Uudenkaupungin rauhanpalkinto kahdelle merkittävälle naiselle

0
Uudenkaupungin rauhanpalkinto myönnettiin Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henrikssonille (oik.) sekä Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivallille ja hänen Kiva koulu -hankkeelleen. Salmivallin puolesta palkinnon otti vastaan työryhmän jäsen, psykologian tohtori Elisa Koskiparta (vas.).

Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlaa viettävä Uusikaupunki jakoi ensimmäistä kertaa rauhanpalkinnon, joka on tarkoitus jatkossa jakaa joka neljäs vuosi. Palkintoja jaettiin kaksi: Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henrikssonille ja Turun Yliopiston professori Christina Salmivallille. Palkinnolla Uusikaupunki haluaa tukea toimintaa ja tekoja entistä oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja sopuisamman maailman puolesta.

Molemmat palkinnot ovat arvoltaan 4000 euron suuruisia. Joka neljäs vuosi jaettava rauhanpalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena kansojen välisestä rauhantyöstä tai tunnustuksena aktiivisesta toimijuudesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa. Rauhanpalkinto voidaan harkinnan mukaan myöntää molemmista kategorioista tai vaihtoehtoisesti vain toisesta. Uudenkaupungin kaupunki pyysi yleisöltä ehdotuksia rauhanpalkinnon saajiksi, joita kertyi määräaikaan mennessä yhteensä 33.

Sisäministeriön alaisen Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson palkittiin tunnustuksena kansainvälisestä rauhantyöstä. Nykyiseen tehtäväänsä uusikaupunkilaissyntyinen Henriksson siirtyi Nigeristä, jossa hän johti Euroopan unionin siviilikriisinhallintaoperaatiota. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa Malissa, Libyassa ja Irakissa. Ennen siirtymistään kansainvälisiin tehtäviin Henriksson toimi Kriisinhallintakeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtajana.

Henrikssonilla on laaja-alainen tuntemus kansainvälisestä kriisinhallinnasta ja vahva kokemus erilaisten vaativien hankkeiden johtamisesta ja läpiviennistä. Toiminta johtavissa tehtävissä kulttuureissa, joissa naisen ei ole totuttu olevan korkeassa asemassa ja vielä länsimaalaisena, on luonut haasteensa tehtäviin, joita Henriksson on arvostetusti hoitanut. Kirsi Henriksson on omassa työssään rakentanut ja luonut mahdollisuuksia rauhalle ja rauhanomaiselle toiminnalle sotilaallisen rauhantyön ulkopuolella.

Tunnustuksena aktiivisesta toimijuudesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa palkittiin Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Salmivalli on tehnyt uraauurtavaa kiusaamiseen liittyvää tutkimusta jo 1990-luvun alusta lähtien. Salmivallin työ on saanut sekä kansallista että kansainvälistä tunnustusta. Keskeisimmät tutkimusaiheet kasvatus- ja kehityspsykologiassa ovat olleet lasten ja nuorten kehityksen dynamiikka ja erityisesti koulukiusaaminen ja sitä selittävät tekijät.

Professori Christina Salmivalli kehitti yhteistyössä tutkimusryhmänsä kanssa ns. Kiva koulu -ohjelman, joka on tutkimustietoon perustuva työkalu, jonka tavoitteena on ollut ennaltaehkäistä ja vähentää koulukiusaamista sekä lisätä hyvinvointia kouluissa. Kiva koulu -mallia on toteutettu ja sovellettu laajalti kouluissa Suomessa. Kiva koulu -malli on ollut myös suomalainen vientituote, jota on viety muihin maihin Turun yliopiston koulutusvientiorganisaation kanssa yhteistyössä.

Palkinnot jaettiin Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa maanantaina järjestetyssä juhlatilaisuudessa.