Toisen asteen oppivelvollisuus rohkaisee opiskelemaan – Laitilassa kaikki nuoret saivat opiskelupaikan

0
Maria Jaskari ja Siiri Suhonen (oik.) ovat iloisia, että Vendla Toukoniitty lähti opiskelemaan elintarvikealaa. - Vendla on usein leiponut täällä nuokkarillakin.

Vendla Toukoniitty , 16, on yksi niistä nuorista, joita uuden lain myötä voimaan tullut oppivelvollisuuden laajentaminen koskee. Hän haki viime kevään yhteishaussa opiskelemaan elintarvikealaa Winnovaan Raumalle ja on hyvin tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Haluaisin joskus perustaa oman leipomon tai konditorion. Ala kiinnostaa kovasti.

– Ensimmäiset opiskeluviikot ovat olleet aika raskaita. Alussa on paljon teoriaa, mutta pian päästään keittiöön. Sitä odotan, hän kertoo.

Vendla on tyytyväinen, että oppivelvollisuus laajeni. Vaikka hän olisi muutenkin hakenut opiskelemaan elintarvikealaa, nyt kaikki oppimateriaalit, ateriat ja koulumatkat ovat maksuttomia. Kaikki kaverit eivät olleet samaa mieltä:

– Olihan se vähän tylsää, että oli pakko lähteä opiskelemaan. Pari kaveria olisi halunnut pitää peruskoulun jälkeen välivuoden.

Etsivät nuorisotyöntekijät Maria Jaskari ja Siiri Suhonen muistuttavat, että ei tilanne sen ”opiskelupakon” suhteen ole oikeastaan muuttunut. Peruskoulun päättävillä oli aiemminkin hakuvelvoite ja opiskelut piti myös aloittaa. Jos ei hakenut opiskelemaan, jäi ilman työttömyysturvaa.

Jaskari ja Suhonen uskovat, että oppivelvollisuuden laajentaminen johtaa hyvään lopputulokseen. Oppivelvollisuus rohkaisee nuoria hakemaan ja yrittämään, vaikka uusi tilanne jännittäisi. Usein nuoren ongelmana on itsevarmuuden puute. Kun pakko ajaa tekemään, nuori huomaakin onnistuvansa.

Jaskari ja Suhonen ovat tyytyväisiä, että oppilaitokset ovat tehneet opiskelijoille alan vaihdon helpoksi.

– Jos nuori huomaa, ettei autonasentajan homma olekaan hänen juttunsa, hän voi vaihtaa vaikka metallialalle.

Etsivät nuorisotyöntekijät pyrkivät kaikin tavoin kannustamaan nuoria opiskelemaan. Jos lähistöltä ei löydy alaa, joka nuorta kiinnostaa, he auttavat etsimään, missä alaa voisi opiskella.

– Nuori, jota koulunkäynti ei ole kiinnostanut, voi loistaa työelämässä. Näitä tarinoita on paljon.

He toivovat, että nuorten opiskelua helpotettaisiin huomioimalla toisen asteen opiskelijat myös joukkoliikenteen käyttäjinä. Kun ammatillinen koulutus alkoi, bussiliikenne kulki vielä kesäaikataulun mukaan. Vuorovälit olivat pitkiä.

– Kun koulu alkoi kymmeneltä, minun piti lähteä Laitilasta jo kahdeksan bussilla Raumalle. Iltapäivällä oli taas kahden tunnin odotus ennen kuin bussi lähti, Vendla kertoo.

Bussivuorojen vuoroväli tiheni vasta peruskoulujen alkaessa.

– Kyllä se opiskelumotivaatio voi romahtaa, jos bussia pitää odottaa neljä tuntia päivässä, Suhonen sanoo.

Fakta

Laajennettu oppivelvollisuus tuli voimaan tänä vuonna.

Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka keväällä ovat perusopetuksen 9. luokalla ja syntyneet vuonna 2005 syntyneet.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai hän on suorittanut ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon.

Teija Uitto

Lain mukaan kunta viime kädessä vastaa, että nuori jatkaa peruskoulun jälkeen toisen asteen opinnoissa.

Sivistystoimen palvelupäällikkö Nestori Mäkelä kertoo, että Laitilassa kaikki peruskoulusta valmistuneet ovat saaneet tänä syksynä opiskelupaikan.

– Syksyn mittaan sitten nähdään, miten opinnot sujuvat. Osa nuorista voi tarvita tukea.

Nuorten tukena Laitilassa toimii laaja tukiverkosto jo peruskoulun aikana ja verkoston tuki jatkuu myös toisen asteen opintojen aikana. Verkostoon kuuluvat peruskoulun aikana opot ja opiskelijahuolto, nuorisoverstas ja etsivä nuorisotyö. Toisen asteen opintojen aikana lisäksi tulee oppilaitoksen tukiverkosto.

Verkoston tehtävänä on auttaa, jos nuoren opiskelumotivaatio on alamaissa tai opiskeluista suoriutumisessa on haasteita.

Kunnan tehtävänä on valvoa, että nuori saa tarvitsemansa tuen ja edistyy opinnoissa. Sivistystoimialalla on käytössä Opetushallituksen rakentama Valpas-järjestelmä, joka seuraa oppivelvollisuuden suorittamista toimien oppilaitosten ja kuntien välisenä ilmoitusjärjestelmänä.

– Siinä vaiheessa, jos tähän järjestelmään tulee tieto, ettei opiskelija ole esimerkiksi aloittanut opintoja tai keskeyttää opinnot, on oppilaitoksessa tehty jo paljon työtä nuoren tukemiseksi, Mäkelä sanoo.

Jos nuori ei silti pysty jatkamaan opintojaan, hänelle voidaan myöntää määräaikainen oppivelvollisuuden keskeytys. Keskeytyksen syynä voi olla esimerkiksi äitiys tai isyys, terveydentila tai oleskelu ulkomailla.