Kallionkololle löytyi paikka Pyhärannan Hirslahdesta – Veeti Kallion kesä on ollut kiireinen

0
Jenni Teräväinen asettaa kukkaset Kallionkolon majoitushuoneen edustalle. Veeti Kallio miettii, mitä seuraavaksi remapattaisiin.

Ari Anteroinen

Pyhärannan kunnan Hirslahden kylästä löytyi vihdoin ja viimein se paikka, jollaista muusikko-näyttelijä ja monen sortin käsityöläinen Veeti Kallio oli puolisonsa Jenni Teräväisen kanssa kolmisen vuotta etsinyt.

– Ei me olla laskettu, kuinka monta paikkaa kävimme katsomassa, ennen kuin tämä löytyi, Jenni Teräväinen kertoo.

Pariskunnalla oli alkuun mielessä, että muun muassa bed & breakfast -toimintaan soveltuva paikka olisi kiva löytää jostain Saariston Rengastien varrelta. Paikkoja käytin katsomassa muun muassa Kemiössä saakka.

Lopulta kartoitusaluetta laajennettiin ja eteen tuli Pyhärannassa sijaitseva vanha pappilarakennus isoine pihoineen ja piharakennuksineen aivan Pyhärannan Rantatien kupeessa.

– Tämä tuli eteemme muutaman sattumuksen kautta. Ajateltiin ensin, että ei me nyt minnekään Pyhärantaan muuteta, mutta käydään nyt katsomassa, Veeti Kallio naurahtaa.

Jo paikasta otetut kauniit kuvat herättivät kuitenkin mielenkiinnon.

– Ihastuttiin ja jäätiin. Pyhäranta on kyllä hyvä paikka. Ei kaduta yhtään, että tulimme, Kallio sanoo.

Veeti Kallio on lähtöisin Rovaniemeltä ja Jenni Teräväisen juuret ovat puolestaan Varsinais-Suomessa ja Naantalissa. Varsinais-Suomeen kuuluu nippanappa myös Pyhäranta, joka sijaitsee Satakunnan rajalla Rauman naapurina.

Varsinaissuomalaisuus ei kuitenkaan päätöksessä painanut.

– Meri sen sijaan on meille molemmille tärkeä ja halusimme niin lähelle merta kuin mahdollista, Kallio toteaa.

Päärakennus edustaa empiretyyliä ja on rakennettu 1800-luvun alussa. Se toimi alkujaan siis pappilana Pyhärannan Ylikylässä. Kun se pääsi vuosikymmenien aikana ränsistymään, seurakunta myi sen huutokaupassa laivuri Aaltoselle ja rakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen.

Mitä tiedätte paikan historiasta?

– Jonkun verran. Nyt on käynyt sellaisia asiakkaita, jotka ovat kertoneet kaikkia ihania tarinoita, mitä he ovat täällä lapsena tehneet ja mitä kaikkea on tapahtunut. Paljon on tullut uutta tietoa, Teräväinen vastaa.

– Majoitushuone on esimerkiksi vanha mankelihuone, missä on ollut sellainen iso vanhanaikainen mankeli. Ja se on ollut kylän ainut mankeli. Siellä käyty sitten jokainen vuorollaan kaikki kyläläiset mankeloimassa.

Kallionkoloksi nimetyssä paikassa on tehty ahkerasti monenlaista entisöintiremonttia, jotta ensiksi kahvila olisi saatu täksi kesäksi avattua.

Ja saatiinhan se, vaikka Veeti Kallio ystävineen ruuvasi vielä viimeisiä ruuveja kiinni terassilla muutama minuutti ennen avajaisia.

– Edeltävänä iltana ei koko terassia ollut vielä olemassa. Tuli pikkaisen kiire, mies huokaisee.

Kahvila palvelee jo asiakkaita. Jatkossa on suunnitelmia pienimuotoisesta majoitustoiminnasta ja esimerkiksi joulupuodista.

– Sitten kun keritään. Mitään aikatauluja ei ole lyöty lukkoon, lisää Kallio.

