
Kone on syntynyt kahden kotimaisen yrityksen yhteistyön tuloksena eikä vastaavaa ei ole vielä olemassa Suomessa sen kummemmin kuin muualla maailmassakaan.
– Konetta olisi voinut mennä testaamaan muuallekin, mutta kun itse satun olemaan Laitilasta niin vedetään sen verran kotiinpäin, että pestään Laitilan kenttä ensimmäisenä, Wihuri tekninen kauppa Oy:n konemyynnistä vastaava Johan Seikola kertoo.
Laitila valikoitui testipaikaksi myös keskeisen sijaintinsa vuoksi. Liikuntapaikkamestari Sami Vaskelaisen mukaan Laitilan keskuskenttä on puhdistettu viimeksi vuonna 2018, kun Laitilassa järjestettiin nuorten SM-kisat.
– Kenttä on suositeltavaa pestä joka toinen vuosi. Koska kyseessä on kallis operaatio, aika moni kuntaa pesee harvemmin,Vaskelainen sanoo.
Loimaalainen Vilakone ja ylöjärveläinen Dynaset ovat kehittäneet Wille 475-ympäristönhoitokoneeseen lisäosan, jolla voidaan pestä tartaanikenttiä.
Vilakoneen omistava Wihuri tekninen kauppa Oy vastaa koneiden ja lisälaitteiden myynnistä.
– Idea yhteistyöstä tuli Wihurilta. He kysyivät, voisimmeko me suunnitella heille koneen keulaan tulevan lisälaitteen, Dynaset Oy:n aluepäällikkö Jari Vuorenmaa kertoo.
Seikola huomauttaa, että tartaanipohjaiset urheilukentät ovat kunnissa yleisiä, eikä niiden puhdistukseen ole olemassa omaa konetta.
– Suomessa on yksi yritys, joka puhdistaa kenttiä vähän vastaavanlaisella laitteella. Kentän puhdistus on myös kallista. Yksi pesukerta maksaa suunnilleen 15 000 euroa, Seikola kertoo.
Kehitteillä olevan pesurin ostohinta on noin 20 000 euroa, joten kunta pystyy lähes yhden puhdistuskerran hinnalla hankkimaan pesurin omaan käyttöönsä.
– Koitamme saada tästä sellaista järkevänhintaista laitetta, jotta kuntien olisi mahdollista pitää parempaa huolta kentistään, Seikola sanoo.
Samalla tarkoitus on lisätä Wille-ympäristönhoitokoneen käyttömahdollisuuksia myös kesäaikaan.
Dynasetin laite on suunniteltu nimenomaan Willen lisälaitteeksi.
– Kunnilla ja kaupungeilla on todella paljon Wille-kalustoa käytettävissä, Seikola lisää.
Kenttäpesuria ei ole kuitenkaan suunniteltu yksinomaan kotimaan markkinoille vaan myös vientiin.
– Siellä sitä pestävää on vielä enemmän kuin Suomessa, Vuorenmaa huomauttaa.
Laitilassa tehdyssä testissä saatiin lupaavia tuloksia. Tartaanipinnoitteeseen tarttuu ilman epäpuhtauksia ja roskia.
– Tässä laitteessa yhdistyvät korkeapainesuuttimet ja imuri, joka imee veden pois kentän pinnasta, Seikola kertoo.
Jos pinnoitteseen jää vettä, se jäätyy talvella ja voi rikkoa kentän pinnan.
Ensimmäisellä testikerralla käytettiin pelkkää vettä ja toisella biohajoavaa pesuainetta, joka irrotti epäpuhtaudet paremmin kentän pinnasta.
Samaa lisälaitetta on testattu myös erilaisten kiveysten, parkkihallien ja muiden laatta-alustojen puhdistamiseen.
– Kaupungeissa ja kunnissa on lisääntynyt paljon erilaisten kiveysten ja laatoitusten käyttö. Jo pelkästään niidenkin peseminen on iso urakka. Mutta se on se seuraava askel, kun päästään kehitystyössä eteenpäin, Vuorenmaa kertoo.
Laitetta on tarkoitus testata vielä muun muassa sileällä kivipinnalla. Puhdistuslaitteen kehitystyö jatkuu vielä ja sekä Seikola että Vuorenmaa uskovat, että valmis tuote voisi tulla markkinoille mahdollisesti jo ensi kesänä.