Aluevaalit vaativat kovaa vaalityötä – Puolueilla ehdokasasettelu jo menossa

0
Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

Juuri kun uudet kunnanvaltuustot ovat aloittaneet kautensa, seuraavat vaalit ovat jo lähestymässä. Aluevaalit järjestetään vajaan puolen vuoden päästä tammikuussa.

– Vaalit vaativat kovaa vaalityötä laitilalaisten ehdokkaiden kohdalla koko vaalipiirin alueella, Pertti Pokki SDP:n ryhmästä toteaa.

Pekka Kuusisto ja Tuomas Vuorio keskustasta arvioivat, että Laitilalla on hyvät mahdollisuudet saada paikkoja aluevaltuustosta, mutta se edellyttää hyvää ehdokasasettelua ja korkeaa äänestysaktiivisuutta.

– Piirijärjestömme koordinoi aluevaalien ehdokasasettelua ja päättää myös mahdollisista vaaliliitoista. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että vaaliliittoja tulisi. Kuntavaalien tuloksen perusteella Laitilasta odotettaneen useampaa ehdokasta, kolmea neljää, keskustan listalle.

Perussuomalaisissa uskotaan Laitilan mahdollisuuksiin saada paikkoja aluevaltuustosta. Laitilassa perussuomalaiset hakevat yhteistyötä muiden kanssa, koska puolueryhmä on kaupungissa pieni.

Timo Rantanen ja Jouko Aittakari toteavat olevansa yhtä mieltä puolueensa kansanedustajan Vilhelm Junnilan kanssa siitä, että vaaleja ei olisi nyt pitänyt järjestää.

– Vaalit ovat liian pian ja äänestysprosentti voi jäädä alle kuntavaaliprosenttien.

SDP etsii listalleen Laitilasta ehdokkaita, jotka puolustavat Laitilan asukkaiden palveluja Laitilassa. Keskustan tavoitteena on asettaa monipuolinen ehdokaslista, jolta löytyy aluevaltuuston vastuulle kuuluvien asioiden hyvää tuntemusta.

– Tärkeää on myös, että ehdokkaat ovat tunnettuja ja nauttivat luottamusta myös Laitilan ulkopuolella, jotta äänipottia kertyy myös oman kunnan rajojen ulkopuolelta, Kuusisto ja Vuorio toteavat Laitilan Sanomien sähköpostikyselyssä.

He korostavat, että keskusta on valmiina vaaleihin. Ryhmässä ei nähdä tarvetta vaalien siirtoon perussuomalaisten tapaan.

– On tärkeää, että mahdollisimman laaja alueellinen demokratia lähtee toimimaan heti uusien hyvinvointialueiden aloittaessa.

SDP:n Pertti Pokki arvelee, että vaalien ajankohta ei ole paras mahdollinen, mutta uudistus on lykkääntynyt niin paljon, että näillä nyt mennään.

Kokoomus ei vastannut Laitilan Sanomien aluevaaleja koskevaan sähköpostikyselyyn.

Fakta

 

Aluevaalit

ehdokashakemukset aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.2021

ennakkoäänestys kotimaassa: 12. – 18.1.2022

varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

valtuustot aloittavat työnsä: 1.3.2022.