Vaskitsa on melko yleinen näky Laitilassa

0
Vaskitsa Ropanjärventiellä.

Pyysimme alkukesästä lukijoitamme lähettämään luontohavaintoja erityisesti siileistä ja vaskitsoista. Myös muut havainnot olivat tervetulleita ja toimitukseen onkin tullut paljon kuvia ja viestejä kesäisen luonnon ihmeistä.

Vaskitsa tuntuu olevan ilahduttavan yleinen näky: saimme siitä kahdeksan havaintoa, kaikki Laitilasta.

Juhani Kapiainen kertoi nähneensä elämänsä ensimmäisen ilmielävän vaskitsan pururadalla 29.5. Jalaton lisko oli taittanut matkaa viiden kilometrin lenkillä noin kilometri lähtöpaikalta.

Jaana ja Marko Elonen huomasivat vaskitsan Ropanjärventiellä heinäkuun puolivälissä ja Liisa Nikula näki otuksen postinhakureissulla Kolisevalla elokuun alkupäivinä.

Mauno Keskimäki kertoi tekevänsä joka kesä muutamia vaskitsahavaintoja pihallaan. Tänä kesänä havainto tehtiin 9.8., jolloin vaskitsoja oli peräti kaksi. Aulikki Inermo havaitsi kuparinruskean olion 4.7. kun se oli ylittämässä Limokorventietä. Vilma Myllymaa näki vaskitsan Vähä-Tulejärvellä ja Marketta Nurmi Kaurajärvellä. Kauko Juntunen kuvasi noin 30 senttiä pitkän vaskitsan Vuorentaustantiellä 16.7.

Siileistä ei aluksi tullut lainkaan havaintoja ja ehdimme jo huolestua. Lopulta siilihavaintoja kuitenkin tuli seitsemän, joista neljä sijoittuu Laitilaan.

Hannele Toivola on tullut tutuksi pihansa siilipariskunnan kanssa ja antanut niille jopa nimet. Suhonen ja Suhina käyvät nauttimassa talon tarjoamaan kissanruokaa ja Suhonen on niin rohkea, että sitä saa rapsutella. Se myös tulee kutsuttaessa, Toivolan mukaan juoksujalkaa.

Säde Soini kertoo nähneensä siilin toistuvasti keskusta-alueella ja Marianne Arvela Metlähteentiellä. Tuula Aula havaitsi kokonaisen siiliperheen Untamalassa. Emo ja neljä pientä palleroa pyörivät pihassa, mutta Aula pelkää, että siileille kävi huonosti kuivan kesän aikana, vaikka hän laittoi niille juomavettä. Aula on asunut Untamalassa vajaat 50 vuotta ja tämä oli toinen kerta, kun pihassa on näkynyt siilejä.

Laitilan ulkopuolelta siilihavaintoja tuli Elviira Rautomalta Loimaalta, Kari Yli-Pentiltä Uudestakaupungista ja Eeva Luodolta Säkylästä. 

Muita havaintoja saimme muun muassa linnuista, perhosista ja sorkkaeläimistä. Keijo Väänänen Uudestakaupungista lähetti kuvia hirviemon ja vasojen aamiaishetkestä, jänön nyhtökaura-ateriasta, sudenkorennosta auringon lämmössä, veikeästä ketusta sekä monesta muusta.

Raimo Lakso , niin ikään Uudestakaupungista, lähetti havainnot nuoresta uroshirvestä ja iltamaitoaan siemailevasta bambista. Raija Vainio-Kaila kertoi nähneensä ilveksen yöllä 10.7. Upea kissaeläin oli viipynyt hetken auton valoissa Uudenkaupungin ja Laitilan välisen levähdysalueen paikkeilla kunnes kääntyi ja juoksi auton keulan edestä metsään.

Luontohavaintojen kerääminen on nyt päättynyt, kiitos kaikille havaintoja lähettäneille!