Vesi on tärkeä

0

Tammikuun 12. tammikuuta 2010 kello noin 17 aikana (paikallista aikaa) iski hirmuinen maanjäristys Haitiin kuten nyt taas muutama päivä sitten 2021.

Poikani Turkka on kriisinhallintajohtaja ja työskenteli silloin kuten nytkin Helsingin Meilahden sairaalassa leikkaus-salissa. Hän lähti silloin heti saksalaisten kanssa perustamaan urheilustadionille ensiapu telttasairaalaan leikkaus-saleineen.

Koko infrastruktuuri oli täysin hajonnut ja vedestä oli kova pula. Meksikosta tuli laiva tuomassa pullotettua vettä, mutta laiva ei saanut lupaa purkaa lastinsa joten laiva lähti takaisin. Muutama päivä myöhemmin saatiin lupa ottaa vesilasti vastaan.

Kun vesipullot oli purettu kontteihin, piti olla useita aseistettuja vartiomiehiä niitä vartioimassa, koska muuten ne pullot vesineen olisi ryöstetty varastettu ja häipynyt pimeälle markkinoille. Turkka kertoi myöhemmin, että tehtävä oli uskomaton kokemus, vaikka hän kokeneena monessa maailman paikoissa on ollut mukana esimerkiksi miinanraivauksen perässä kulkevassa telttasairaalassa mikäli jotakin sattuisi. Kaikki oli hajonnut ja ulkomailta apua virtasi useista maista Haitiin.

Suurin järkytys oli kun hän palasi Suomeen ja sai kuulla vuosia myöhemmin, että Haitin rikkain mies oli Haitin Punaisen Ristin johtaja.

Vesi ja valkki ain tyät tekevä, sanottiin Laitilassa.

Raimo Oksanen