Impilän kaktukset innostuivat helteistä

0
Pyhärannan Ylikylässä Riitta Impilän kaktukset ovat innostuneet riemulliseen kukintaan.

Veijo Viitanen

Pyhärannan Ylikylässä Impilän talon pihapiirissä kaktukset ovat ilmeisestikin innostuneet kesän helteistä. Viime päivinä on ollut menossa jo toinen runsaan kukinnan kierros. Näin ei ole muistin mukaan tapahtunut koskaan ennen.

Kaktuksia on kasvattanut ja vaalinut Riitta Impilä , jolla on kasveihinsa jo vuosikymmeniä kestänyt vakava rakkaussuhde.

– Toin kaktukset mukanani Ylikylään 47 vuotta sitten. Niiden toinen nimi taitaa olla ”vanhapoika”, jutteli Riitta Impilä, alun perin Vähä-Kouvolan flikka tuolta Vehmaan Heikolan kylästä.

Antti Impilä myhäili vierellä kukkaesittelyn yhteydessä. Tulipa vuosikymmeniä sitten Impilään rakas nuori emäntä. Ja tulivat samassa muuttokuormassa myös sitkeät kaktukset.

Viljelyssä ja hoidossa on nyt kolmisenkymmentä piikikkään mehikasvin purkkia. Ja rinnalla vielä lukuisa määrä ”poikasia”, ettei pääse kanta ainakaan ihan heti kuihtumaan.

– Kaktukset ovat ulkona lämpimän kesän ajan ja ne talvehtivat hyvin tilan entisessä, viileässä maitohuoneessa. Pari kastelukertaa talven aikana riittää, kertoi Riitta.

– Tähän asti kaktukset ovat ulkona kukkineet vain kerran kesässä, viimeksi kuukausi sitten. Mutta nyt tuli yllätykseksi jo toinen kukinta. Miten ihmeessä ne osaavatkaan kaikki kukkia samaan aikaan.

Impilän ulkorakennuksen seinustalla Vanhatpojat saavat olla päivät varjossa ja ilta-auringon paisteessa. Kaktuksen sanotaan olevan aavikon tai kuivan aron kasvi, joten ollaankohan siihen suuntaan jo menossa Pyhärannassa? Ainakin tämä helteinen kesä on antanut enteitä.

Riitta Impilä sanoi, että kaktusten kohdalla työläin vaihe on mullan vaihto. Joskus niitä pitää siirtää isompiin purkkeihin. Piikikkäitä poikia ei silloin nostella ihan paljain käsin.

Kukinta kestää vain muutaman päivän ajan. Valkoisia kukkasia saattaa yhdessä varressa olla useita kymmeniä. Koko kasvusto hehkuu vain harmillisen pienen hetken jopa parinsadan kukinnon näyttävyydellä.