Mustajärven uimaranta muutetaan esteettömäksi– työt alkavat syksyllä

0
Mustajärven rannalla ei ole juurikaan korkeuseroja, mikä luo hyvät puitteet esteettömyyden toteuttamiseen. Kuva: Pirkko Varjo

Huhtikuussa 2019 tehty valtuustoaloite esteettömän uimarannan saamiseksi Laitilaan näyttää toteutuvan ensi vuonna.

– Työt Mustajärven uimarannalla on tarkoitus aloittaa kuluvan uimakauden jälkeen ja tavoitteena on, että esteetön ranta saunoineen, wc-tiloineen ja pukukoppeineen on valmis ensi kesänä eli tulevan uimakauden alkaessa, kertoo vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson.

Andersson tosin korostaa, että aikatauluun vaikuttaa moni asia, muun muassa se, miten urakoitsijoita saadaan toteuttamaan purkutöitä.

”Isoja muutostöitä Mustajärven uimarannalle on tulossa”

LAITILAN budjettikirjaan on varattu tälle vuodelle 25 000 euron määräraha Mustajärven uimarannan muutostöihin. Esteettömän rannan rakentamiseen on saatu myös 15 000 euron avustus Lounais-Suomen aluehallintovirastolta. Lisäksi hankkeen toteuttamiseen voidaan lohkaista euroja vuosittaisesta 10 000 euron määrärahasta, jonka Laitilan kaupunki on varannut ylläpitämiensä yleisten uimarantojensa kunnossapitotöihin.

Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson kertoo, että suunnitelmia esteettömän uimarannan rakentamiseksi on hiottu isommalla porukalla, muun muassa yhdessä teknisen toimen kanssa.

– Muutostöitä tarvitaan esimerkiksi nykyiseen saunaan ja pukuhuoneisiin, lisäksi tarvitaan esteetön wc-tila. Ei tietenkään ole mielekästä rakentaa monia tiloja, vaan esimerkiksi niin sanottu inva-wc on sellainen, jota kaikki voivat käyttää. Yritämme toteuttaa ratkaisuja, joilla nykyiset tilat pienenevät mahdollisimman vähän.

ISOJA muutostöitä Mustajärven uimarannalle on kuitenkin tulossa.

– Esimerkiksi oviaukkoja levennetään ja pukuhuoneissa siirretään seiniä, jotta pyörätuolin kanssa pystyy liikkumaan. Myös saunaan tehdään jonkin verran muutoksia. Tiloja tullaan varmaan järjestelemään hieman uudella tavalla, jotta toimivuus ei huonone, Andersson avaa.

”Esteettömässä rakentamisessa on otettava huomioon todella monenlaisia asioita”

Myös piha-alue kokee muutoksia, kun esimerkiksi saunalta veteen rakennetaan ramppi ja laituri uusitaan.

– On huomioitava, että rampin pitää kestää vedessä talvellakin, eikä se saa tulla liukkaaksi. Tällä hetkellä sen materiaaliksi suunnitellaan betonia. Tarkoituksena on, että rampilta pääsisivät veteen pyörätuoliakin käyttävät.

Laiturin taas tulee olla tarpeeksi leveä ja siinä on oltava hyvät kaiteet.

ANDERSSON pitää Mustajärven rantaa monin tavoin soveltuvana esteettömäksi rannaksi.

– Siellä ei esimerkiksi ole juurikaan korkeuseroja. Lisäksi rannan maapohja on kovaa.

Muutostöitä on hiottu vielä kesälläkin, eikä lomalta palannut Andersson ollut vielä viimeisimpiä piirustuksia edes ennättänyt saada käsiinsä.

– Esteettömässä rakentamisessa on otettava huomioon todella monenlaisia asioita. Onneksi meillä on hyvää yhteistyötä eri tahojen kanssa ja myös kattavia ohjeita esteettömästä rakentamisesta löytyy hyvin.

Andersson korostaa, että tarkoituksena on tehdä Mustajärven uimarannasta kaikille toimiva liikunta- ja virkistäytymispaikka.

Muustotöissä Mustajärven yleisen uimarannan nykyinen laituri korvataan uudella ja sen päähän tulee mahdollisesti myös levikeosa. Kuva: Pirkko Varjo

Eri käyttäjäryhmät otettava huomioon

Mustajärvellä pian alkavat muutostyöt ensimmäisen esteettömän uimarannan saamiseksi Laitilaan pohjautuvat kahden valtuutetun, Pertti Pokin (sd) ja Tanja Raisto-Elon (kesk), tekemään valtuustoaloitteeseen. Aloitteen idea on syntynyt Laitilan vammaisneuvossa.

– Vammaisneuvosto ei voi kuitenkaan valtuustoaloitetta tehdä, joten me teimme aloitteen neuvoston ajatuksesta, Pokki kertoo.

Alkujaan ajatuksena oli, että esteettömäksi rannaksi muutettaisiin Särkijärven uimaranta, mutta sittemmin muutostyöt päätettiin toteuttaa Mustajärvellä.

– Siellä olosuhteet esteettömyyteen ovat paremmat.

Pokki on tutustunut esteettömän rannan suunnitelmiin ja pitää hanketta erinomaisena.

– On hienoa, että asia on edennyt, sillä se lisää tasa-arvoisuutta ja ehkäisee syrjäytymistäkin.

”Tavoitteena on, että samat tilat toimivat mahdollisimman monille”

Pokki on sekä Laitilan vammaisneuvoston että valtakunnallisen SDP:n vammaispoliittisen työryhmän jäsen.

– Tavoitteena tällaisissa hankkeissa on se, että samat tilat toimivat mahdollisimman monille ja parhaimmillaan kaikille.

Hän muistuttaa esteettömyyden olevan tärkeää, sillä se lisää eri käyttäjäryhmien osallistumisen mahdollisuuksia.

– Etteivät ihmiset ainakaan jäisi kotiin siksi, että eivät pysty käyttämään palveluita.

Hän myös muistuttaa, että ympäristöä tulisi ylipäänsäkin tarkkailla erilaisten käyttäjäryhmien tarpeista käsin.

– Monesti kyse on melko helposti toteutettavista apukeinoista, joilla on kuitenkin iso merkitys. Esimerkiksi Laitilan kaupungintalossa lisättiin portaisiin teipit, jotka auttavat heikosti näkeviä erottamaan askelman reunat ja ovat siten merkittävä apu, Pokki havainnollistaa.