Ida kutsuu kaikki roskatalkoisiin

0
Ida Savinainen lähtee lenkille roskienkeruuvälineiden kanssa. Tuloksia tulee varmasti joka kerta, valitettavasti.

Ida Savinainen on kemian- ja prosessitekniikan diplomi-insinööriopiskelija sekä saksan ja ruotsin opettaja. Hän on myös aktiivinen roskienkerääjä, joka ei juuri koskaan lähde ulos ilman tyhjää roskapussia. Lauantaina 21.8. Ida järjestää Laitilassa roskatalkoot joihin kuka tahansa on tervetullut osallistumaan.

– Jokainen voi tehdä sellaisen kierroksen kuin haluaa ja pystyy ja lähtöpaikalle voi saapua itselleen sopivana aikana. Paikan päältä saa pussin ja hanskat ja lopuksi kerääjät saavat pullaa ja limsaa. Paikalliset ravintola- ja teollisuusyritykset ovat mukana tukemassa roskatempausta ja heiltä on myös saatu lahjakortteja palkinnoiksi ahkerimmille kerääjille. Myös tarjoilut on saatu lahjoituksena yrityksiltä.

Roskaaminen on iso ympäristöhaitta jota jokainen pystyisi pienentämään. Auton ikkunasta heitetty tupakantumppi tai pikaruokakääre ei ole vain esteettinen harmi, siitä on myös suoranaista vahinkoa luonnolle.

– Esimerkiksi tupakantumpeissa on muovia. Olen nyt noin kolmen kuukauden aikana laskenut keräämieni tumppien määrän ja niitä on noin 16 000. Suomessa heitetään maahan arviolta 8 miljoonaa tumppia päivässä, mikä on aivan älytön määrä.  Tein muutama päivä sitten kilometrin mittaisen kierroksen keskustan lähellä ja keräsin tuhat tupakantumppia.

Ida asuu ja opiskelee Turussa. Hän on nyt toista kesää kesätöissä laitilalaisyrityksen laaduntarkastajana ja ajaa kasitietä lähes päivittäin. Reitti on muutenkin tuttu, sillä poikaystävän vanhemmat asuvat täällä.

Keväällä Ida sai tarpeekseen kasitien levähdyspaikan sotkuista ja päätti siivota ne pois.

–  Ajattelin, että selviän siitä tunnissa, mutta lopulta työ vei varmaan neljä tuntia. Levähdyspaikalla ja sen ympärillä oli muun muassa virtsakanistereita, ruokien kääreitä ja lähes kokonainen vesimeloni. Kaupunki auttoi ja järjesti paikallisen jäteyrityksen kuljettamaan roskat pois. Levähdyspaikkojen kunnossapito ei kuulu kaupungille, se on Väyläviraston asia.

Vaikka roskaaminen on vakavaa, Ida ei halua tehdä roskienkeruusta synkkää. Roskatempauksen tarkoitus on olla hauska ja silmiä avaava ulkoiluhetki kaikille, tulee sitten yksin tai porukalla.

– Toivottavasti se antaisi potkua siihen, että pitäisimme Laitilan yhteistuumin siistinä. Ympäristöä voi ajatella omana takapihana; tuskin kukaan kippaa roskia omalle pihalleen.

Roskatalkoot 21.8. klo 10-14. Lähtö on koulukeskuksen urheilukentältä.