Yleisurheilijoilla kolmen mitalin SM-kisaviikonloppu

0
Verna Vuorela oli Jyskeen ykkösmenestyjä Hyvinkäällä.

Jyskeen yleisurheilijat saavuttivat kolme mitalia ja kolme pistesijaa sekä tukun omia ennätyksiä viikonvaihteen SM-kilpailuissa. Menestystä tuli niin Kokkolassa kisailluissa 15- ja 14-sarjojen kuin Hyvinkään 17- ja 16-vuotiaiden kisoista.

Kokkolan lauantaipäivä alkoi jyskeläisittäin mainiosti Valtteri Valtosen ottaessa 15-poikien kuulassa hopeaa komealla 15,13 pukkauksella ja heti perään Aada Vuoriahon 15-tyttöjen moukarissa pronssia 52,97 kantaneella kiskaisulla. Näin molemmat lähentelivät ennätyksiään kauden tärkeimmässä paikassa.

Sen sijaan samana päivänä heitetty keihäs ei sujunut Valtterilta parhaalla mahdollisella tavalla tuloksen jäädessä 46,62:een. Ilmeisesti vast’ikään 60 metriä heittäneen miehen lataus purkautui onnistuneeseen kuulakisaan.

Aadan toinen laji kiekko kisailtiin sunnuntaina ja tulos oli erinomainen. Neljäs sija tuloksella 39,62 kaikkien kolmen mitatun heiton kantaessa samalle metriluvulle.

Myös neljäs sija oli tuomisina sunnuntaina SM-kisadebyyttinsä P14 seipäässä tehneellä Elias Hyytiällä . Korkeudet 330:een asti ylittyivät tyylikkäästi eka yrityksillä ja hopeamitalikin jäi vain kymmenen sentin päähän.

Hyvinkäällä jyskeläiset olivat tulessa jo perjantaina. Lotta Metsärinta, Aamu Airisto ja Ella Hemmilä aloittivat kisaurakkansa N16 100 metrin alkuerissä ja Carolina Grönroos N17 satasen alkuerissä. Lotan vauhti 12,81 (+4,9) ja Aamun 12,95 (+1,9 ) riittivät välieriin Ellan 13,87 (+2,9) ja Carolinan 12,75 (+ 2,8) karsiutuessa.

Huomio kiinnittyi Aamun kehityspyrähdykseen. Oma ennätys parani sallituissa olosuhteissa tasan puoli sekuntia ja vuodessa on pudonnut ajasta pois jo toista sekuntia. Jyskeen kaikkien aikojen naisten tilastossa Aamu on viides 13 sekunnin alittaja.

Lotan ja Aamun ajat välierissä olivat 12,85 (+2,8) ja 13,01 (+2,9) eivätkä riittäneet finaaliin asti.

Toisena päivänä Aamu ja Ella kipaisivat 200 metrin alkuerässä kovempaa kuin koskaan aiemmin 27,87 (+2,2) ja 28,28 (+2,6), mutta liika myötäinen tuuli vei ajoilta ennätyskelpoisuuden. Carolinan juoksussa tuuli oli sallittu 26,80 (+1,0) ajan ollessa erien 13. nopein.

Verna Vuorela selvitti pituuden karsinnassa tiensä finaaliin viidenneksi parhaalla tuloksella 524 Aamun pudotessa jatkosta 450 ponkaisulla (29.). Itse finaalissa Verna jäi yhdeksänneksi pudoten loppukierroksilta 513 tuloksella.

Toivottua lyhyempi pituuskisa taisi olla hyväksi päälajiin 100 metrin aitoihin keskittymistä varten, sillä aidoissa tuli pronssia huippuajalla 14,23. Jyskeen kovaa aitapanosta täydensi Lotta Metsärinta seitsemännellä sijallaan ajalla 14,53. Valitettavasti liian kova +3,1m/s myötäinen estää aikojen ennätyskirjaukset.

Loppukilpailuun Verna ja Lotta selvittivät itsensä ajoilla 14,33 (+1,2) ja 14,51 (+4,2)

Jenina Luotonen oli 13. N17 kolmiloikan karsinnassa kuusi senttiä ennätyspompuistaan jääneillä 10,69 loikilla.

Päätöspäivänä sunnuntaina Lotta Metsärinta lähti rohkeasti mitalijahtiin 400 metrin aidoissa. Kuumassa erässä rytmi säilyi mallikkaasti viimeiselle aidalle asti, johon törmäys heitti toisena olevan tytön nurin ja varmalta näyttänyt mitali vaihtui kokonaiskilpailun kahdeksanteen sijaan ajalla 70,92. Ennen aitakolaria Lotta oli alle 65 sekunnin vauhdissa.

Akseli Hyytiä oli poikien puolella Jyskeen ainoana edustajan Hyvinkäällä. Akselin kisat alkoivat hieman alavireisesti seivästuloksen jäätyä 405:een ja kahdeksanteen sijaan. Sama ilme oli pituudessa kymmenen sijan tuottaneella 602 ponkaisulla, mutta kolmannen päivän keihäskisa pelasti miehen kisareissun kepin lentäessä lähes kolme metriä aiempaa pidemmälle ja viidenteen sijaan oikeuttaviin lukemiin 54,13.

Iso kiitos onnistuneesta kisaviikonlopusta kuuluu myös menestyksen takana olevalle valmentajakolmikolle Anne Lehdolle, Rami Hyytiälle ja Joni Vainio-Kailalle .