Huonekaluliikkeen ovi kiinni viimeistä kertaa

0
Huonekalukauppiaan yli 50 vuoden ura on päättymässä, mutta Jaakko Rinteelän pitää vielä miettiä, mitä tehdä jäljelle jääneille tavaroille.

Arto Kanerva

Yksi aikakausi ja yli 50 vuoden ura huonekalukauppiaana päättyi lauantaina, kun Jaakko Rinteelä sulki Ilomäessä huonekaluliikkeen oven asiakkailta viimeisen kerran.

– Ensimmäinen oma liike avattiin Rantalan taloon vuonna 1970. Sitä ennen tein hommaa kulkukauppiaana. Vuosien varrella muutimme muutaman kerran, kunnes sitten vuonna 1996 muutimme tähän kiinteistöön, mikä ostettiin Hilakarilta.

Pitkä ura näkyy ja tuntuu Rinteelän mukaan myös uskollisissa asiakassuhteissa, sillä parhaimmillaan asiakkaita on ollut jo neljännessä polvessa samasta perheestä. Juuri eräänä päivänä oli Uudestakaupungista poikennut pitkäaikainen asiakas muuten vain juttelemassa ja tervehtimässä.

Huonekaluissakin muoti muuttuu, kuten sisustustyylitkin. Varsinkin nuorille huonekalut ovat pitkälti kertakäyttöisiä. Ostetaan halvat huonekalut, mitkä sitten voidaan seuraavassa muutossa jättää asuntoon ja ostaa taas uudet, Rinteelä kertoo.

– Sisustuksessa tietysti värit vaihtelevat, kuten mallitkin. Kirjahyllyjä ja sohvaryhmiä ei ole kyselty enää aikoihin, ja varsinkin vanhemmille asiakkaille on aika turha yrittää esitellä divaania. Moni firma on joutunut lopettamaan huonekalujen valmistuksen ja myynnin, kun eivät ole pärjänneet kilpailussa ulkomaista halpatuontia vastaan.

Koti, auto ja huonekalut, siinähän ne elämän isot hankinnat ovat, mutta vielä tänä päivänäkin monella asiakkaalla laatu ratkaisee ja sellaisille ei Rinteelän mukaan montaa kalustoa myydä.

– Elämä on mennyt pitkälti töitä tehdessä. Lomaa olen pitänyt vain korkeintaan viikon verran vuosittain. Silloin on ollut suuntana Kuninkuusravit, koska hevoset ovat olleet rakas harrastus. Olen sekä ajanut että valmentanut, ja se on ollut hyvä keino saada murheet pois mielestä. Enää tällainen harrastaja tuskin pärjäisi, sillä hevosurheilu on mennyt niin ammattimaiseksi toiminnaksi.

Rinteelä on saanut liikekiinteistön myytyä, joten varmaan siihen on tulossa uutta toimintaa. Tavaraa on vielä jonkin verran jäljellä, pöytiä, hyllyjä ja orpoja tuolipareja. Eroon niistä pitää päästä, ellei muuten niin viedään sitten vaikka kierrätyskeskukseen, hän pohtii.

­– Isot kiitokset kaikille asiakkaille kuluneista vuosista ja hyvä jatkoa kaikille.