Ylikunnallisten toimielinten paikoista äänestettiin – Luottamuspaikkajako kirvoitti keskustelua Pyhärannan valtuustossa

0
Valtuuston vanhin valtuutettu Pirkko Uusi-Oukari luovutti puheenjohtajan nuijan vastavalitulle puheenjohtajalle Miikka Roosille (yp).

Pyhärannan valtuusto valitsi valtuuston puheenjohtajiston, kunnanhallituksen ja sille puheenjohtajat sekä luottamushenkilöt erilaisiin maakunnallisiin ja seutukunnallisiin toimielimiin. Kokouksen avasi valtuuston vanhin, uutena valtuustoon valittu Pirkko Uusi-Oukari (kok). Hän toimi kokouksen puheenjohtajana siihen saakka, että valtuuston puheenjohtaja valittiin.

Kokouksen aluksi valtuusto vietti hiljaisen hetken hiljattain menehtyneen valtuutettu Veikko Fredrikssonin muistoksi.

13 valtuustopaikkaa vaaleissa saanut Yhteinen Pyhäranta lunasti odotetusti itselleen valtuuston puheenjohtajan nuijan sekä lopulta 1. varapuheenjohtajan pestin. Puheenjohtajaksi valittiin Miikka Roos (yp) ja 1. varapuheenjohtajaksi Pauli Laivo .

2. varapuheenjohtajan paikka meni kokoomukselle. Yhteinen Pyhäranta yritti ensin tarjota 1. varapuheenjohtajan paikkaa kokoomukselle, joka ei kuitenkaan ollut halukas ottamaan paikkaa vastaan.

– Ehdotamme vaalitulokseen perustuen toiseksi varapuheenjohtaksi Pirkko Uusi-Oukaria. Vaalituloksen mukaan ensimmäinen varapuheenjohtajan paikka kuuluu Yhteiselle Pyhärannalle niin annamme sen paikan teidän täytettäväksenne. Me ottaisimme tämän toisen varapuheenjohtajan paikan, Maija Junkola-Lehtonen (kok) sanoi.

Tämä herätti kummastusta Yhteisen Pyhärannan valtuutetuissa.

– Perin kummallista. Hyvässä yhteishengessä tarjoamme teille sitä seuraavaa puheenjohtajan paikkaa yhteishengen nostattamiseksi, ja sitä ei haluta vastaanottaa. Aika usein siitä on tapeltu, että saadaanko se paikka ja nyt kun sitä tarjotaan, sitä ei vastaanoteta. Onko tähän joku perimmäinen syy, Jyrki Nurmi (yp) huomautti.

2. varapuheenjohtajan paikalle esitetty Pirkko Uusi-Oukari perusteli päätöstä omalla toiveellaan.

– Olen opiskelija näissä kunnan tehtävissä, vaikka kunnan perustehtävät toki tunnen. Tämä oli minun henkilökohtainen toiveeni, että ajan itseni sisään näissä asioissa, jos tämä hyväksytään. Jostain kohden uudet tehtävät on aloitettava, hän lisäsi.

Heidi Arvonen (yp) vetosi Uusi-Oukariin, jotta tämä ottaisi ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan.

– Toivon, että täällä olisi tulevalla vaalikaudella sellainen ilmapiiri, ettei tarvitsisi jännittää jos sattuu joskus pöydän eteen joutumaan. Silloin voisimme täällä jelpata toinen toisiamme, jos joku asia on epäselvä. Sen vuoksi kannatan tätä meidän tekemää ehdotusta, Heidi Arvonen (yp) sanoi.

Lopulta Yhteisen Pyhärannan 2. varapuheenjohtajaksi esittämä Pauli Laivo ilmoitti ottavansa 1. varapuheenjohtajan paikan vastaan, ja 2. varapuheenjohtajan paikka meni Uusi-Oukarille.

Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Nurmi (yp) ja varapuheenjohtajaksi Helka Huttela (yp). Laivo esitti, ettei kunnanhallitukselle valita kuin yksi varapuheenjohtaja. Arvonen kannatti ehdotusta. Aikaisemmin kunnanhallituksen varapuheenjohtajia on ollut kaksi. Ehdotus jätti kokoomuksen ryhmän vaille hallituksen puheenjohtajiston paikkaa.

Luottamushenkilöiden valinnat maakunnallisiin ja seutukunnallisiin toimielimiin eivät syntyneet yksimielisesti vaan niistä äänestettiin.

Yhteinen Pyhäranta oli jakanut paikat vaalituloksen perusteella, mutta kokoomus huomautti, että maakunnassa ja seutukunnassa luottamuspaikkajaosta ovat sopineet perinteiset puolueet.

Vaikka Pyhärannan vaalit voitti sitoutumaton yhteislista, tämän sopimuksen mukaisesti Pyhärannan paikat jakautuisivat kokoomukselle. Junkola-Lehtonen kertoi olleensa Roosiin yhteydessä asiasta jo etukäteen.

– Varsinais-Suomessa puolueilla on luottamuselintoimikunta, joka käy läpi paikkajakoa suurimpien puolueiden edustajien kesken. Paikkajako on tehty alueellisen vaalituloksen perusteella ja huomioiden nais- ja miespaikkajaon. Laskenta on suoritettu Varsinais-Suomen liitossa. Sen jälkeen puolueet ovat pitäneet palaverin Turussa. Lisäksi Vakka-Suomessa on paikkojen osalta neuvottelut, joita on vetänyt Pekka Kuusisto . Hän on Vakka-Suomen suurimman puolueen, keskustan, laitilalainen edustaja, Junkola-Lehtonen huomautti sen jälkeen kun Yhteinen Pyhäranta oli ilmoittanut omat luottamushenkilönsä kuntien välisiin toimielimiin kuten esimerkiksi Uudenkaupungin terveysvaliokuntaan sekä Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokuntaan.

Hän lisäsi, että Kuusisto on ollut yhteydessä myös Roosiin.

– Tässä on kyse alueellisesta paikkajaosta vaalituloksen perusteella, Junkola-Lehtonen kertoi ja ilmoitti kokoomuksen ehdokkaat luottamuspaikoille.

Ehdotus herätti ihmetystä Yhteisen Pyhärannan valtuutetuissa. Pauli Laivo (yp) kertoi itsekin keskustelleensa Kuusiston kanssa, mutta huomautti, että kuntalaiset ovat äänestäneet Yhteisen Pyhärannan ryhmää.

– Tiedän, että puolueet ovat näistä sopineet keskenään vaalitulokseen, mutta nyt on tullut uusi kuvio Pyhärantaan. Kuntalaiset ovat äänestäneet tämän porukan tänne, ja me menemme meidän ehdotuksemme mukaisesti, Laivo lisäsi.

Junkola-Lehtonen huomautti, että asia tulee heillekin ”annettuna”.

– Emme me ole näitä paikkoja olleet jakamassa. Olemme saaneet listan sieltä. Tässä täytyy ymmärtää, että me näemme, että Pyhäranta on Pyhäranta. Mutta Pyhäranta on myös osa isompaa kokonaisuutta. Me näemme yhteistyön erittäin tärkeänä ja olemme ylpeitä siitä, että teemme yhteistyötä. Meidän pitää tehdä yhteistyötä Pyhärannassa ja ympäröivien kuntien kanssa, hän jatkoi.

Jyrki Nurmi (yp) kertoi, että luottamustoimiin on valittu henkilöt, joilla Yhteisen Pyhärannan mukaan on katsottu olevan paras asiantuntemus ja osaaminen annettuihin tehtäviin. Hän kritisoi sitä, että osaaminen halutaan syrjäyttää siksi, että Turussa on päätetty, että paikka kuuluu kokoomukselle.

– Jos olisimme olleet sitä mieltä, että teiltä löytyy joku parempi henkilö edustamaan, olisimme esittäneet sitä teille. Nyt olemme katsoneet, että parhaat henkilöt löytyvät meidän ryhmästä, hän huomautti.

