Hyvä apteekkiverkko suuri voimavara suomalaisille – Laitilan Uuden Apteekin apteekkari Juha Jussilalla vuosikymmenten kokemus apteekkityöstä

0
Laitilan Uuden Apteekin uusi apteekkari Juha Jussila on työskennellyt pitkää Uudenkaupungin Uudessa Apteekissa.

Reilu kuukausi sitten uusikaupunkilainen Juha Jussila aloitti Laitilan Uuden Apteekin apteekkarina.

– Meillä on täällä mukava porukka. On ollut kiva tulla tänne, Jussila sanoo.

Jussila kertoo, että hänet on otettu Laitilassa hienosti vastaan.

– Aina kun tulee uutena mihin tahansa asiakaspalvelutehtävään, tapaa uusia ihmisiä ja on ollut oikein mukava tutustua laitilalaisiin, hän kehuu.

Kun Laitilan Uuteen Apteekkiin haettiin apteekkaria, Jussila päätti tarttua tilaisuuteen.

– Nyt elämäntilanne on sellainen, että on mahdollista ja järkevää hakeutua yrittäjäksi.

Hänellä on kolme lasta.

– Kun lapset olivat pieniä, ajattelin, että en vielä lähde yrittäjäksi. Ajattelin, että annan lasten vähän kasvaa ja vietän enemmän aikaa perheen kanssa. Nyt oli sopiva vaihe, koska tytöt ovat jo 17–19-vuotiaita.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän ehti työskennellä Uudenkaupungin Uudessa Apteekissa 18 vuotta.

Jussilan vaimo Jaana siirtyi myös Laitilan Uuteen Apteekkiin proviisoriksi.

– Olemme tehneet aikaisemmin pitkään yhdessä töitä Uudenkaupungin Uudessa Apteekissa. Se sujuu hyvin hyvin ja oli mukavaa, kun hän pääsi myös siirtymään tänne.

Apteekkialalle Jussila päätyi Kuopiossa, jossa hän suoritti opintonsa, väitteli tohtoriksi ja aloitti apteekkiuransa. Jussilat muuttivat Uuteenkaupunkiin vuonna 2003.

– Vaimoni on Raumalta kotoisin ja sieltä puolelta oli sukua lähempänä, kun lapsiakin mietittiin. Ja onhan tämä mukavaa seutua. Se kävi heti selväksi, kun tutustuttiin alueeseen.

Korona-aika on koetellut nyt jo puolitoista vuotta ja se on näkynyt myös apteekin arjessa. Kun liikkumista rajoitettiin, asiakaskäynnit vähenivät myös apteekissa.

– Toki ihmiset tarvitsevat lääkkeitään kuten ruokaakin, joten kyllä asiakkaita oli. Siinä mielessä olemme pärjäneet korona-ajassa hyvin.

Koronakriisin aikana etätyöt ja erilaiset etäkoulutukset yleistyivät vauhdilla. Jussila katsoo, että tästä on hyötyä myös apteekkialalla.

– Aikaisemmin täältä on lähdetty isompiin kaupunkeihin kuten Helsinkiin koulutukseen, jolloin matkaa kertyy ja aikaa menee niihin. On mainiota, että pystytään hyödyntämään etäyhteyksiä.

Apteekkiala on Jussilan mukaan ollut murroksessa siitä asti, kun hän on tullut alalle.

– Todella monet asiat ovat muuttuneet. Muutos ei varmasti tule loppumaan. Mihin suuntaan ala seuraavaksi muuttuu, se selviää ajan myötä. Poliitikot päättävät pitkälti niistä asioista.

Jussila lisää, että Suomessa on kattava apteekkiverkko ja apteekeissa on osaavaa henkilökuntaa.

– Näkisin sen suurena voimavarana suomalaisille. Verrattuna moneen muuhun maahan, apteekkipalvelut toimivat Suomessa mainiosti.

Tällä viikolla vietetään Farmasiaviikkoa. Viikon teemana on korostaa lääkehoidon seurannan merkitystä.

Suomen Apteekkariliiton mukaan apteekissa tuetaan asiakkaan lääkehoidon onnistumista silloinkin, kun asiakas hakee hänelle ennestään tuttua lääkettä. Apteekissa kartoitetaan lääkkeen tehoa ja käyttöä sekä lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja kontrollia.

– Lääkehoidon onnistumista on tärkeää seurata, kun lääkettä käytetään jatkuvasti. Apteekissa asiakas tapaa terveydenhuollon ammattilaisen yleensä kolmen kuukauden välein, joten apteekkien työ on merkityksellistä esimerkiksi kansantautien lääkehoidon seurannassa, kuvailee viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta.