Koronatartunnat yleistyneet Laitilassakin

0
Rokottamistahti hidastui lomakaudella, mutta Laitilan terveydenhuollossa tovotaan, että syksyn myötä koronarokotteita ryhdytään jälleen antamaan reippaampaa tahtia.

Maanantaina annetun tiedotteen mukaan Laitilassa on kahden edellisen viikon aikana todettu 14 vahvistettua koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen määrä on ollut selvässä kasvussa, sillä esimerkiksi 8.–22.7. välisenä aikana Laitilassa todettiin yhteensä vain 2 koronatapausta.

– Tartunnat ovat selkeästi lisääntyneet niin Laitilassa kuin koko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellakin, vahvistaa tartuntataudeista vastaava hoitaja Taisa Bragge.

Laitilassa näkyy myös koko maanlaajuinen ilmiö eli viruksen leviäminen aiempaa nuorempien keskuudessa.

– Nyt positiivisen tuloksen saaneissa on paljon nuoria ja nuoria aikuisia.

Alkukesän aikana iso osa Laitilassa todetuista koronavirustartunnoista oli peräisin ulkomailta, mutta tässä on tapahtunut muutos.

– Enää tartuntoja ei niinkään tule ulkomailta, ja virus leviää nyt pääosin ihan kantaväestön keskuudessa.

Laitilassa on pystytty edelleen selvittämään hyvin tartuntaketjut.

– On tietysti hyvä asia, että edellisen kahden viikon aikana ilmi tulleista koronatapauksista vain yhden tartunnanlähdettä ei ole pystytty jäljittämään.

MAANANTAINA tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä oli Laitilassa 12 henkilöä ja tartuntalain mukaisessa karanteenissa puolestaan oli 10 henkilöä. Kahden viikon seurantajaksolla koronavirukselle altistuneita oli kaikkiaan 15 henkilöä.

Laitilan kaupunki tiedotti viikonloppuna, että Laitilasta Uudenkaupungin Karjurock-tapahtumaan järjestetyssä bussikuljetuksessa oli mukana henkilö, jolla myöhemmin todettiin koronavirustartunta.

– Kaikkien Karjurock-bussilla festareille menneiden on syytä nyt tarkkailla oireitaan ja hakeutua välittömästi koronatestiin, mikäli oireita ilmaantuu, Taisa Bragge sanoo.

Hän muistuttaa, että moni koronaviruksen kantaja ei tiedä kantavansa virusta osallistuessaan yleisötapahtumaan.

– Kaikki viruspositiiviset eivät saa lainkaan oireita ja osalla oireet voivat ilmaantua vasta, kun on oltu jossakin yleisötapahtumassa. Kyse ei siis yleensä ole siitä, että oltaisiin oireista huolimatta ihmisten ilmoilla, vaan että ihminen ei tiedä kantavansa virusta.

Juuri siksi yleisötapahtumiin liittyy riski, että virus leviää runsaastikin.

LAITILASSA koronavirusrokotuksia on annettu kerran viikossa, keskiviikkoisin ja vilkkaimmillaan on rokotettu 600 henkilöä päivässä.

– Nyt ensimmäisen annoksen saavia rokotetaan joka toinen keskiviikko ja toisen annoksen saavia joka keskiviikko. Tämä johtuu siitä, että rokotukset sitovat paljon henkilökuntaa ja mieluummin rokotamme ison määrän kerralla hieman harvemmin, rokotuksista vastaava sairaanhoitaja Venla Virta kertoo.

Hän kertoo, että osin uuteen rokotusrytmiin vaikuttaa sekin, että rokoteväli on lyhentymässä 12 viikosta 8 viikkoon.

– Tätä pohditaan nyt vahvasti. Muutos koskisi vain uusia rokotettavia eli niitä, jotka eivät vielä ole ykkösrokotetta saaneet, hän painottaa.

Myös koronarokotuspaikka näyttää olevan muuttumassa. Rokotuksia on annettu Laitilan monitoimihallissa ja rokotusten vuoksi tämä kaupungin ainoa liikuntahalli on ollut poissa muusta käytöstä.

VIRTA sanoo, että rokotuksia Laitilassa on otettu ihan hyvin.

– Alle 50-vuotiaiden rokottamistahti hieman hidastui, mutta toivottavasti se nyt vilkastuu lomakauden päättyessä. Toivomme, että eri-ikäiset laitilalaiset ottaisivat nyt rokotteen ja saisimme tämän koronatilanteen paranemaan.

Monilla paikkakunnilla ihmiset ovat jättäneet lomakauden aikana toisen rokoteannoksen kokonaan ottamatta tai terveydenhuollon puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet, kun ihmiset ovat sankoin joukoin pyrkineet siirtämään lomakaudelle osuvaa rokoteaikaansa. Virta kertoo, että Laitilassa rokotteita on otettu lomakaudellakin hyvin.

– Alkuun näytti siltä, että Laitilassakin ihmiset yrittävät siirtää lomakaudelle osuvan toisen rokoteannoksen ajankohtaa, mutta olemme toimineet yleisen ohjeen mukaan, emmekä ole lähteneet aikoja siirtelemään muutoin kuin hyvin perustelluista syistä. Tilanne rauhoittui ja ihmiset ovat järjestäneet loma-aikataulunsa niin, että ovat päässeet toisen rokoteannoksen ottamaan, Virta kiittelee.

Ykkösannoksen saanut 60 prosenttia laitilalaisista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan noin 60 prosenttia kaikista laitilalaisista on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Kaksi annosta on saanut laitilalaisista lähes 40 prosenttia.

Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 66 prosenttia väestöstä ja kaksi rokoteannosta 35 prosenttia väestöstä.

ROKOTEKATTAVUUS on suurin iäkkäillä, joiden rokottaminen aloitettiin ensimmäisenä. Iäkkäistä laitilalaisista lähes 90 prosentilla on otettuna molemmat kaksi rokoteannosta.

Laitilassa 60–69-vuotiaista yhden rokotteen on saanut lähes 90 prosenttia ja kaksi annosta noin 75 prosenttia. Se vastaa hyvin myös koko maan tilannetta. Näyttää kuitenkin siltä, että keski-ikäisiä ja nuoria on Laitilassa rokotettu vähemmän kuin koko maassa keskimäärin.

ESIMERKIKSI 40–44-vuotiaista laitilalaisista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 63 prosenttia, kun koko maassa vastaavan ikäisistä on rokotettu 77 prosenttia. Toisen annoksen on tässä ikäluokassa Laitilassa saanut noin 12 prosenttia, koko maassa lähes 20.

Laitilalaisista 45–49-vuotiaista on rokotteen ensimmäisen annoksen saanut noin 67 prosenttia ja koko maassa reilut 80 prosenttia. Toisen annoksen tässä ikäluokassa on Laitilassa ottanut 18 prosenttia ja koko maassa 26 prosenttia.

SUOMESSA noin 60 prosenttia 20–29-vuotiaista on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen, Laitilassa vastaavan ikäisten keskuudessa rokote on noin 40 prosentilla.

Tällä hetkellä Laitilassa ajan koronarokotukseen voivat varata kaikki 16 vuotta täyttäneet. Lisäksi rokotteita annetaan 12–15-vuotiaille riskiryhmään kuuluville.