Kesä hyvästeltiin viihteellä ja nuorten asioilla – Hullun kukon toripäivää vietettiin iloisessa tunnelmassa

0
Salme Aro on käynyt monta vuotta myymässä aurinkokukkia torimarkkinoilla. Mirja Mäkelä osti häneltä kukkakimpun vietäväksi mökille.

Laitilassa päästiin viettämään Hullun kukon toripäivää lauantaina vapautuneessa tunnelmassa, sillä Aluehallintovirasto oli juuri perjantaina ilmoittanut kokoontumisrajoitusten purkamisesta. Torille kertyikin väkeä paljon.

– Ei taida ennätys rikkoontua, mutta todella mukavasti on väkeä liikkeellä, kukkakauppias Salme Aro arvioi väkimäärää usean vuoden kokemuksen rintaäänellä. Aro on käynyt useana vuonna myymässä auringonkukkia Hullun kukon toripäivässä. Tällä kertaa hän oli tuonut myyntiin myös kukkakimppuja, joissa oli auringonkukkien joukossa tsinniaa ja kukkakimput olivatkin hyvin suosittuja.

Toritapahtuma alkoi Laitilan soittokunnan esityksellä. Tunnelma kohosi nopeasti poutapilviin. Ihmiset nauttivat musiikista ja rupattelivat tuttujen kanssa. Perussuomalaisten teltalla kuulumisia oli vaihtamassa myös kansanedustaja Vilhelm Junnila. Häneltä kyseltiin, mitä sote-uudistus käytännössä tarkoittaa. Junnila totesi, ettei se tavallisten ihmisten elämään suurta muutosta tuo. Lakisääteiset palvelut kun on joka tapauksessa hoidettava.

Avauspuheen markkinoilla piti uusi sivistystoimenjohtaja Susanne Laaksonen. Hän kertoi, että Laitilan kaupunki osallistuu valtakunnalliseen rasismin vastaiseen kampanjaan.

– Kampanjan tavoitteena on kannustaa ihmisiä puuttumaan rasistisiin tilanteisiin.

Laaksonen kehui Laitilaa, jossa hän on ehtinyt työskennellä nyt kolme kuukautta.

– Tänä aikana olen huomannut, että tässä kaupungissa on paljon hyvää. Täällä on ammattitaitoinen henkilöstö, joka tekee töitä suurella sydämellä, kaupungissa on tekemisen ja eteenpäin menemisen meininkiä, kauniit kylät, yhdistystoiminta on virkeää ja yrittäjyyttä on paljon. Olen myös ilahtunut siitä, miten paljon kulttuuritoimintaa kaupungissa on.

Taikuri Taavi Saarva viihdytti yleisöä taikatempuillaan. Kananmuna katosi mystisesti ja silmänkääntötemput onnistuivat, vaikka yleisön joukosta nousi lavalle aina joku vahtimaan tempun etenemistä.

Markkinapäivän kruunasi nuorten paneeli, jossa nuoria edustivat paneelin vetäjänä nuori valtuutettu Ilmari Vuorela sekä keskustelijoina Valtteri Valtonen , 15, ja Johanna Varjonen, 15. Kaupunkia paneelissa edustivat valtuuston puheenjohtaja Jukka Alkio, elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä sekä toisen kauden valtuutettu Janne Kuusisto.

Paneelissa nuoret kehuivat, että Laitila on mukava paikka asua. Valtteri Valtonen kaipasi nuorille paikkaa, jossa voisi viettää rennosti aikaa.

Janne Kuusisto kertoi, että päättäjät ovatkin saaneet nuorilta paljon myönteistä palautetta, mutta illanviettopaikkaa on heiltäkin toivottu.

– Sellainen vapaamuotoinen tapaamispaikka nuorille tosiaan tarvittaisiin.

Kuusisto oli huolissaan huumeiden käytön lisääntymisestä. Hän totesi, että Uudessakaupungissa tätä ongelmaa on enemmän ja toivoi, ettei käyttö lisäänny Laitilassa.

Jukka Alkio totesi, että Laitilassa nuorten asiat ovat pääpiirteissään hyvin. Hän toivoi, että nuoret tapaisivat toisiaan myös kasvokkain, vaikka digitaalinen vuorovaikutus on niin helppoa. Alkio ehdotti, että nuorille järjestettäisiin jokin oma pöhinätapahtuma Munamarkkinoiden ja Jazzkukon tapaan.

Paneelissa mietittiin myös, miten aikuisten ja nuorten kohtaamiset sujuvat. Johanna Varjonen totesi, että keskustelemalla asiat yleensä selviävät.

– Jos menee urut kaakossa huutamaan nuorille, kohtaa varmasti huonoa käytöstä, Valtteri Valtonen antoi vinkin aikuisille.

Janne Kuusisto kehui skeittiparkkia hyvänä esimerkkinä, miten nuorten esitys voi edetä kitkatta läpi päätösprosessin.

– Valtuustossakin asia meni harvinaisen yksimielisesti läpi.

Hullun kukon toripäivän kruunasi Mr. tai Ms. Rinkeplumman valinta. Tänä vuonna valittiin Mister Rinkeplumma. Kunnian sai naapurustoa autteleva ja ystävällinen herrasmies, Juhani Raitamäki.

– Raadin vakuutti erityisesti perustelu, että kyllä hänen täytyy olla hyvä mies, kun hänen vaimonsakin näyttää niin onnelliselta, Lea Koskinen hymyili julistaessaan tittelin saajan.

Raitamäki kävi hämmentyneenä lavalla noutamassa kunniakirjan. Mies ei osannut odottaa tällaista huomionosoitusta.

– Enhän minä mitään erityistä olen tehnyt. Jos joku tarvitsee apua, niin auttelen, hän totesi vaatimattomasti itsestään.

Naapurusto Viikaisissa kyllä tietää, että jos jokin kommervenkki tai hätä tulee eteen, niin Juhanilta saa apua.

– Hän on aina valmis auttamaan, jos kuka apua tarvitsee, myös pyytämättä, Juhanin vaimo Heljä Raitamäki kehui puolisoaan.

Kukkakruunu päässään mies oli selvästi liikuttunut saamastaan huomiosta. Torilta hän todennäköisesti suuntasi taas johonkin puuhaan, kuten metsätöihin, naapurin ruohonleikkuria korjaamaan tai remonttitalkoisiin.

Torilta jäi hyvä mieli muillekin kävijöille, kun sääkin suosi Hullun kukon päivää.