Museon multimediatarina kertoo laitilalaisesta rivisotilaasta

0
Talvi- ja jatkosodan laitilalainen rivisotilas Onni

Kesäkuun alussa Mikkelissä avattu Sodan ja rauhan keskus Muisti on monipuolinen tiedekeskus. Se kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan.

– Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta, tiedottaa Muisti nettisivuillaan.

Muistin ensimmäinen näyttelykokonaisuus käsittelee toista maailmansotaa, jonka seurauksena maailmassa menetti henkensä 69 miljoonaa ihmistä.

Näyttelyyn on rakennettu viisi aitoihin henkilöihin perustuvaa tarinaa. Ne ovat noin 15 minuuttia kestäviä multimediaesityksiä ääni- ja kuvatiedostoineen. Kerrallaan on valittavissa tarina kahdesta vaihtoehdosta. Ne ovat rivisotilaan, evakkonaisen, päättäjän, pasifistin tai lapsen tarinat.

Vakkasuomalaiselle yllätyksenä elokuun alussa oli valittavissa rivisotilaan tarinana laitilalaisen Onni Aaltosen (1916–2012) tarina. Aaltonen osallistui sekä talvi- että jatkosotaan.

Tiedekeskus Muistissa erikoistutkijana työskentelevä VTT Olli Kleemola tiesi kertoa jo vuonna 2019 itsenäisyyspäivän puheessaan Laitilassa, että Onnista tulee tarina Muistiin.

Tarinan on käsikirjoittanut kirjailija Petri Tamminen . Mikkelin teatterin näyttelijät vastaavat esityksestä ja selviävät kohtuullisesti Laitilan murteesta. On esityksessä mukana myös pyhärantalainen lotta, joka sotasairaalassa tunsi haavoittuneena sairaalan tuodun Aaltosen. Ja tietysti Aaltosen komppaniapäällikkö Kustaa Ala-Kaila .

– Kun tarinoista on kerrallaan valittavana vain kaksi vaihtoehtoa viidestä, kannattaa ottaa etukäteen yhteys Muistiin, jos haluaa varmistaa Onnin tarinan näkemisen ja kuulemisen. Kleemola sanoo.

Näyttelyn yhtenä aihealueena on taistelu, jossa pääsee kokemaan virtuaalisesti talvisodan taistelun Kannaksella. Esitys panee katsojan väistämään lentäviä sirpaleita ja kiviä. Kohde on suunnattu yli 12-vuotiaille. Naisten ja lasten osuutta ei ole unohdettu. Heistä kerrotaan valokuvin.

Tiedekeskus Muisti sijaitsee entisessä koulurakennuksessa, jossa talvi- ja jatkosotien ajan toimi puolustusvoimien päämaja. Rakennukseen perustettiin päämajamuseo jo 1974. Päämajamuseo ja Muisti muodostavat nyt yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja sekä sotaa ilmiönä. Päämajamuseo keskittyy sodan johtamisen näkökulmaan, ylipäällikön persoonaan ja Mikkeliin päämajakaupunkina.

Muistin aukioloajat lyhenevät hieman syyskuun alussa, eikä tiedekeskus ole talvikaudella avoinna enää maanantaisin. Vakka-Suomesta on Mikkeliin noin viiden tunnin automatka.

Matti Jalava

Kuvatekstiehdotuksia

Talvi- ja jatkosodan laitilalainen rivisotilas Onni Aaltonen v. 2009. Kuvakaappaus Matti Jalavan videosta.

Onni Aaltosen nuori perhe Muistin multimediaesityksessä. Kuva Matti Jalava

Mikkelin teatterin näyttelijä laitilalaisena Kustaa Ala-Kailana, joka jatkosodassa oli Onni Aaltosen komppanianpäällikkö. Kuva Matti Jalava

Sotamarsalkka Mannerheimin huone Päämajamuseossa. Kuva Matti Jalava.

Evakkokuorma tiedekeskus Muistissa. Kuva Matti Jalava.