Sää suosi Vakka-Suomessa ensimmäisen kerran vieraillutta Rotary-rallia – Wirvoitusjuomatehtaalla puolensataa harrasteautoa

0
Rotary-rallin isä Erik Stenström oli itse saapunut paikalle vuoden 1975 Triumph TRG:llä.

Asko Tanhuanpää

Vakkasuomalainen sää esitteli parastaan perinteisen Rotary-rallin osanottajille, kun tapahtuma vieraili Laitilassa ja Uudessakaupungissa, hetken myös Pyhärannan puolella koukaten. Kaikkiaan mukana oli puolensataa harrasteautoa, joita vanhoista ajoneuvoista kiinnostuneet pääsivät ihailemaan muun muassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pihalla.

– Mukaan lähtevän auton ei tarvitse suinkaan olla museoauto. Riittää, kun sen voi luokitella harrasteautoksi, Rotary-rallin isäksikin nimetty Erik Stenström Salosta painotti.

Eurooppalaisten autojen kunnostukseen ja jälleenmyyntiin erikoistuneen Paradise Cars -yrityksen perustaja ja yrittäjä oli itse tullut paikalle Triumphin vuosimallin 1975 avo-TRG:llä.

– Houkuttelin mukaan myös kaksi rotarykaveriani, jotka ajoivat MG:n vuoden 2002 avo-MGF:llä ja vuosimallia 1966 edustavalla Triumhin avo-Vitessellä, paljasti Stenström.

Rotary-rallit starttasivat liikkeelle Salon ja Someron seudulta, mistä on edetty Loimaan talousalueen kautta eteenpäin. Vakka-Suomessa oltiin siis nyt ensimmäisen kerran.

– Täällä riittää niin näkemistä kuin hienoja maisemiakin. Ohjelmassa on muun muassa Uudenkaupungin automuseo, minkä lisäksi pääsemme näkemään osan laitilalaisen Jarkko Männistön uskomattomasta, yli 70 auton kokoelmasta.

– Koko tapahtuman tärkeimmät annit ovat vanhoja hienoja autoja harrastavien yhdessäelo, mutta perinteisestä poikkeavalla tavalla toteutettu kokoontuminen tuo samalla myös rotary-aatetta esiin vähän erilaisella, sanoisinko vapaammalla tavalla, Erik Stenström luonnehti.

Rotary-aatteen periaatteiden mukaisesti rallistakin kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen. Rotary-rallin tuotto on mennyt poikkeuksetta aina kotimaisille nuorille ja erityisnuorille.

Wirvoitusjuomatehtaan pihasta järjestyksessään yhdennentoista Rotary-rallin reitti eteni Jarkko Männistön tallin kautta Untamalan ja Ylikylän kulttuurimaisemiin ja edelleen U:gin automuseolle. Museovierailun jälkeen autot ajettiin parkkiin Kaupunginlahden rannalle, mistä kukin siirtyi mielensä mukaan joko paikallisesta ruokatarjonnasta nauttimaan tai sitten Bonk-museon anteja ihmettelemään.