Junnila olisi siirtänyt aluevaalia – Kansanedustaja vieraili Hullun kukon markkinahumussa

0
Eiköhän eduskuntatyö ja Naantalin valtuuston puheenjohtajuus riitä yhdelle miehelle, Vilhelm Junnila kuittaa kyselyt ehdokkuudesta aluevaltuustoon.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps) pelkää, että tulevien aluevaalien äänestysprosentti jää ennätyksellisen alhaiseksi. Jos äänestysprosentti yltää EU-vaalien tasoon, tulos on jo kohtuullinen.

– Kuntavaaleista on liian lyhyt aika, vaaliväsymystä on selvästi ilmassa. Olisin siirtänyt vaalit seuraavien eduskuntavaalien yhteyteen.

Junnilasta aluevaltuustojen ensimmäiset jäsenet olisi pitänyt valita samaan tapaan kuin Suomen ensimmäiset europarlamentaarikot. Ensimmäiset euroedustajat valittiin marraskuussa 1994 eduskunnassa. Kansalaiset pääsivät valitsemaan euroedustajia ensimmäistä kertaa vasta 1996. Junnilan mielestä ensimmäiset aluevaltuutetut olisi nyt voitu valita kuntien valtuustoissa asukasmäärään suhteutettuna ja aluevaalit järjestää vasta sitten eduskuntavaalien yhteydessä 2023.

Aluevaalit järjestetään kuitenkin erikseen tammikuussa 2022, niitä ei enää siirretä. Junnila toivoo, että äänestäjät jaksavat kiinnostua vaaleista, vaikka sote-keskustelu voi tuntua sekavalta.

– Erityisen tärkeää se on Laitilassa ja vastaavan kokoisissa kunnissa. Turku kuitenkin saa eniten edustajia aluevaltuustoon

Junnila arvioi, ettei kuntien tilanne soten siirtyessä hyvinvointialueille loppujen lopuksi niin valtavasti muutu kuin on pelätty. Verotuloista iso potti siirtyy hyvinvointialueelle. Aiemmin sote on vienyt kuntien budjeteista isoimman osan, mutta päätöksenteossa vain 0,5 prosenttia on koskenut sote-asioita. Sote-palvelut ovat niin lakisääteisiä. Kuntien valtuustoissa ei siis keskustelu juuri muutu.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila on nähty usein Laitilan tapahtumissa. Hänen isänsä on syntynyt Laitilassa ja sukulaisia asuu yhä täällä.

– Lapsena kävin paljon Laitilassa, kun oltiin metsähommiin menossa.

Tällä kertaa kansanedustaja suuntasi Laitilasta pohjoiseen parin viikon patikkaretkelle.

– Se tekee hyvää ennen politiikan syksyä, Junnila hymyili perussuomalaisten teltalla.

KUVATEKSTI:

– Eiköhän eduskuntatyö ja Naantalin valtuuston puheenjohtajuus riitä yhdelle miehelle, Vilhelm Junnila kuittaa kyselyt ehdokkuudesta aluevaltuustoon.