Koronapassi motivoi rokotuksiin

0

Hallitus on tehnyt eduskunnalle esityksen digitaalisen koronapassin käytöstä. Tartuntatautilain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta.

Käytännössä koronapassi toimisi vaihtoehtona koronarajoituksille, jos alueella on rajoitettu esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä. Koronapassia käyttämällä asiakkaat pääsisivät terveysturvallisesti ravintoloihin, liikunta- ja tanssipaikkoihin, sisäleikkipaikkoihin, museoihin, huvipuistoihin ja yleisötilaisuuksiin. Koronapassi ei olisi kuitenkaan vaihtoehto rajoituksille, jos viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Koronapassista voi olla hyötyä myös rokotekattavuuden nostamisessa. Kun Helsingissä 16–29-vuotiaista kaksi rokotetta on jo yli 50 prosentilla, Laitilassa kahden rokotesarjan samanikäisistä on ottanut vasta hieman reilu 30 prosenttia. Myös yhden rokotteen saaneita on Laitilassa suhteellisesti vähemmän. Muualla Vakka-Suomessa tilanne on vielä huolestuttavampi. Uudenkaupungin 16–29-vuotiaista kaksi rokoteannosta on ottanut noin 20 prosenttia. Pyhärannassa, Kustavissa, Taivassalossa ja Vehmaalla vasta alle 20 prosenttia 16–29-vuotiaista on rokotettu kahdesti.

Laitilan kaupunki on lähettänyt kirjeen rokotteen hyödyistä kaikille noin 18–30-vuotiaille laitilalaisille. Toivottavasti kirje saa nuoret aikuiset liikkeelle. Kirjeen ajankohta ainakin osuu nyt hyvään saumaan. Kun hallitus teki esityksen koronapassista, se saa varmasti nuoret harkitsemaan rokotetta. Edessä voi olla muuten tyly kohtalo: kun kaverit lähtevät konserttiin tai ravintolaan, rokottamattoman pääsy voi pysähtyä ovelle.

Teija Uitto