Vuoden Tuomas suosittelee tummaa lageria syksyyn– Laitilan Tuomas 2021 Bohemian Dark on tsekkityylinen tumma pohjahiivaolut

0
- Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu, kertoo Vuoden Tuomas 2020 Reino Aikasalon olemus.

Vuoden 2020 Hyvä Tuomas Reino Aikasalo vieraili keskiviikkona Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Syy oli varsin hyvä, sillä hän on päässyt suunnittelemaan yhdessä panimomestari Ville Vilenin kanssa tämän vuoden Tuomas-oluen.

Vuoden Hyvä Tuomas on saanut tämän hienon tehtävän perinteisesti jo siitä asti, kun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan johtaja Rami Aarikalle titteli suotiin vuonna 2007. Seuraavana vuonna Laitilassa maisteltiin Vuoden Tuomas 2008 toimittaja Kari Ylänteen kehittämää Tuomas-olutta.

Viime vuonna tehtävässä olivat toimittajat Mariaana Nelimarkka ja Jussi Rokka .

Hyvä Tuomas on kiertopalkinto ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1994.

– Hyvä Tuomas -tunnustus tuntuu kiistatta mukavalta. Koen, että tämä on samalla arvostus kotimaiselle maltaiden jalostustyölle, Reino Aikasalo iloitsi.

Aikasalo on tehnyt pitkän uran ohranjalostuksen parissa ja tutkinut muun muassa ohran jalostuksesta oluen valmistukseen käytettävää mallasta. Hän on myös vaikuttanut komiteassa, joka on hyväksynyt viralliset mallasohrat.

– Hyvistä raaka-aineistahan se oluen valmistus lähtee, Aikasalo huomautti.

Keskiviikkona siis saatiin ensimmäiset maistiaiset tämän vuoden oluesta. Laitilan Tuomas 2021 Bohemian Dark on tsekkityylinen tumma pohjahiivaolut, jonka mallasrunkona on käytetty Münich Light -mallasta. Maltaan alhaisempaa entsyymipitoisuutta on kompensoitu entsyymimaltaalla. Uutuusoluesta, jota valmistetaan 10 000 litraa, voi maistaa myös täyteläistä, pähkinäistä ja paahteista maltaisuutta sekä aromista tsekkiläisen Saaz-humalan raikkautta.

– Mielestäni tällainen syksyinen tuote voi hyvin olla tummaa lager-olutta. Pidän muutoinkin tummemmista oluista, Aikasalo totesi.

Ensimmäisen siemauksen jälkeen niin Aikasalo kuin Vilenkin nyökyttelivät tyytyväisenä.

– Aika lailla maistuu sellaiselta, kun kaavailtiinkiin. Tämä on kirkkaamman väristä kuin koe-erä oli, kiitteli Aikasalo.

Tämän vuoden Tuomas-olut sopii hyväksi kyytipojaksi, kun ruokapöydässä on gulassia, hapankaalia, porsaanleikettä tai makkaraa. Maistuu se varmasti muutenkin ihan sellaisenaan.

Kauppojen hyllyille pullot ilmestyvät syyskuun aikana.

– Tuo määrä Tuomas-olutta on myyty vuosittain loppuun, huomautti Ville Vilen.