Jyskeellä 18 joukkuetta ja yli 300 lisenssiä – Kuusihenkiselle Raition pesisperheelle kunniamaininta

0
Raitiot, eli takarivissä Pauli, Markus, Marian ja Alex sekä edessä Matias ja Jasmin saivat Jyskeen kunniamaininnan pesäpallokauden päätöstilaisuudessa.

Ari Anteroinen

Laitilalainen Raition perhe saapuu jäähallin kupeeseen haastatteluun ennen kuin siirtyvät seuraamaan ringettesarjan avausottelua. Liikunnallinen Raition perhe Pauli, Marian, Alex, Markus, Jasmin ja Matias tunnetaan kuitenkin parhaiten pesäpallon parista. Heille myönnettiin viime perjantaina Laitilan Jyskeen pesäpallon kauden päätöstilaisuudessa kunniamaininta.

Koko perhe on vahvasti mukana Jyskeen pesistouhuissa. Kaikki neljä lasta pelaavat Jyskeen juniorijoukkueissa ja lisäksi isä Pauli toimii F-poikien rahastonhoitajana.

Miten pesäpallo tuli Raition perheen elämään?

– Eskarissa oli yksi Taika, joka jakoi kaikille esitteen, jossa toivotettiin kaikki tervetulleeksi pelaamaan pesäpalloa, kertoo Jasmin Raitio.

Isä-Pauli muisteli, että Alex oli samoihin aikoihin aloittanut pesäpallon, kun vanhemmat olivat todenneet, että jotain voisi harrastaa.

– Hän on pelannut nyt viisi vuotta. Alkuun Alex harrasti myös musiikkia, mutta sittemmin viulunsoitto on jäänyt, Pauli Raitio toteaa.

Jasmin sekä Pauli ovat olleet vahvasti mukana myös tuomaritoiminnassa.

Eikä Raition perheen harrastaminen pelkästään pesäpalloon jää. Lajeja kertyy listaan, kun he kertovat mitä kukakin harrastaa: VPK, tanssi, karate, ringette, salibandy, jääkiekko ja jalkapallo.

Aikanaan jalkapalloa ja jääkiekkoa pelannut isä on nykyään innokas frisbeegolfaaja.

Mitä harrastaminen perheelle antaa?

– Rikkinäisen kesän. Paljon ei kannata mitään suunnitella, Pauli Raitio lohkaisee.

Ja sitä menemistä on riittänyt, sillä Raitiot laskivat, että viime kesänä taisi pelejä kertyä jotain kuusikymmentä, parhaimmillaan tai pahimmillaan kahdeksankin peliä viikkoon.

– Mennään lasten ehdoilla ja toivotaan, että he saavat urheilullisuutta, hyvää yleiskuntoa ja käytöstapoja,

Lopuksi vanhemmat toteavat, että mukana häärääminen antaa heille itselleenkin paljon.

Pesäpallokauden päätöstilaisuudessa kerrottiin, että Jyskeellä on 315 pelaaja- ja tuomarilisenssiä. Se on eteläisen alueen kolmanneksi paras lukema.

Joukkueita pelasi päättyneellä kaudella kaikkiaan 18. Valtakunnalisiin leireihin osallistui viisi joukkuetta.

Uusista toiminnoista aloitettiin ympärivuotinen pesisliikkari sekä sarjatoiminta myös Uudessakaupungissa.

Ikävää oli puolestaan se, että koronan takia tauolla joutuivat olemaan nuorten valmentajakerho, Leader-hanke Pesisvipeltäjät, lukion valmennuskurssit sekä koulujen iltapäiväkerhot.

Ensi kesänä odottaa iso ponnistus, kun Jyske järjestää eteläisen alueen alueleirin. Sen suunnittelu ja organisointi on hyvässä vauhdissa.

Pesäpallon 100-vuotis juhlavuoden alueleirin tavoitteena on yli tuhat leiripassia ja saada paikalle G-D -ikäisä reilu 80 joukkuetta. Myös Laitilan kaupunki on mukana leirin toteutuksessa.

Kehittyjät , tsempparit ja muut palkitut

  • Päätösjuhlassa juniorijoukkueista palkittiin kehittyjä ja tsemppari.
    Seuraavassa nimet nuorimmasta lähtien: Justiina Lukkala ja Emiliä Seppälä, Viljami Helistölä ja Eeli Mattila, Milja Vainio ja Alisa Vainio, Niilo Aula ja Niclas Elo, Saga Lompp ja Taika Karppinen, Jussi Lukkala ja Timi Nieminen, Anna Suominen ja Elli Nurmi, Ronja Karppinen ja Tinja Tapani, Eino Jalonen ja Albert Salminen, Oliver Niiranen ja Oliver Isolauri, Nea Karkkonen ja Maiju Mukkala sekä Sara Lehtilä ja Odessa Rinteelä.
  • Uudessakaupungissa kehittyjät olivat Ester Ala-Nikkola, Oliver Haanpää ja Wilma Loven sekä tsempparit Wilhelmiina Isotalo, Eero Saaristo ja Veeti Salminen.
  • Vuoden tyttötuomarina palkittiin Iida Mäki ja poikatuomarina Radek Laine.
  • Ahkeralle, ansioituneelle ja toimintaan sitoutuneelle junioripelaajalle myönnettävä kiertopalkinto Kari Laine -pysti meni tänä vuonna Anne Suomiselle.
  • Vuoden valmentaja -tittelin pokkasi Aki Vaaraslahti.
  • Vuoden naispelaaja on Nea Nyholm, joka voitti Suomensarjan lounaislohkon runkosarjan lyöjätilaston tehoilla 2+58. Vuoden miespelaajaksi ylsi Jussi Lännistö.
  • Vuoden joukkue on D-tytöt, joka oli valtakunnan kakkonen ikäluokassaan ja voitti niin aluesarjan kilpasarjan kuin pelisarjankin.
  • Naisten Suomensarjan joukkue ylsi lounaislohkossa runkosarjan toiseksi ja pääsi lohkofinaaliin. Jyskeen miehet pelasivat maakuntasarjassa ja nappasivat sijan viisi.