Pitkän liiton perustana on luottamus

0
Häät pidettiin 1959. Nuori rouva oli juuri valmistunut meijerikoulusta.

Yrjö ja Alli Hietanen ovat viettäneet kesää mökillään Pyhämaan Kammelassa kuten ovat tehneet jo kymmeniä vuosia. Pieni punainen mökki on meren partaalla, silmiä hivelevän kauniissa maisemissa. Sinne tulevat mielellään myös pariskunnan tyttäret Anne ja Mari puolisoineen, lastenlapset ja kaikkien silmäterä, 2-vuotias lapsenlapsenlapsi.

Hietaset ovat olleet naimisissa 62 vuotta. 1933 syntynyt Yrjö ja 1938 syntynyt Alli tapasivat toisensa ensimmäisen kerran Kosken työväentalon tanssilavalla. Seitsenlapsisessa perheessä varttunut Alli on syntyisin Koskelta, Yrjö on Kannaksen siirtolaisia Uudeltakirkolta. Hänellä oli viisi sisarusta.

– Ihan mukulina tavattiin. Kihloihin mentiin 1958 ja vuoden päästä naimisiin. Sitten muutimme Laitilaan, Alli kertoo.

Laitilaan tultiin työn perässä: nuori rouva oli valmistunut meijerikoulusta ja saanut kutsun tulla Laitilan meijeriin töihin. Työpaikka tarjosi työsuhdeasunnon, yksiön meijerirakennuksessa. Yrjö sai töitä juustolasta ja niin päästiin perustamaan ensimmäistä yhteistä kotia. Kun esikoinen Anne syntyi 1963, Hietaset asuivat jo meijerin rakennuttamassa rivitalokaksiossa. Perhe täydentyi Mari-vauvalla 1968. Äitiyslomia ei juuri ollut.

– Olen aina ollut töissä. Meijerillä oli vauvan kanssa aika helppoa, kun joku naapuri katsoi sen aikaa kun olin poissa ja työn lomassa pääsi käymään kotona. Sellaista se oli siihen aikaan kaikilla.

Meijeriltä Hietaset lähtivät töihin Uudenkaupungin autotehtaalle. 1970 perhe muutti Taatasaarentielle itse rakennettuun omakotitaloon. Siellä Yrjö ja Alli asuvat yhä, hoitavat itse kotityöt ikkunanpesua myöten ja istuttavat perunat omaan maahan kuten ovat tehneet joka vuosi. Puutarha- ja pihatyöt tosin ovat enemmän miehen heiniä ja hän on myös innokas marjastaja. Jalat ovat käyneet huonoiksi, mutta silti mustikkametsään on menty tyttärien kanssa tänäkin kesänä.

– Kyllä sieltä ämpärillinen tuli, Yrjö sanoo.

Hietaset ovat ikäluokassaan poikkeuksellisen tasa-arvoinen pari. Molemmat osallistuivat lastenhoitoon – Yrjö vei jopa lapsia neuvolaan – molemmat tekevät ruokaa, molemmilla on ollut ajokortti ja raha-asioista päätetään yhdessä. Avioliiton alusta asti rahat on laitettu yhteiselle tilille, eikä niiden käytöstä ole koskaan ollut riitaa.

– Se on aina ostettu mitä on tarvittu, asiat sovitaan yhdessä.

Riitaa ei pahemmin ole tullut mistään muustakaan. Pariskunta on aina viihtynyt yhdessä ja yhdessä tehdään edelleen lähes kaikki. Yrjö ja Alli eivät ole vuosikymmenien aikana olleet erossa toisistaan kuin pakosta silloin, kun toinen on ollut sairaalassa.

– Me viihdytään kotona ja täällä mökillä. Ulkomailla ei olla käyty paitsi katsomassa Yrjön vanhoja kotipaikkoja Kannaksella. Ei siellä ollut enää mitään jäljellä.

Nykypäivän tapailusuhteiden ja pikaliittojen maailmassa Hietaset ovat oikeita ikihonkia. He eivät silti halua neuvoa ketään eivätkä oikein osaa edes sanoa, miksi juuri he ovat onnistuneet säilyttämään perheen ehjänä.

– Silloin kun naimisiin mentiin, luvattiin, että kuolemaan asti. Eikä siitä rakkaudesta tarvitse puhua, johan siitä kerran puhuttiin!

Tarkemmin ajatellen jotain pitkän liiton salaisuuksia sentään löytyy: luottamus. Puolisot ovat aina voineet luottaa toisiinsa kaikissa asioissa. Elämän arvot ovat jokseenkin samanlaisia, mitä nyt politiikasta voidaan vähän olla eri mieltä.

– Työ ja perhe on ollut molemmille tärkeää. Kumpikaan ei polta tupakkaa eikä juo. Juoppoa en kyllä olisi katsonutkaan, Alli sanoo.