”On hienoa, että nuoria muusikkoja rohkaistaan omaan tekemiseen” – Suomen ensimmäisen jazzkitarakilpailun palkinnot jaettiin Helsingissä

0
Atte Aho ja Johannes Granroth taituroivat palkintojenjakotilaisuudessa. Heidät kiinnitettiin ensi kesäksi Jazzkukon esiintyjälistalle.

Suomen ensimmäisen alle 30-vuotiaille suunnatun kansallisen jazzkitarakilpailun palkinnot jaettiin keskiviikkona Helsingissä. Tilaisuuden kunniavieraana nähtiin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Laitilalaisen Jazzkukko Festivaalin yhteydessä järjestetyn jazzkitarakilpailun voitti 23-vuotias helsinkiläinen kitaristi Johannes Granroth. Kilpailu oli äärimmäisen kovatasoinen ja kansainvälinen tuomaristo oli haastavan paikan edessä etsiessään eroa Granrothin ja kilpailun toisen finalistin, 26-vuotiaan Atte Ahon välillä.

Johannes Granroth kertoo nousseensa Laitilassa ensimmäistä kertaa lavalle kilpailemaan kitaransoitosta livenä.

– On hienoa, että nuoria muusikkoja rohkaistaan omaan tekemiseen ja kannustetaan eteenpäin. Kilpailun kautta sain myös mahdollisuuden tuoda musiikkiani esille uusille yleisöille, Granroth sanoo.

– Oli hienoa myös jakaa lava Atten kanssa, sillä hän on yksi suosikkisoittajistani, hän iloitsee.

Atte Aho luonnehtii kilpailua hienona kulttuurityönä.

– On mahtavaa, että nuoria tekijöitä tuodaan esiin ja annetaan mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan.

– Henkilökohtaisesti oli hienoa olla mukana aivan ensimmäisessä kilpailussa, hän kertoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen toi myös tervehdyksensä tilaisuuteen.

– On hienoa, että koronakurimuksen keskellä on syntynyt uusi kansallinen kilpailu. Se kertoo improvisoinnin voimasta, Kurvinen sanoo.

Finalisteja Kurvinen kiitti pitkäjänteisestä työstään musiikin saralla.

– Pääseminen tällaiseen pisteeseen on vaatinut vuosien kurinalaista työtä, uskallusta seurata omaa intohimoaan ja valmiutta heittäytyä.

Kurvinen kiitti myös Kari Antilaa Jazzkukon luomisesta.

– Kotiseuturakkaana ihmisenä en pysty ajattelemaan upeampaa tapaa antaa takaisin omalle paikkakunnalle kuin luoda Jazzkukon tapainen tapahtuma, joka tuo huipputason artistit maaseudulle. Jazzkukko kokoaa matalalla kynnyksellä runsaasti ihmisiä Laitilasta, seutukunnalta ja verkon välityksellä jopa pitkin maailmaa musiikin ja taiteen äärelle ja luo hyvinvointia ja elinvoimaa kuntaan ja ympäröivälle seutukunnalle. Tapahtuma tekee myös merkittävää kasvatustyötä ja tukee nuoria muusikkoja urallaan. Iso kiitos kuuluu myös Jukka Alkiolle, Jukka Vehmakselle ja kaikille muille tapahtuman parissa työskenteleville, Kurvinen toteaa.

Molemmat finaaliin edenneet kitaristit menestyksellisesti soisttaneet eri orkestereissa ja yhtyeissä. Sibelius-Akatemian jazzlinjalla opiskeleva Granroth on lunastanut paikkansa muun muassa Maja Mannilan ja Iiro Rantalan yhtyeissä.

Helsingin Metropolialta muusikoksi valmistunut Aho on soittanut muun muassa Abreun , Sami Pitkämön ja Robinin kokoonpanoissa. Hänen ensimmäinen soololevynsä ilmestyy vuoden lopussa.