Tällä viikolla pyöräillään

0

Viikonloppuna käyntiin pyörähtänyt valtakunnallinen pyöräilyviikko kannustaa ihmisiä pyöräilemään. Viikon tarkoituksena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan ja lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

Laitilan kaupunki selvitti kesällä kuntalaisten liikkumistottumuksia, asenteita ja tyytyväisyyttä kävely- ja pyöräilyolosuhteisiin Laitilassa. Kaupungin kyselyyn vastasi yli 200 henkilöä. Vastausten mukaan kesällä suosituimmat liikkumismuodot ovat pyöräily, kävely ja autoilu. Talvella pyöräilyn suosio romahtaa autoilun eduksi.

Nopeasti voisi ajatella, että tietenkin pyörä vaihdetaan autoon, kun ilmat kylmenevät ja tiet liukastuvat. Kuitenkin Suomessa on paljon Laitilaa pohjoisempia kaupunkeja, joissa talvipyöräily on hyvin suosittua, näin esimerkiksi Oulussa. Siellä pyörätieverkosto on kattava ja pyöräteitä pidetään hyvässä kunnossa ympäri vuoden.

Laitilan kyselyn vastauksista selviää, että pyörä koetaan käteväksi tavaksi liikkua. Sillä pääsee nopeasti paikasta toiseen, kunhan välimatka ei ole liian pitkä tai tavaroita ei ole paljoa. Suosiotaan lisännyt sähköpyörä tekee pidempien matkojen pyöräilyn aiempaa helpommaksi.

Kunta voi tehdä paljon pyöräilyn edistämiseksi, esimerkiksi turvallisuutta lisäämällä. Kuitenkin suurin, ja myös vaikein, muutos ollee tehtävissä ihmisten asenteissa.

Nykyään muotisanaksi noussut hybridimalli toimii tässäkin. Autoilija voi olla myös pyöräilijä.

Yksikin arkeen lisätty pyöräilymatka tekee hyvää niin luonnolle, kunnolle kuin mielellekin. Kaupunki tai kylä vaikuttaa heti elävältä, kun siellä näkyy pyöräilijöitä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi