Kaverit, hyvä mieli ja monipuolisuus vetivät Oonan ja Eliaksen mukaan – Jyskeen yleisurheilulle kuuluu erittäin hyvää

0
Vasta omaa uraansa aloitteleva laitilalaisurheilija Iida Lassila (2.vas) tulossa maaliin 40 metrillä Laitilassa järjestetyissä Vakka-Suomen mestaruuskisoissa.

Asko Tanhuanpää

13-vuotias Oona Välimäki ja vuotta vanhempi Elias Hyytiä eivät tarvitse liikoja miettimisaikaa vastatakseen kysymykseen, mikä heitä yleisurheilussa kiehtoo. Kolme kärkitekijää ovat molempien mielestä kaverit, onnistumisen antama hyvä mieli ja monipuoliset mahdollisuudet harrastaa eri lajeja.

– Itse olen yrittänyt kokeilla aika lailla kaikkia lajeja, mutta seiväshyppy on silti selkeä ykkönen. Ennätykseni on toistaiseksi vielä 340, mutta seuraavassa kisassa aion parantaa. Tavoitteena on oman ikäluokkani Jyskeen ennätys, Elias ilmoittaa.

Seuraava mahdollisuus ennätyksen parantamisen Eliakselle aukeaa 4.9. Laitilassa järjestettävässä valtakunnallisen nuorten seuracupin finaalissa, josta Jyske hakee jo kolmatta peräkkäistä voittoa.

– Jyskeessä on niin hyvät vetäjät ja Laitilassa erinomaiset olosuhteet, joten mestaruuksia ei voi pitää mitenkään isoina yllätyksinä, miettii Rami-isänsä valmentama Elias.

Seuracupin finaalissa Jyskettä edustaa myös Oona, joka kertoo parhaaksi matkakseen 150 metrin juoksun. Yleisurheilun lisäksi myös ringetteä harrastava Oona kilpailee kuitenkin 1 000 metrillä.

Elias ja Oona ovat kovaa vauhtia menossa kohti Jyskeen yleisurheilujaoston pitkäaikaisen vetäjän Pekka Kuusiston saavutusta eli poikasarjoissa saavutettua SM-pronssia. 14-vuotiaan juoksijan matka oli tuolloin 800 metriä.

Jyske on saanut menestystä toki aikuistenkin SM-kisoista, joissa Laitilan kirkkaimmat tähdet ovat olleet Sinikka Tyynelä, Joni Vainio-Kaila ja Venla Laiho. Tämän kesän toistaiseksi kovimmista saavutuksista ovat puolestaan vastanneet Ilmari Vuorela, Valtteri Valtonen, Aada Vuoriaho ja Verna Vuorela.

– Laitilan Jyske on saanut kiitosta myös tasokkaiden kisojen järjestäjänä. 1970- ja 1980-lukujen Markkinakisat kokosivat valtakunnan kirkkaimmat tähdet Laitilaan Lasse Vireniä, Seppo Hovista ja Pertti Sinersaarta myöten. Vuonna 2018 järjestimme 19–22-vuotiaiden SM-kisat ja nekin olivat kaikin puolin onnistuneet, Pekka Kuusisto listaa.

Jyskeen yleisurheilun nykytilaa puheenjohtaja luonnehtii erittäin hyväksi, mistä iso kiitos lankeaa niin hyville valmentajille, yli sadan nousevalle lisenssiurheilijoiden joukolle ja tietysti myös hyvässä kunnossa olevalle yleisurheilukentälle.

– Meillä on onneksi riittänyt hyvällä tavalla kylähullua porukkaa, joka ei pelkää uhrata vapaa-aikaansa nuorten hyväksi. Ilkka Simola, Rami Hyytiä, Anne Lehto, Mikko Rinne ja kumppanit ovat tehneet mahtavaa työtä Jyskeen menestyksen eteen. Erittäin iso asia on myös se, että moni urheilija ottaa oman uransa jälkeen valmentajana vastuuta seurasta ja kantaa sitä taas omalla panoksellaan eteenpäin. Viimeisimpänä näin on tehnyt Joni Vainio-Kaila, kehuu Kuusisto.

– Omaa lajiaan etsivät nuoret voi hyvillä mielin kutsua tervetulleiksi yleisurheilun pariin. Kynnys on matala ja kaikille on varmasti tilaa, Kuusisto tiivistää.