Laitilassa vaikea löytää kriisiapua

0
Hädässä olevalla ei useinkaan ole voimavaroja etsiä henkilöä tai paikkaa, josta saisi henkistä tukea. Piirros: Inka Sulonen

Läheisen ihmisen äkillinen kuolema, tulipalo tai jokin muu onneton tapahtuma voi kohdata kenet tahansa. Kriisin ytimeen joutunut tarvitsee siinä tilanteessa tukea. Psykososiaalisen tuen ja palveluiden järjestäminen onkin osa lakisääteistä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Lakisääteisen kriisityön lähtökohtana on se, että psyykkistä ensiapua ja varhaista keskusteluapua tarjotaan aktiivisesti kaikille, jotka ovat kokeneet äkillisen järkyttävän tapahtuman tai menettäneet äkillisesti läheisen ihmisen.

Laitilassa kriisiapua on vaikea löytää. Nettihaku ”Kriisiapu Laitila” tuottaa tulokseksi perheneuvolan tuen erotilanteissa ja diakoniatyön taloudellisen avun. Laitilan kaupungin sivuilla haku ei tuota mitään, eikä kriisiapua mainita myöskään seurakunnan omilla sivuilla. Kriisiin joutuneella pitäisi olla voimia etsiä itselleen apua silloin, kun voimat ovat vähimmillään.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas ei kiistä ongelmaa. Asiaan on hänen mukaansa kuitenkin tulossa parannus.

– Aloitimme jo ennen kesälomia työn sen eteen, että kriisiavusta saataisiin tiedotettua paremmin sekä kaupungin omaa henkilökuntaa että yleisöä. Tavoitteemme on, että työ valmistuisi mahdollisimman pian.

Tällä hetkellä pyynnön kriisiavusta voi virka-aikana esittää kaupungin sosiaalipäivystykseen ja virka-ajan ulkopuolella yleiseen hätänumeroon.

Diakoniatyöntekijä Tiina Rehvosen mukaan seurakunnasta saa henkistä tukea kun sitä pyydetään, mutta seurakunta ei saa automaattisesti tietoa esimerkiksi äkillisistä kuolemantapauksista.

– Usein se menee niin, että ihmiset saavat sairaalassa alkutukea. Seurakuntaan voi ottaa yhteyttä diakoniatyöhön tai päivystävään pappiin. Me reagoimme kyllä aina kun saamme avunpyynnön, mutta ilman asianomaisten pyyntöä emme voi lähestyä ketään. Varsinaista moniammatillista henkisen huollon ryhmää Laitilassa ei tällä hetkellä ole, mutta sellainen on suunnitteilla.

SPR kouluttaa vapaaehtoisia kriisityöhön.

– Laitilassa on vapaaehtoisia, jotka pystyvät antamaan kriisiapua. Jotta voimme toimia, tarvitsemme kuitenkin aina pyynnön viranomaiselta, SPR:n Laitilan osaston puheenjohtaja Hanna Lahtonen sanoo.