Eräladyjen lintukoirat pääsivät tositoimiin

0
Johanna Schleutker on metsästysseuran perustajajäseniä ja oli myös sen ensimmäinen puheenjohtaja.

8-vuotias cockerspanieli Dana saa luvan aloittaa. Se syöksyy matkaan ja kohta koirasta näkyy vain vilaus silloin tällöin kun se tutkii pellon ja metsän välissä olevan ojan pientareita. Takana seuraa ihmiskolmikko, josta yksi ohjaa koiraa ja kaksi kantaa haulikkoa. Jos seuruetta onnistaa, Dana ajaa ylös fasaanin ja päästään ampumaan.

Menossa on Varsinaiset Eräladyt -metsästysseuran koulutustilaisuus Laitilassa 11.9. Koulutuksen kohteina olivat pääasiassa lintukoirat, mutta tilaisuudessa oli myös pudotuslupa mikä tarkoitti sitä, että jos koira onnistui työssään, esiin ajetun fasaanin sai ampua.

Turussa 2012 perustetussa naisten omassa metsästysseurassa on 67 jäsentä. Oma seura tarvittiin, sillä sen kautta voidaan tarjota mahdollisuus harrastaa metsästystä myös niille, jotka eivät muuten pääsisi metsälle, seuran sihteeri, Laitilassa asuva Helena Laakso kertoo.

– Jos ei ole omia maita tai metsästäviä perheenjäseniä, niin metsästyksen aloittaminen ei oikein onnistu. Seurana me olemme päässeet vieraiksi muiden metsästysseurojen maille. Nyt korona-aikana toiminta on ollut vähäistä, mutta tänä vuonna olemme kuitenkin järjestäneet kolme kiväärikoulua ja aseiden kohdistus- ja huoltokurssin.

Helenalla ja hänen puolisollaan Tapani Laaksolla on 2,5-vuotias saksanseisojauros Rafa. Se pääsi mukaan fasaanijahtiin ja löysi linnun, mutta tiheän pusikon vuoksi löytö ei tuottanut tulosta.  Koiran koulutus on vielä kesken, osaksi siksi, että tilaisuuksia päästä tositoimiin on harvakseltaan. Laitilassa kanalintukanta on pieni ja metsästyslupia saa hyvin vähän. Metso ja peltopyy ovat täällä kokonaan rauhoitettuja. Myöskään fasaaneja täällä ei ole kiusaksi asti; koulutusta varten järjestäjät vapauttivat valitulle alueelle kymmenen kasvattajalta ostettua lintua.

Danan ohjaaja Kaisa Railomäki tuli Laitilaan Tarvasjoelta. Danan lisäksi hänellä ja Juha-Pekka Railomäellä on saksanseisoja Siiri, fieldspanieli Lyyti ja mäyräkoira Silla. Dana on käyttölinjainen cockerspanieli eli se on jalostettu tekemään työtä samoin kuin perheen muutkin koirat.

– Ne tarvitsevat mielekästä tekemistä ja paljon liikuntaa, pelkiksi seurakoiriksi niistä ei ole, Railomäki sanoo.

Metsästyskoiran opettaminen alkaa pikkupennusta lähtien. Kaikki, mitä sen kanssa tehdään, palvelee oppimista. Metsästykseen koiralla on luontainen vietti ja yleensä koirat oppivat tehtävänsä helposti. Dana näyttää olevan täysin selvillä siitä, mitä siltä odotetaan ja jos jotkut muut linnut näyttävät hetken olevan kiinnostavia, ohjaajan ääni palauttaa nopeasti fasaanit mieleen. Danan ohjaamisessa Railomäki käyttää sekä sanallisia ohjeita että eleitä, joita molempia koira tottelee sujuvasti.

Reilu parituntinen Torrentien varrella ja Lepän aukealla kului nopeasti. Tilaisuuden yhteenveto tehtiin nuotiolla, jonne kaikki osallistujat lopuksi kokoontuivat. Saaliiksi jäi yksi fasaani, jonka kohtaloksi koitui kaksi ensikertalaista: linnun ampui ensimmäisessä jahdissaan ollut turkulainen Beda Öhman ja sen ajoi ylös Laitilasta olevan Anita Urhonen-Kiveisen lyhytkarvainen saksanseisoja Ahti, jolle riistatilanne oli niin ikään ensimmäinen.

– Liityin metsästysseuraan viime vuonna. Oman haulikon hankin tänä kesänä, Öhman kertoi.