”Kaikesta muusta voi neuvotella, paitsi Laitilan itsenäisyydestä”

0
Pekka Kuusisto

Päättäjä tutuks -sarja esittelee laitilalaisia kuntapäättäjiä ja tekee tutuksi eri toimielinten roolia. Sarjan ensimmäinen osa esittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusiston.

Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023 valittu Pekka Kuusisto aloitti tänä syksynä keskustan valtuutettuna neljännen kautensa. Vuoden 2008 kuntavaaleissa hänet valittiin valtuustoon 126 äänellä, mikä on laitilalaisittain erittäin kova tulos. Kuusisto on tuosta lähtien ollut yksi eniten Laitilan kuntavaaleissa ääniä saaneista ehdokkaista.

”POLITIIKKA On Antoisa harrastus, VAIKKA välillä tulee luntakin tupaan.”

Valtuustokausi kestää neljä vuotta, mutta kaupunginhallitus valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Viime kaudella Kuusisto toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana kummatkin kaksivuotiskaudet.

Hallituksen puheenjohtajan rooli on yksi kuntapolitiikan keskeisimpiä, sillä kunnanhallitus valmistelee valtuuston käsittelemät asiat sekä vastaa kunnan hallinnosta ja taloudesta. Se myös valvoo kunnan etua, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa.

Pekka Kuusisto kuvailee harrastavansa politiikkaa.

– Tämä on monin tavoin antoisa harrastus, mutta kyllä tässä välillä tulee luntakin tupaan, hän naurahtaa.

KESKUSTAPUOLUE on ollut vuosikymmenestä toiseen laitilalaisäänestäjien lemmikki, suurin kaikista. Viime kesän vaaleissa se sai 31-jäseniseen valtuustoon 15 valtuutettua, lähes puolet paikoista. Seuraavaksi eniten valtuutettuja on demareilla, kokoomuksella ja Laitilan puolesta -ryhmällä, kaikilla neljä.

Kuusisto kuvaa asetelman sekä tuovan ryhmälle valtaa että vastuuta.

– Vahvassakaan asemassa oleva ryhmä ei voi kulkea laput silmillä, vaan muut pitää ottaa huomioon.

Kuusisto johti kesällä neuvotteluita, joissa paikallisesti sovittiin luottamuspaikkojen jakamisesta eri ryhmien kesken.

– Luottamuspaikkoja jaettaessa asioista pitää oikeasti pystyä sopimaan ja lopputuloksen pitää olla sellainen, että vaikka kaikkien toiveet eivät toteutuisikaan, niin kaikki pystyvät elämään lopputuloksen kanssa. Uskoakseni niin tapahtuikin ja siitä olen hyvilläni.

KUUSISTON isä istui hänkin aikanaan valtuustossa. Hänen lapsuudenperheessään arvostettiin sitä, että osallistutaan yhteisten asioiden hoitoon.

– Se on varmasti vaikuttanut eniten siihen, että lähdin mukaan politiikkaan. Olen kotoisin Padon kylästä ja siellä tehtiin paljon talkoilla yhdessä. Minähän olen ihan talkootyöfanaatikko, Kuusisto nauraa.

”arvostan sitä, että yhdessä tehdään työtä jonkin yhteisen päämäärän eteen.”

Se näkyy myös muissa hänen harrastuksissaan. Kuusisto on esimerkiksi Jyskeen yleisurheilujaoston puheenjohtaja ja tuttu toimihenkilö, kun kilpailuja järjestetään. Lisäksi hän toimii lukuisissa yhdistyksissä, joissa toiminta perustuu niin ikään yhdessä tekemisen voimaan.

Kyse on ennen muuta arvomaailmasta.

– Minä arvostan sitä, että yhdessä tehdään työtä jonkin yhteisen päämäärän eteen. Kysehän ei ole siitä, että ponnisteltaisiin yhdessä oman edun vuoksi, vaan tavallisesti halutaan saada muille jotakin hyvää aikaan, vaikkapa lapsille kiva harrastus.

KUUSISTOLLA on Maria -vaimonsa kanssa kaksi alakouluikäistä lasta.

– On ihan välttämättömyys, että puoliso tukee ja ymmärtää näitä aikaa vieviä harrastuksiani. Eikä tämä kuvio toimisi ilman vahvaa tukiverkkoa, johon kuuluvat keskeisesti meidän kummankin vanhemmat sekä veljeni perhe.

”jos joku sanoo huonoa Laitilasta, koen sen melkeinpä henkilökohtaiseksi.”

Tärkeänä vastapainona kiireiselle arjelle toimii esimerkiksi mökkeily. Mökki löytyy läheltä, synnyinkylästä Padolta.

– Toinen tärkeä asia on se, että olen pyrkinyt rauhoittamaan viikonloput harrastuksiltani.

JOS TALKOOAATE on Kuusistolle sydämen asia, niin sellainen on myös laitilalaisuus.

– Mistä tahansa muusta asiasta olen valmis neuvottelemaan ja keskustelemaan, mutta Laitilan itsenäisyys on itselleni niin sanottu pyhä lehmä. Ja jos joku sanoo esimerkiksi jotakin huonoa Laitilasta, koen sen melkeinpä henkilökohtaiseksi.

”toivoisin, että laitilalaiset näkisivät kaikki Laitilan hyvät puolet.”

Kuusisto sanookin, että siksi hänelle on tärkeää Laitilan hyvinvointi ja kehittyminen. Nurkkapatriootiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu.

– Laitila on rakas, mutta muuttumaton se ei voi eikä saa olla.

KUUSISTO ei ole koskaan ollut kirjoilla missään muulla kuin Laitilassa. Pato on kotikylä, mutta keskustaan – tai kirkonkylään, kuten Kuusisto itse sanoo – hän muutti vuonna 2004 eli juuri ylitettyään 20 vuoden rajapyykin.

– Se tuntui silloin isolta jutulta, Kuusisto muistelee nauraen.

Muuta maailmaa Kuusisto mielellään käy kyllä katselemassa – sitä ihanampaa on reissuilta palata kotikaupunkiin.

– Kyllä minä toivoisin, että laitilalaiset näkisivät kaikki Laitilan hyvät puolet.

 

”Laitila on virkkune kylä”

Mikä Laitilassa on parasta? 

– Laitilalaisten yhteisöllisyys. Kokemusteni mukaan täällä on aito pyrkimys huolehtia siitä, että kaikilla olisi oikeasti hyvä olla. Lisäksi tämä on hyvänkokoinen ja virkkune kylä esimerkiksi monipuolisine palveluineen ja tapahtumineen sekä harrastusmahdollisuuksineen. Laitilassa on hyvät edellytykset elää monenlaisessa ympäristössä, niin kylissä kuin keskustassakin.

Mikä Laitilaan liittyvä asia sinua juuri nyt eniten huolettaa?

– Ehdottomasti tuleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus. Siis esimerkiksi se, miten voimme taata, että laitilalaiset ikäihmiset saavat jatkossakin sote-palvelut Laitilasta lähipalveluina. Rehellisesti sanottuna kukaan ei tiedä oikeaa toimintatapaa. Meidän pitää kuitenkin tehdä kaikkemme, että nykyiset lähipalvelut pysyisivät lähipalveluina.

Pekka Kuusisto

  • Ikä: 38
  • Perhe: Puoliso sekä 9- ja 11-vuotiaat lapset
  • Työ: Myyntipäällikkö LähiTapiolan Laitilan konttorissa
  • Istuu neljättä kautta Laitilan kaupunginvaltuustossa
  • Toiminut muun muassa valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana
  • Valittiin hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023