Työpaikoista monikulttuurisia

0

Laitilassa ja koko Vakka-Suomessa on totuttu ulkomaiseen työvoimaan, onhan maatiloilla ollut jo ulkomaista työvoimaa pitkään. Myös muilla toimialoilla ulkomaisen työvoiman osuus on kasvanut.

Työpaikoista on kuitenkin tulossa monikulttuurisia nyt isolla rysäyksellä. Tästä hyvä esimerkki on Valmet Automotive, joka on viidessä vuodessa kasvanut tuhannen työntekijän tehtaasta 4000 ihmistä työllistäväksi tehtaaksi. Tehtaalla puhutaan jo yli 70:tä eri kieltä.

Ukipoliksen Asukasluotsaus-hanke järjesti tiistaina Uudessakaupungissa Kestävä tulevaisuus Vakka-Suomessa -tapahtuman. Tapahtuman fasilitoija Tove Holm totesi, ettei Suomen nettomaahanmuuton taso ole vielä riittävä ylläpitämään väestökasvua. Syntyvyys on ollut niin pitkään alhaisella tasolla, etteivät koronavauvat riitä korjaamaan tilannetta. Suomeen tarvitaan runsaasti ulkomaista työvoimaa. Arviot työvoiman maahanmuuton tarpeesta liikkuvat noin 20 000 henkilössä vuositasolla riippuen kotimaisen työvoiman saatavuudesta.

Tapahtuma kokosi päättäjiä ja yrittäjiä Vakka-Suomesta pohtimaan, miten Vakka-Suomi tässä työvoimakilpailussa pärjää. Suomi kilpailee ulkomaisesta työvoimasta muiden länsimaiden kanssa, Vakka-Suomi taas kilpailee osaajista Suomen sisällä. Autotehtaan henkilöstöjohtaja Tomi Salo korosti, etteivät mitkään perustekemiset nyt riitä, vaan alueella tarvitaan kuntien, yritysten ja kaikkien tahojen yhteistyötä. Salo peräänkuulutti myös meidän kaikkien osallistumista asennemuutokseen.

Jotta Vakka-Suomeen saadaan riittävästi työvoimaa, meidän kaikkien pitäisi hyväksyä, että työpaikoista tulee monikulttuurisia ja toimia niin, että tänne tulevat myös viihtyvät ja jäävät.

Teija Uitto