Jyskeen suunnistukseen kaivataan uusia nuoria aktiiviharrastajia – Kartoista ei jää ainakaan kiinni

0
Mikko Laaksonen sanoo karsineensa vanhoja arkistojaan kovalla kädellä, mutta vuoden 1985 Metsä-Jukolan paperit ovat vielä hyvässä tallessa.

Asko Tanhuanpää

Laitilan Jyskeen suunnistusjaostoa omien laskujensa mukaan varmaan ainakin jo 20 vuotta vetänyt Jussi Elo ja jaoston monitoimimies Mikko Laaksonen joutuvat harmikseen myöntämään, että harrastajia voisi olla enemmänkin. Kaksikon mukaan varsinkin nuorisotoiminta on ollut viime vuosina pahasti alamaissa.

– Laitilan kaltaisella pienellä paikkakunnalla kamppailu nuorten sieluista on kova, eikä mitään saa ilmaiseksi. Vetäjiä ei yksinkertaisesti ole tarjolla, ja harvat lajia tosissaan harrastavatkin lähtevät aika usein opintojen perässä pois Laitilasta, Elo tiivistää.

– Yritystä on toki ollut aina silloin tällöin, mutta menestys on ollut heikko. Joukkuelajit vievät omansa ja yksilölajeista yleisurheilu on tällä hetkellä tosi hyvissä kantimissa. Se voisi helpottaa, jos saisi vähän isomman ryhmän innostumaan, mutta kaikilla tuntuu olevan jo riittävästi menoa muiden lajien parissa, hän miettii.

Mikko Laaksosen mukaan kartoista ei uusien harrastajien saamisen pitäisi ainakaan olla kiinni, sillä niitä on Laitilassa tehty harvinaisenkin paljon. Käytännössä jokaisen koulupiirin alueelta on olemassa ajantasainen suunnistuskartta.

– Kartanlukuun on satsattu, mistä täytyy kiittää ennen muuta aktiivisia talkoolaisia. Jos kaikesta työstä olisi pitänyt maksaa, ei uusia karttoja olisi saatu enää pitkään aikaan. Nyt mukana on puolisen tusinaa aktiivia, jotka pitävät siitä puolesta huolen, kehuu Laaksonen.

Parhaillaan työn alla on uusi kartta Seppälän Torninmäestä, missä järjestettiin vuonna 1978 ikämiesten SM-kisat. Urakan on ottanut hoitaakseen Jussi Arola .

Hyvää karttatilannetta ovat aktiivisesti hyödyntäneet Jarmo Kerttulan vetämän kuntosuunnistuksen ratamestarit, joilla on riittänyt maastoissa varaa valita. Tänä vuonna kuntorastikisoja järjestetään 16. Jyskeen suurin vuosittainen voimaponnistus on kuitenkin perinteinen Kukkosuunnistus, joka tänä vuonna keräsi reilut 200 osanottajaa.

– Kuntorasteille on vielä riittänyt aika mukavasti väkeä, mutta nuoremman polven harrastajia ei sielläkään ole juuri mukana, itse aikanaan paikallisen huippusuunnistajan Helena Nurmisen innoittamana lajin pariin lähtenyt Jussi Elo harmittelee.

– Suunnistuksesta kiinnostuneet kutsuttiin alkupalaveriin Vennon Arton autotalliin, ja siellä taisivat olla melkein kaikki minun ikäiseni Laitilan pojat mukana. Silloin muuta tarjontaa oli vielä paljon vähemmän, muistaa Elo.

Edellämainittu Helena Nurminen on yksi Laitilan Jyskeelle SM-tasolta mitalin tuoneista suunnistajista. Muita ovat ainakin Sari Koskinen, Aki Vainio, Jorma Lemmetti, Heikki Suominen, Asmo Vuorenpää, Jyrki Lammila ja Mika Lammi . Jukolan viestissä Jyskeen paras sijoitus on ollut 23:s.

– Vuonna 1985 Vähä-Tulejärven maastossa järjestetty 37. Jukolan viesti eli Metsä-Jukola on ehdottomasti Jyskeen suunnistushistorian kovin voimanponnistus. Mukana oli vähän vajaa tuhat miesjoukkuetta ja naisten Venlojen viestiinkin osallistui nelisensataa joukkuetta, Tapani Takalan kanssa Jukolan ratamestarina toiminut Mikko Laaksonen selvittää.

– Se oli yksi viimeisistä Jukoloista, jotka pystyttiin järjestämään metsässä. Tänään tapahtuma vetää jo noin 15 000 kilpailijaa ja liki toisen mokoman muita ihmisiä päälle eli tonttia on oltava riittämiin. Pelkästään parkkipaikat ovat valtavia, tietää Laaksonen.

Legendaarisen Jorma Lemmetin johtamassa ja puolustusvoimain komentaja Jaakko Valtasen suojeleman Metsä-Jukolan voitot menivät Ruotsiin. Miehissä ykkönen oli Almby IK ja naisissa puolestaan Stora Tuna IK.

– Ensi vuonna Jukolan viesti järjestetään Mynämäellä. Toivossa eletään, että se aktivoisi ja innostaisi myös laitilalaisia mukaan hienon lajin pariin, Jyskeen suunnistusjaoston puheenjohtaja Jussi Elo sanoo.