Korona sekoitti maailman ja markkinat – Varppelan Eero Hurme toivoo kotimaisuuden nostetta

0
Åssi on aina välillä Eero Hurmeen mukana työpaikalla.

Yrittäjältä vaaditaan tänä päivänä kuudetta aistia. Pitäisi tunnistaa ajoissa, mitä maailmalla tapahtuu ja miten se tänne heijastuu.

Kun korona alkoi jyllätä, rautakauppa Varppelan toimitusjohtaja, yrittäjä Eero Hurme alkoi katsella varastojaan. Koronan levittäydyttyä maailmalle, tuli huoli terveyden lisäksi myös materiaalihankinnoista.

– Paljonhan sitä tavaraa tulee ympäri maailmaa, suuri osa Kaukoidästä, tuumaa Varppelan toimitusjohtaja Eero Hurme.

– Kyllä heti ajattelin, että tavarantoimitus tuskin jatkuu normaalisti.

Ensimmäinen koronavuosi synnytti rakentamis- ja remontointi-innostuksen. Nyt ongelmaksi alalla on koitunut materiaalipula sekä tuotanto-ongelmat eri puolilla maailmaa. Varppelassa se on koettu rakennusmateriaalien hintojen nousuna.

– Jos hinnannousu harmittaa asiakkaita, niin ei tämä yrittäjällekään hyväksi ole. Mikäli asiakas on budjetoinut remonttiin tietyn summan, täytyy budjetti tavaroiden osalta tarkistaa. Voi olla, että remontti jää sitten tekemättä.

Hurme toivoo, että kun korona ja materiaalipula on voitettu, hintataso jälleen normalisoituu. Lisäksi hän kaipaa tuotannossa ja kuluttamisessa kotimaisuuden nostetta.

– Onneksi kuitenkin osa rakennusmateriaaleista valmistetaan Suomessa, joten kysyntään ollaan pystytty vastaamaan kohtalaisen hyvin.

– Itse pyrin ostamaan kaikki tarvitsemani Laitilasta. Kyllä esimerkiksi vaatteet saa paikallisistakin liikkeistä.

Laitilan keskustassa on harmittavan moni kivijalkakauppa lopettanut. Jos takavuosina esimerkiksi kodinkoneliikkeitä oli kolme, nyt niitä on enää yksi. Vaikka yrittäjä onkin, Hurme on tyytyväinen, että kunnassa on kilpailua samalla alalla. Niin asiakkaat pysyvät paremmin paikkakunnalla.

Varppelan asiakkuudet painottuvat Laitilaan, vaikka menee tavaraa kauemmaksikin. Asiakaskunta on laaja: yksityisasiakkaat, rakennusliikkeet, maatalousyrittäjät ja teollisuus. Yrityksensä vahvuudeksi Hurme nostaa asiantuntemuksen. Hänen isänsä, Esa Hurme, aloitti Varppeen asuinalueella yrittäjänä, teki puusepän hommia. Vuonna 2001 hän rakennutti rautakaupan Samppanummen alueelle. Eero Hurme otti yrityksen vastuulleen 2009.

Neliöitä ei ole sukupolvenvaihdoksen jälkeen tullut lisää, mitä nyt pihalle on rakennettu tavarakatoksia. Rautakauppa työllistää nykyisin neljä.

Varppela on siitä poikkeuksellinen yritys tänä päivänä, että rautakaupalla ei ole verkkokauppaa. Hurme näkee, että verkkokauppa ei ole vielä ajankohtainen, tulevaisuudessa kuitenkin mahdollinen.

Hän uskoo, että materiaalien tuntemus ja jatkojalostus tuo heille asiakkaita jatkossakin kuten tähänkin asti. Asiakkaat vain ovat nykyään kovin kiireisiä, tavara pitäisi olla heti käsillä. Valmiit ”hyllytuotteet” ovat tietenkin saman tien asiakkaan saatavilla.

– Sitä toivoisin, että jos vaikka tekstarin laittaisi tai soittaisi etukäteen, se helpottaisi meidän työtämme. Jalostusta kaipaavat tuotteet vievät oman aikansa sekä tilauksia voi olla jonossa.

Varppelan jalansijaa vahvistaa teollisuuden keskittyminen Vakka-Suomeen. Teollisuusyritykset saneeraavat ja rakentavat. Rakentaminen jatkuu, vaikka kustannustaso on noussut.

Eero Hurmeelle yrittäjyys on elämäntapa, johon hän on tottunut nuoresta lähtien. Tavallinen työpäivä alkaa kahdeksalta ja jatkuu alkuiltaan.

– Puoliso Susanna on tähän jo tottunut ja auttaa paperitöissä.

– Työpäivät eivät ole koskaan samanlaisia. Se tässä on mukavaa.

Perheessä on viisivuotias poika ja kaksi parsonrusselinterrieriä, Nöpö, 11 ja Åssi,14. Koirat ovat välillä mukana rautakaupan varastolla. Minne isäntä menee, sinne perässä jolkottelee Åssi, jonka kuulo on jo heikentynyt ja meno alkaa olla kankeaa. Koirilla on toimistossa omat tuolitkin.

Kaikesta näkee, että yrittäjällä on elämänarvot kohdillaan. Vähäinen vapaa-aika menee perheen kanssa mökkeillessä ja pojan harrastuksissa. Kesällä Hurme piti lomaa, jonka hän vietti perheen kanssa kierrellen Suomen nähtävyyksiä.

– Omille liikuntaharrastuksille ei oikein jää aikaa, tuleehan sitä päivän mittaan täällä töissä juostua, hän naurahtaa.