Keskustelu voi avata monta solmua

0
Huomenna juhlistetaan Diakonian viran päivää diakoniatoimiston edessä. Ovella diakoni Tiina Rehmonen.

Seurakunnan diakoniatyö voi usein olla se viimeinen paikka, johon vaikeaan tilanteeseen joutunut ihminen turvautuu. Varsinkin taloudellisen ahdingon edessä diakoniatyöltä saatu apu edellyttää, että kaikki yhteiskunnan tarjoama apu on haettu ja otettu vastaan.

– Voimme joskus, pitkällisen harkinnan jälkeen, antaa maksusitoumuksen ruokaan, mutta sitä ennen on tosiaan selvitettävä muut mahdollisuudet apuun. Diakoniatyön keskeinen sisältö on ihmisten kohtaaminen, keskusteluapu ja rinnalla kulkeminen, diakoniatyöntekijät Tiina Rehmonen ja Liinu-Stina Kunnaala-Voicu sanovat.

Diakoniatyöntekijöiden asiakkaina on ihmisiä kaikista ikäryhmistä ja elämäntilanteista. Yksi hyvin erottuva joukko muodostuu työn perässä Laitilaan muuttaneista ihmisistä.

– He ovat ehkä tulleet muualta suurin odotuksin ja sitten onkin käynyt niin, etteivät odotukset toteutuneet. Ihmiset ovat kuitenkin jääneet tänne ja ovat nyt aika tyhjän päällä. Se, että voi puhua jonkun kanssa ja miettiä erilaisia näkökulmia, voi avata monta solmua.

Diakoniatoimisto jakaa kaupoista saatua ylijäämäruokaa ja ns. EU-elintarvikkeita tiistai- ja torstaiaamuisin diakoniavastaanoton yhteydessä. Vastaanotolle varataan aika etukäteen. Diakoniatyöntekijät tekevät pyynnöstä myös kotikäyntejä.

– Ilahdumme kaikista lahjoituksista. Joulun alla on mukavaa, kun voimme esimerkiksi viedä ahkerilta kutojilta saatuja villasukkia vanhuksille. Ruoka-avun määrä vaihtelee sen mukaan, mitä saamme, mutta pienikin apu on hyvä silloin, kun on oikein tiukkaa.

Seurakunnan molemmat diakoniatyöntekijät ovat olleet työssään pitkään, Rehmonen yli 20 vuotta ja Kunnaala-Voicu vuodesta 2004. He ovat jakaneet ihmisten iloja ja suruja ja nähneet sen, ettei yhteiskunnan turvaverkko aina pidä.

– Voi tulla sellaisia tilanteita, jossa esimerkiksi jonkin etuuden saaminen kestää kauan ja ihmisen rahat ovat lopussa. Jos voimat ovat vähissä, niin silloin yhteiskunnan tukia ei välttämättä edes jaksa hakea ja tarvitaan apua. Muuten on ihan ensisijaista, että saatavilla olevaa apua haetaan ja otetaan vastaan.

1.9. on valtakunnallinen Diakonian viran päivä. Laitilassa sitä juhlistetaan seurakuntakodin edessä. Luvassa on pientä ohjelmaa ja tarjoilua.

– Ohjelma riippuu vielä vähän koronatilanteesta ja turvavälit tietysti pidetään.