Kipu katoaa, turvotus häviää – Winnovasta valmistui lymfahierojia

0
Niina Heijarilla on vastaanotto Kalannissa, Maarit Impulla Pyhärannan Santtiossa.

Lymfahierojia on valmistunut Suomessa vasta muutamia. Ensimmäisten joukossa kesäkuun lopussa valmistuivat Niina Heijari ja Maarit Imppu Winnovan koulutuksesta.

– Olemme nyt virallisesti lymfahierojia EAT, eli olemme opiskelleet hierojan erikoisammattitutkinnon, Maarit Imppu kertoo. Lymfahierojan koulutuksen pituus riippuu henkilökohtaisesta opiskelusuunnitelmasta sekä työ- ja koulutustaustasta.

Tutkintoon kuului myös peitinkalvojen hieronta, triggerpisteiden käsittely sekä niska-hartiaseudun ja pään alueen kipupotilaan toimintakyvyn edistäminen.

Niina Heijari on ollut jo parikymmentä vuotta koulutettu hieroja ja myös vyöhyketerapeutti. Maarit Imppu valmistui 1983 parturi-kampaajaksi ja 2000-luvun alussa hierojaksi. Molemmilla on myös jalkahoidon ammattitutkinto.

Naisia voisi kutsua siis parantajiksi isolla Peellä.

– Teen yhä kaikkia ammattejani. Minulla on ollut viiden tunnin vastaanottojakin. Asiakkaalle on tehty ensin hieronta, sitten jalkahoito ja lopuksi vielä laitettu hiukset kuntoon, Maarit kertoo.

Seuraavalla kerralla asiakas voi pyytää myös lymfahieronnan vaikkapa kasvoille. Lymfahieronnalla voi hoitaa esimerkiksi väsymyksen aiheuttamaa turvotusta kasvoilla tai punoittavaa ihoa.

Lymfahieronta auttaa tilanteissa, joissa klassinen hieronta on liian rajua tai vaivat erilaiset.

– Lymfahieronta sopii esimerkiksi raskaana oleville, fibromyalgiaa sairastaville, seisoma- tai istumatyöntekijöille, joilla on jalkojen turvotusta, leikkauksen jälkeen, laskimo-ongelmiin, kipujen hoitoon sekä selkärankareumaa sairastaville, Niina luettelee.

Lymfahieronta edistää nestekiertoa. Heti hieronnan jälkeen näkee, miten jalat pienenevät.

– Jos liikunta tuntuu raskaalta, kannattaa hakeutua vaikkapa ensin lymfahierontaan. Kun jalat kevenevät, tuntuu houkuttelevammalta lähteä liikkumaan, Maarit sanoo.

Myös liikunta ja veden juonti edistävät nestekiertoa, siksi lymfahierojat suosittelevat niitä asiakkailleen. Yksi kerta lymfahierontaa ei vielä riitä, vaan hieronnassa pitäisi käydä 3–4 kertaa peräkkäin viikon välein. Ylläpitohierontaa voi jatkaa kerran kuukaudessa.

Lymfahierontaa voi kohdistaa jalkoihin, yläselkään, käsiin, kasvoille ja jopa suuhun. Suulymfassa hierotaan ikeniä ja poskia sisäpuolelta. Niina Heijari ja Maarit Imppu kiinnostuivat suulymfasta niin paljon, että suunnittelevat jo jatkokoulutukseen hakeutumista, jotta voisivat auttaa myös purentaongelmaisia.

– Eräs asiakkaani kertoi, että hänen miehensä kutsuu minua noitatohtoriksi, niin kaipa minun pitää purentaongelmatkin pystyä hoitamaan, Maarit Imppu toteaa nauraen.

FaktaLymfahierontaLymfahieronta on kevyttä, rytmikästä pumppaamista.

Lymfahieronnan tarkoitus on kiihdyttää vamma-alueen imusuonten toimintaa sekä estää verenpurkauksien sidekudostumista.

Vammoissa lymfahieronnalla saadaan helpotettua kudokseen kohdistuvaa painetta, jolloin paraneminen nopeutuu.