Pistäydy piikillä

0

Suomen tie ulos koronaepidemiasta perustuu siihen, että riittävän moni suomalainen saa kaksi koronarokotetta.

Tämän hetkisen rokotustahdin mukaan 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut molemmat rokotteet marraskuussa. On arvioitu, että sen jälkeen rokotuskattavuus on niin hyvä, ettei rajoituksia välttämättä enää tarvittaisi. Kuten kaikessa epidemian aikana, aika näyttää, pitääkö arvio paikkansa.

Koronarokotuksia on viime aikoina monissa kunnissa – ja tänään perjantaina myös Laitilassa – tarjottu ilman ajanvarausta. Pop up -rokotustilaisuudet ovat madaltaneet rokotuksen ottamisen kynnystä erityisesti nuorilla aikuisille, joiden keskuudessa rokotuskattavuus on edelleen alhainen.

Toivottavasti pop up -rokotustilaisuus houkuttelee myös laitilalaisia alle 35-vuotiaita hakemaan rokotuksen. Tällä hetkellä vain noin puolet alle 35-vuotiaista laitilalaisista on ottanut koronarokotteen. Laajemman suojan saavuttamiseksi rokotuskattavuuden soisi siitä vielä kasvavan nuoremmissakin ikäluokissa.

Laitilassa myös yli 12-vuotiaita nuoria rokotettiin keskiviikkona ja torstaina kouluilla järjestetyissä matalan kynnyksen rokotustilaisuuksissa.

Marraskuuhun asti tilanteen hallinta vaatii paitsi oikeita päätöksiä rajoituksista myös sinnikkyyttä noudattaa jo tutuksi tulleita ohjeita. Sillä vaikka ilmaantuvuusluku lähti alkuviikosta maakunnassa laskuun, koronavirusepidemian neljäs aalto ei ole vielä ohi. Siitä on osoituksena keskiviikkoiltana tullut tieto Varppeen koulun ja lukion altistumisista.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi