Pääkirjoitus: Kouluun koronan varjossa

0

Moni odotti kesän tuovan helpotuksen korona-ahdinkoon, mutta edelliskesän kaltaista pidempää tyyntä vaihetta ei edes tullut. Vaikka tartuntamäärät alkoivat loppukeväästä laskea, niin koronatartuntojen määrässä tapahtui kesän myötä pian käänne huonompaan.

Koronatilannetta pahensi erityisesti koronaviruksen uusi muunnos, delta-variantti, joka on toistaiseksi ollut kaikkein helpoiten ja tehokkaimmin levinnyt virusmuunnos.

Rokotetuilla näyttäisi olevan tätäkin muunnosta vastaan hyvä suoja, mutta Suomessa on vielä paljon rokottamattomia ihmisiä. Tähän mennessä laitilalaisista hieman alle 40 prosenttia on saanut molemmat kaksi rokoteannosta: yli 50-vuotiaista enemmistössä ovat rokotetut, mutta tätä nuoremmilla rokotesuoja on selvällä vähemmistöllä.

Vaikka koronavirustartuntojen määrä on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten, 20–29-vuotiaiden keskuudessa, niin tartuntamäärien lisääntyessä runsastuivat myös puheet siitä, pitäisikö koulujen siirtyä pikimmiten lomilta palaamisen jälkeen etäopetukseen.

”Hallitus on linjannut, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijainen keino.”

Moni opetusalan asiantuntija kuitenkin jyrähti, että ennen koulujen etäopetukseen siirtämistä pitää kokeilla muiden rajoituskeinojen vaikuttavuutta. Myös hallitus on linjannut, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijainen keino, eikä etäopetukseen siirtymistä voi tehdä heppoisin perustein. Siltä perustalta on hyvä ponnahtaa uuteen kouluvuoteen.

Myös Laitilassa sekä lähialueilla koronavirustilanne on pahentunut, ja asukaslukuun suhteutettujen tautitapausten määrä on huomattavan korkea jopa koko maan lukuja vertailtaessa. Niinpä kaikki jo tutuksi tulleet varokeinot – maskit, käsihygienia, riittävät etäisyydet ja herkästi testeihin hakeutuminen – ovat edelleen enemmän kuin paikallaan.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi