Frisbeegolfradan maastoon istutettiin sata alppiruusua – Pyhärannan Myrskyn alppiruusupuisto sai Leader-rahoitusta

0
Leena Karttunen ja Mika Jussila toimivat työparina alppiruusupuistoin talkoissa.

Asko Tanhuanpää

Rohdaisten koulun takainen pururadan maasto sai viikonvaihteessa kylkeensä kauneutta, kun paikalliset talkoolaiset istuttivat alueelle peräti sata alppiruusua. Samoihin maastoihin on Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan tuella rakennettu 18-väyläinen frisbeegolfrata. Molemmat hankkeet ovat urheiluseura Pyhärannan Myrskyn aikaansaamia.

Leader Ravakka rahoittaa alppiruusupuisto-hankkeesta puolet eli tukea kaikkien vapaassa käytössä olevan virkistysalueen kehittämiseen on saatu noin 4 500 euroa.

– Kaikki alppiruusut istutetaan lähtökohtaisesti paikkoihin, joihin on esteetön pääsy. Näin myös vanhemmat ihmiset pääsevät ihailemaan kukkaloistoa, kasveja kiviseen maahan talkoolaisena istuttanut Maija Junkola-Lehtonen painotti.

Pyhärannan Myrskyn puheenjohtaja Mika Jussila kertoi, että alpiruusupuistoon tulee kaikkiaan jopa parikymmentä erilaista alppiruusulajiketta.

– Lajikkeet on valittu puutarhoilta saatujen tarjousten perusteella sillä ajatuksella, että ne puhkeavat kukkaan eri aikaan. Mukana on niin eri värisiä kuin eri kokoisiakin alppiruusuja. Eniten taitaa olla Grandiflora -puistoalppiruusulajiketta, jonka kukinnon väri on vaalea lila. Suurimmat kasvit voivat kasvaa jopa kolmimetrisiksi, Jussila kertoi.

Asiantuntijana Rohdaisten alppiruusuhankkeessa on toiminut raumalainen hortonomi Leena Karttunen. Hänen mukaansa yksi lähtökohdista oli, että kasvit kestäisivät kylmyyttä mahdollisimman hyvin.

– Jos talvi ei ole kovin paha, niin ensimmäiset kukat kukkivat alkukesästä, Karttunen selvitti.

Omaa puutarhaa- ja pihatöihin erikoistunutta kasvi-Karttunen -nimistä yritystä pyörittävä Karttunen kertoi, että Rohdaisten frisbeegolf- ja pururatojen maasto on hyvä erityisesti alppiruusujen kasvattamiseen.

– Mäntymetsä ylipäätään on hyvä kasvualusta alppiruusuille. Jossain kohdin se voi olla vähän liiankin kuivakin, mutta nyt istutukset tehtiin paikkoihin, missä menestymisen edellytykset ovat suotuisat. Maapohja on myös sopivan hapan ja puut tarjoavat kukille myös sopivaa puolivarjoa niin kevättalven auringolta kuin kesäaikaankin, perusteli Karttunen.