Nurmi muistutti myös, että Yhteinen Pyhärantakin haluaa olla mukana tekemässä yhteistyötä.

– Mekin osataan neuvotella ja olemme pyhärantalaisia. Olemme mielissämme siitä, että tehdään ylikunnallisia hankkeita.

Hän lisäsi myös Yhteisen Pyhärannan olevan valtuuston suurin valtuustoryhmä vaalituloksen perusteella.

Kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi, jonka jälkeen kokoomus luopui vaatimuksestaan suljetusta lippuäänestyksestä. Tämän jälkeen äänestettiin kahden esitetyn nimilistan välillä. Yhteisen Pyhärannan lista voitti 13–6.

Samantyyppinen äänestys käytiin läpi jokaisen ylikunnallisen toimielimen luottamuspaikkavalinnan kohdalla. Yhteinen Pyhäranta voitti kuitenkin enemmistöllään kaikki äänestykset, mikä tarkoitti sitä, että iso osa luottamuspaikoista täytettiin heidän ryhmänsä ehdokkailla.

Kunnanhallituksen kokoonpano

 

(varajäsen suluissa)

Puheenjohtaja: Jyrki Nurmi (Lauri Juhola)

Varapuheenjohtaja: Helka Huttela (Pauli Laivo)

Jäsenet: Yhteinen Pyhäranta -ryhmästä Anna Kim (Hannele Koivula), Ville Aerila (Tino Halminen), Helka Huttela (Pauli Laivo), Heidi Arvonen (Pia Gottschalk), Jyrki Nurmi (Lauri Juhola).

 

Kokoomuksen ryhmästä Sinikka Pirttinokka (Teija Valmunen-Karru), Markku Laine (Janne Lehtinen).

KOMMENTTI

 

Ensimmäinen askel yhteistyöhön on avoin puhe

Pyhärannan päättäjien yhteinen tahto vaalien jälkeen oli syventää ryhmien välistä yhteistyötä. Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa oli kuitenkin läsnä edellisellä valtuustokaudella tutuksi tullut kireys, mikä ei toisaalta yllätä. Edellisen valtuustokauden aikana syntyneen syvän juopan yhteenkurominen alle kahdessa kuukaudessa olisi ollut jo melkoinen suoritus.

Nopeasti kävi ilmi, etteivät ryhmät olleet sopineet luottamuspaikkajaosta kesän aikana vaikka jonkinlaista yhteydenpitoa oli ollutkin. Pyhärannan tuoreiden valtuutettujen puolustukseksi on sanottava, että olosuhteet yhteistyön rakentamiselle eivät olleet suotuisat. Koska vaalit siirrettiin kesäkuulle, luottamuspaikkojen jaosta olisi pitänyt sopia kesken kiireisimmän kesälomakauden. Toki tilanne oli sama kaikissa kunnissa. Joka tapauksessa maanantainen kokous osoitti, että valtuustolla on vielä paljon töitä edessään ryhmien välisen yhteistyön kehittämiseksi.

Puhetta kokouksessa kuitenkin riitti puolin ja toisin, mikä on harppaus eteenpäin. Edelliskaudella valtuuston kokous oli oppositioon jääneiden keskustan ja Yhteisen Pyhärannan valtuustoryhmien yksinpuhelua. Uusi asema oppositiossa kirvoitti kokoomuksen ryhmästäkin aiempaa enemmän puheenvuoroja.

Opposition roolia kunnallisessa päätöksenteossa ei sovi aliarvioida. Sen tehtävä on haastaa enemmistöä, jonka rooli puolestaan on perustella tehtäviä päätöksiä. Tällaista vuoropuhelua moni kaipasi jo edellisellä valtuustokaudella. Raja hyvän ja rikkovan oppositiopolitiikan välillä on kuitenkin hiuksenhieno.

Toivottavasti puheenvuoroja pidetään jatkossakin ahkerasti ja poliittisia käden ojennuksia tullaan näkemään puolin ja toisin. Se on ainoa tie kohti yhtenäisempää Pyhärantaa.

Toimittaja

Hanna Hyttinen