Tänään 70 vuotta täyteen, ei kiirettä eläkkeelle

0
Hannu Lahdenperän yrityksessä puutavara on muuttunut huonekaluiksi lähes 30 vuoden ajan ja tammi on edelleen suosituin raaka-aine.

Arto Kanerva

Lamus Oy:n toimitusjohtaja Hannu Lahdenperä täyttää tänään 70 vuotta. Aikoinaan 70-luvun lopulla Hannu toimi maalitehdas Winterillä vientipäällikkönä, mutta puutyöt ovat aina olleet harrastuksena ja lopulta ne veivät voiton myös työsaralla.

– En ole eläkkeelle siirtymistä vielä tarkemmin ajatellut. Psyykestä ei tiedä, mutta yleiskunto on hyvä ja terveys kunnossa, niin mitä muutakaan tässä tekisin, kun työ on edelleen myös mieluinen harrastus. Vanhin poikani siirtyy toivottavasti aikanaan yrityksen vetäjäksi ja hänellä on sopiva koulutuskin. Hän on jo luvannut puhkoa rollaattoristani renkaat, ellen muuten ymmärrä pysyä poissa jaloista sitten myöhempinä eläkepäivinäni.

Aikoinaan 70-luvun lopulla idea oman puutyöyrityksen perustamisesta syntyi. Hannu kierteli monta pitäjää etsiessään sopivaa toimitilaa, ja Taivassalossa syntyneenä hän halusi takaisin näille tienoille.

– Vuonna 1980 sitten syntyi Lafinka ky, Laitilan Meijerin tilat vapautuivat sopivasti ja sieltä siirrettiin voipytyt pihalle ja omat koneet tilalle. Kudonnasta oli tuohon aikaan tullut suosittu harrastus ja valmistimme kaikkea aiheeseen liittyvää kangaspuista sukkuloihin. Kauppa kävi hyvin, kun monet koulut ja kansalaisopistot uusivat kalustoaan. Ajatuksena oli myös hyödyntää vanhaa vientikokemusta, mutta, kuten usein käy, niin myös nämä suunnitelmat muuttuivat.

Yrityksen nykyinen nimi Lamus on lyhennys sanoista Laitila Mushroom, joka syntyi vuonna 1983, kun Hannu suunnitteli sienten viljelyä, käyttäen hyödyksi puutöistä syntynyttä koivun purua.

– Siitakesienen viljely oli tuolloin uutta. Sieni oli suomalaisille aika vieras ja hinta oli aika korkea, koska sienten viljely ja korjuu oli lähes pelkästään käsityötä. Lisäksi tuotantoon liittyi harmillinen homeongelma, jonka vuoksi ilmanpuhdistukseen olisi pitänyt investoida todella paljon, niinpä sienten viljely jäi lyhytaikaiseksi.

Omat tuotantotilat valmistuivat 1988 valtatie 8:n varteen Koveronnummen teollisuusalueelle. Aikaa myöten kudontaan liittyvien tuotteiden valmistus päättyi. Vuodesta 1993 lähtien Lamus on keskittynyt pelkästään huonekalujen valmistukseen.

Peruskoulutukseltaan Hannu on kemian insinööri ja mikä olisikaan parempi perusta puutöihin ja huonekalujen valmistamiseen. Heinäkuussa yrityksen tiloissa oli hiljaista kaikkien ollessa kesälomalla. Paitsi, että Hannu oli silti paikalla, ehkä miettien ja suunnitellen tulevaa ja odottaen koneiden taas käynnistyvän.

– Emme tee huonekaluja varastoon, vaan kaikki tehdään yksilöllisesti ja tilausten perusteella. Tilanne on hyvä, sillä kaikki menee, mitä ehdimme tehdä, ja kiirettä riittää. Jälleenmyyjinämme toimivat suuret huonekalujen myyntiketjut, joiden myymälöistä löytyy meidän mallituotteitamme. Niiden pohjalta suunnitellaan sitten tuotteet asiakkaiden toiveiden mukaisesti, joten kaikki tekemämme huonekalut ovat yksilöllisiä.

Suosituin materiaali on edelleen tammi ja toisena tulee saarni. Hannun mukaan muoti ja asiakkaiden toiveet muuttuvat ja nyt ollaan vaihteeksi huonekaluissa menossa kevyempään suuntaan.

– Virolaisten ja ruotsalaisten kanssa ei kannata kilpailla massamarkkinoilla, vaan tällä alalla pitää erikoistua pärjätäkseen. Onneksi meillä on sekä hyvät tuotteet että Laitilan parhaat puusepät.

Päivänsankarin harrastuksista tärkein, työn lisäksi, on matkustaminen. Vaimo toivoisi Hannun edes joskus irtautuvan työasioista. Lisäksi rakkaat lapsenlapset, omakotitalo ja kesämökki vaativat oman aikansa.

Yrittäjät ovat yleensä aika optimistisia suhteessa omaan tekemiseensä. Pitkää uraa taaksepäin katsoessaan Hannu toteaa sen olleen melkoista pakertamista.

– En ole koskaan ottanut isoja riskejä ja näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä pitänyt aloittaa heti reippaammin ja investoida enemmän. Lamus Oy:n brändinimi on jäänyt taka-alalle suuren yleisön keskuudessa, jälleenmyyjät tosin tuntevat tuotteet ja niiden korkean laadun. Vasta nyt olemme alkaneet nostaa omaa nimeämme esiin ja perustaneet oman verkkokaupan.

Hannu toteaa nauraen, ettei 70 vuoden iän saavuttamisessa ole suurta aihetta juhlaan, mutta jotain pientä on suunniteltu.

– Elän toivossa, että voimme järjestää jotain, sillä en ole nähnyt sukulaisia enkä monia ystäviäkään puoleentoista vuoteen.