– Täytyy aina miettiä, mitä toimintaa olisi kesäkauden ulkopuolella. Mieleen tuli joulupuoti ja kaikenlaisten tapahtumien järjestäminen, jatkaa Teräväinen.

Viime joulun alla kokeiltiin jo pop up -joulumyyntiä.

– Se meni tosi kivasti siten itsepalvelutyyppisesti, kun koronan takia ei saanut mitään järjestää. Kaikki myyjäiset oli peruttu. Täälläkin käsityöläiset olivat kuitenkin tehneet kaikenlaista valmiiksi, eivätkä sitten päässeetkään myymään. Ei ollut markkinoita tai myyjäisiä. Sitten siivottiin äkkiä tuo leivintupa, ja kaikki halukkaat saivat tulla sinne myymään tuotteitaan. Ihmiset tykkäsivät tosi paljon. Tuli sellainen joulufiilis, iloitsee Jenni Teräväinen.

Tänä kesänä on Kallionkolon kahvilassa ollut kiirettä ja asiakkaita on piisannut. Väki on löytänyt hyvin paikalle.

– Tuli tosi hyvä fiilis, kun kyläläiset saapuivat avajaisiin kukkapuskan kera toivottamaan meidät tervetulleiksi, Veeti Kallio kiittelee.

Kallionkolon remonttihommia ovat osaltaan rauhoittaneet myös isännän muut työt. Viime kesänä peruttiin kaikki teatteri- ja musiikkihommat, mutta nyt Veeti Kalliota on nähty Nurmijärven kesäteatterissa Vaahtaremäen Eemelissä isän roolissa.

– Vähän tuli työmatka pitkäksi. Pesti oli kyllä jo sovittu kaksi vuotta sitten. Ehkä en kuitenkaan ensi kesänä lähde niin kauas näyttelemään, miettii Kallio.

Vaahteramäen Eemelin ohjanneen Taavi Vartian kanssa on ollut muutakin yhteistyötä, kun hän ohjasi nyt vihdoin ensi-iltaan tulleen elokuvan Pertsa ja Kilu.

– Onneksi sen ensi-ilta ei tuon enempää lykkääntynyt. Suurinpiirtein vuosi sitten kuvattiin viimeiset otot. Siinä roolini on kapteeni Ritavuori. Sellainen rikas hönö, Kallio kuvailee.

– Oli kiva tehdä ja oli kivat kelit. Siellä Kotkan edustalla kuvattiin. Taavin kanssa on kiva tehdä. Hän on sellainen positiivinen ohjaaja.

Veeti Kallion musiikkihommatkin ovat etenemässä pikkuhiljaa. Nyt kesällä on ollut muutamia keikkoja ja jokunen vielä tulollaankin.

– Tuossa oli myös bändin kanssa yksi yksityistilaisuus. Edellisestä bändikeikasta taisi ollakin aikaa puolitoista vuotta, laskee Kallio.

Kalliolla riittää CV:ssä soolojuttujen lisäksi kokoonpanoja esimerkiksi Veeti & The Velvetsistä Leningrad Cowboysiin ja Elastic Familyyn.

Nyt Elastic Family oli pitkästä aikaa äänitysstudiossa.

– Homma on monista syistä vähän viivästynyt. Nyt se biisi on saatu miksaukseen. Sieltä pitäisi tulla sen niminen biisi kuin Get Up. Sellaista progefunkia, Kallio avaa.

Kaiken viihdetyön lisäksi Veeti Kallio on aina tehnyt töitä myös käsillään. On ollut suutarinhommia, rakentamista, tatuoimista, hierontaa ja nyt keväällä, kun jotain töitä piti löytää, teräksen polttoleikkuuta Porin Mäntyluodossa.

Kallio on viimeksi hieronnut raumalaisia Vanhassa Raumassa sijaitsevassa Hierontapalvelu Pumpulipoijussa.

– Hierontahommiakaan ei nyt ole ehtinyt tekemään. Aika hurahtaa äkkiä. Pitää katsoa, josko tänne Kallionkoloonkin saataisiin jatkossa myös hierontapaikka.