Kappeli kurkottelee kohti taivasta

0
Aikakaudelle tyypillisesti siunauskappelin julkisivumateriaaleina ovat punainen tiili ja vaalea rappaus.

Laesaaren kappeli kurkottelee kohti taivasta kuin pyramidi. Rakennus on vaikuttava arkkitehtuuriltaan ja muodostaa kellotapulin kanssa kiinnostavan kokonaisuuden.

Rakennus on niin hieno, että toivottavasti matkailijaryhmät löytävät sen hautausmaalta.

Miten aikanaan on päädytty tähän arkkitehtoniseen ratkaisuun, kotiseutuneuvos Jukka Vehmas?

– Laitilan seurakunnan omistama, modernia arkkitehtuuria edustava Laessaaren siunauskappeli on vihitty käyttöön 13.11.1960. Vuonna 1977 kappelia laajennettiin ruumiskylmiöllä ja työntekijöiden sosiaalitiloilla. Pari vuotta aikaisemmin kappeli oli saanut viereensä avoimen, pylväsrakenteisen kellotornin.

– Kappelin ja sen myöhemmät lisäykset on suunnitellut kutsukilpailussa menestynyt turkulainen arkkitehti SAFA Olli Kestilä (1920-2013). Nuorena arkkitehtina Kestilä oli työskennellyt Pariisissa kuuluisan Le Corbusierin toimistossa, ja Turussa Erik Bryggman oli palkannut hänet toimistoonsa 1950-luvulla. Olli Kestilä on piirtänyt Turkuun monia kohteita ja ollut suunnittelemassa useiden kirkkojen restaurointeja.

– Vaikka Laitilan vanhaa, asutuksen keskellä sijaitsevaa hautausmaata oli 1800-luvulta lähtien laajennettu muutamaan otteeseen, se oli käymässä ahtaaksi. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä hautausmaan laajentamiselle pantiin piste vuonna 1958.

– Uuden hautausmaan paikkaa oli etsitty jo 1920-luvulta alkaen, ensiksi Hartikkalanmäen Myllyvainiosta. Vuonna 1942 seurakunta osti August Isotuvalta Laessaaresta kahden ja puolen hehtaarin maa-alueen. Laessaaren kappelin rakentamisajankohta osuu keskelle tiivistä siunauskappelien rakentamisen kautta Suomessa.

– Aikakaudelle tyypillisesti siunauskappelin julkisivumateriaaleina ovat punainen tiili ja vaalea rappaus. Rakennuksessa on liimapuurunko ja katteena konesaumattu pelti. Ulkoportaissa on käytetty liuskekiveä. Itäinen pääty, joka katsoo keskiaikaisen kirkon suuntaan, muodostuu ikkunoista.

– Kappelin sisätila on ilmeeltään pelkistetyn rauhallinen, ja etelälappeen kattoikkunasta tulee alttarille kaunis sivuvalo. Rakennuksessa on istumapaikkoja noin 130. Vainajien säilytystilat olivat alkujaan kappelin kellarikerroksessa. Laessaaren kappelin kodikkaat tilat soveltuvat monenlaiseen seurakunnalliseen toimintaan.

Hian paikk -sarjassa muualta tullut päätoimittaja Teija Uitto ihastelee kauniita paikkoja Laitilassa ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kertoo niiden tarinan.