Peilin kautta itselleen läsnä – Meikkitaiteilija Iina Laineelle meikin tarkoitus ei ole peittää pinnan virheitä vaan koristaa ja korostaa vahvuuksia

0
Meikkitaitelija Iina Laine järjestää Hehkuva minä -elämyksiä, joiden kautta ihminen voi vahvistaa itsetuntoaan ja löytää oman voimansa.

Pintaa koskettamalla voi muuttaa jotain syvällä sisällä. Näin uskoo laitilalainen Iina Laine .

Laine on meikkitaitelija, mutta ei siinä merkityksessä kuin hän oli aloittaessaan uransa.

– Aikaisemmin elämäni oli pelkkää työtä ja juhlimista. Tein töitä 12 tuntia päivässä ja kuusi päivää viikossa. Tein rakennekynsiä ja meikkauksia. Lisäksi tein kuvausmeikkejä muotikuvauksiin ja mallikansioita varten, hän kertoo.

Noin seitsemän vuotta sitten Laine huomasi olevansa raskaana ja jokin hänessä heräsi.

– Poikani herätti minut miettimään, kuka minä olen ja mitä minä haluan. Äitiyslomalla päätin, etten halua enää palata entiseen. Haluan miettiä kaiken uusiksi ja sen, mitä elämältä haluan. Mitä haluan saavuttaa ja miten haluan auttaa ihmisiä.

Mallimaailmassa työskennellessään Laine kertoi tunteneensa olonsa mustasukkaiseksi ja itsetuntoni oli todella alhaalla.

– Pidin itseäni hengissä hiustenpidennyksillä, suihkurusketuksella, rakennekynsillä ja shoppailulla. Kaikella pinnallisella. Se ei tuntunut hyvältä elämältä.

Aluksi Laineesta tuntui, että meikkaaminen ei voisi olla osa uutta elämää.

– Ajattelin, että se on pinnallisinta mitä tiedän. Yritin päästä siitä eroon, mutta se pysyi elämässäni. Huomasin, että meikkaamisen kautta pääsen ihmisten äärelle näkemään kauneutta. Meillä ihmisillä on tämä keho ja ulkonäkö, ei me voida sitä täysin ohittaakaan.

Meikkaamisen merkitys Laineen mielessä muuttui. Hänen aikaisemmin tekemänsä työn ja nyt Instagrammissa olevan kauneusihanteen mukaan viat täytyy piilottaa.

– Siinä on paljon sitä pintaa ja sitä, että piilotetaan omaa itseä.

Laine huomauttaa, että kun hän teki muotikuvauksia hän huomasi, etteivät edes mallit itse mahdu omaan muottiinsa.

– Malleilla on sponsorit, joiden avulla he pitävät kehonsa hyvässä kunnossa. Ammattilaisena minä laitoin heidän hiuksensa ja meikkasin heidät. Lisäksi kuvaaja virittää valot niin, että ne imartelevat kuvattavaa ja ottaa kuvat imartelevista kuvakulmista. Sen jälkeen niitä vielä käsitellään.

Laineen oma ideologia on päinvastainen. Hän lähtee liikkeelle siitä, mitä vahvuuksia tällä on ja miten häntä voisi lähteä koristamaan ja vahvistamaan.

Laineen yrityksen, Iinalinen, kautta hän tarjoaa erilaista meikkiohjausta ja lisäksi Hehkuva minä -elämyksiä.

– Siinä ollaan ihmisen itsensä äärellä. Kun teen ihmiselle erilaisia tyylejä, he voivat olla peilin kautta läsnä itselleen. Sitä kautta voi nousta esiin tunnetiloja ja negatiivisiksikin ajateltuja tunteita kuten häpeää ja ahdistuneisuutta tai vanhoja muistoja, jolloin niitä pääsee käsittelemään.

Aluksi ihmiset eivät välttämättä pysty katsomaan itseään silmiin peilin kautta.

– Mutta kun homma etenee ja tunteet nousee pintaan, rakkaus itseä kohtaan ja hyväksyntä voivat tulla esiin.

Elämykset ovat yhdistelmä muun muassa itsensä tutkiskelua, meikkaamista ja rentoutumista. Se pitää sisällään keskustelua, jonka aikana Laine meikkaa ja stailaa asiakkaansa.

– Lopuksi otan kuvat, joiden kautta ihminen pääsee jälkikäteen näkemään itsensä ja tutkailemaan itseään uudella tapaa.

Elämyksissä – ja myös Laineen järjestämien meikkivalmennuksissa – kyseenalaistetaan vallalla olevia kauneusihanteita ja pohditaan, mistä omat käsitykset itsestä ovat syntyneet.

– Onko oikein, mitä ihminen on itsestään ajatellut? Onko ajatusten takana esimerkiksi median luoma kuva tai tapa, jolla omat vanhemmat ovat puhuneet omasta kehostaan.

Iinaline perustettiin heti Laineen äitiysloman jälkeen. Hehkuva minä -elämykset kiinnostivat ihmisiä, ja toiminta lähti hyvin käyntiin.

Sitten Laine alkoi opiskella digitaalista markkinointia. Häntä kiinnosti, miten hänen osaamisestaan voisi rakentaa verkkokursseja. Tämän tuloksena hänen sivuillaan on muun muassa verkon kautta tarjottavaa meikkausvalmennusta.

Digitaalisille valmennuksille on ollut tilausta, mutta markkinointiin ja teknisten asioiden hoitoon Laine kaipaisi kumppania.

– Silloin minä voisin keskittyä pelkästään videoihin ja valmennuksiin.

Tällä hetkellä Laine työskentelee Iinalinen toiminnan ohella Maammekaupassa Laitilassa.

Laine käyttää tekemissään meikeissä 95 prosenttisesti luonnonkosmetiikkaa. Aluksi hän oli ehdottomampi asiassa, mutta sittemmin hän kyseenalaisti senkin.

– Nykyään laitan esimerkiksi juhlameikkiin vedenkestävää ripsiväriä, joka on synteettista. Valmennuksissani suosittelen ihmisiä keräämään meikkipussinsa sisällön luonnonkosmetiikasta.

Meikkausvalmennuksissa Laine pyrkii kannustamaan ihmisiä karsimaan meikkipussiaan kapeammaksi ja myös kyseenalaistamaan koko meikkaamisen tarpeellisuuden.

– Onko taustalla oma uskomus siitä, että esimerkiksi töihin täytyy aina meikata. Itse olen töissä melko usein ilman meikkiä. Haluaisin valmennuksissa päästä siihen pisteeseen, että asiakas tuntee sen, että hänen ei tarvitse, mutta hän saa meikata.

Punaisena lankana Laineen valmennuksissa ja toiminnassa tuntuu olevan oman itsensä löytäminen ja vahvistaminen.

Tätä ohjenuoraa Laine kuulostaa noudattavan myös omassa elämässään.

– Olen miettinyt kuka minä olen ja mitä minä haluan. Minä harrastan merenneitouintia, kiipeilyä ja kuntoilen metsässä kuntosalin sijaan. Voin mennä glitterit kasvoilla ja satumaisissa asusteissa hakemaan poikani päiväkodista. Minulla ei ole telkkaria ja harrastan sijoittamista. Ajattelen laatikon ulkopuolelta ja olen superonnellinen, Laine kuvailee itseään ja lisää, että hänet voi usein nähdä kävelemässä paljain jaloin.