Kevyelle liikenteelle selkeät säännöt

0

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet Suomessa viime aikoina. Suurten kaupunkien vuokrattavien lautojen lisäksi myös sähköpotkulautoja ostetaan paljon yksityiseen käyttöön.

Sähköpotkulaudat vertautuvat liikennesäännöissä polkupyöriin, mikä tarkoittaa sitä, etteivät yli 12-vuotiaat saa ajaa jalkakäytävällä. Ajo on sallittu vain pyörätiellä tai ajoradalla, jos pyörätietä ei ole.

Sähköpotkulautojen lisäksi sähköavusteisten polkupyörien kysyntä on paikoin ylittänyt tarjonnan. Lisäksi yleistyvät myös sähköskootterit. Kevyet sähköiset kulkupelit ovatkin ympäristön kannalta tervetullut lisä liikenteeseen.

Ongelmia voi kuitenkin tulla, mikäli lainsäädäntö ei pysy muutoksen mukana. Monipuolistuva ja kasvava joukko erilaisia kevyiksi luokiteltuja kulkupelejä pyörätiellä kasvattaa painetta kevyttä liikennettä koskevien liikennesääntöjen selkeyttämiseen ja pyöräteiden lisäämiseen.

Kun liikennelakia päivitettiin keväällä 2020, laitilalainen aktiivipyöräilijä Juha Kylänpää huomautti ( Laitilan Sanomat 25.5.2020 ), ettei uusi laki tuonut toivottua selkeyttä pyöräilyn liikennesääntöihin. Kylänpään mukaan pyöräilijöitä ja jalankulkijoita ei pitäisi niputtaa yhteen vaan pyöräilijöille paras olisi selkeä pyöräkaista molemmin puolin tietä erillään jalankulkuväylästä.

Liikennelaki ei tällä hetkellä määrää sen kummemmin sähköpotkulaudan käyttäjää kuin pyöräilijääkään käyttämään kypärää. Onnettomuustilanteissa kypärä voi kuitenkin pelastaa vakavalta loukkaantumiselta, jonka seuraukset saattavat olla elinikäisiä.

Koska pyörätiellä liikutaan monilla eri välineillä ja joukossa on lisäksi jalankulkijoita, turvallisuus vaatii erityistä huomiota kaikilta liikkujilta.

Isompien pyöräilijöiden ja muun muassa sähköpotkulautailijoiden tulee ottaa huomioon, etteivät pienimmät koululaiset välttämättä kykene havainnoimaan esimerkiksi takaa tai sivulta tulevaa liikennettä yhtä hyvin kuin isommat liikkujat.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi