Rasismille stop

0

Laitilan kaupunki on mukana Olen antirasisti -kampanjassa. Teema on tärkeää nostaa esille, sillä Laitilan seudulla on runsaasti ulkomaalaistaustaisia ihmisiä.

Toiset ovat täällä vain käymässä ja toiset asettuneet pysyvästi. Kumpia vain, ihmisiä tulee kohdella tasa-arvoisesti.

Laitilalaislähtöinen tosi-tv-tähti Jeffrey Lawman kertoi viime keväänä Ilta-Sanomissa (21.3.), että hän on tottunut rasismiin, koska on kokenut sitä pienestä saakka. Jutun mukaan lapsuudessa sanallinen kiusaaminen ei Lawmania haitannut, mutta hän joutui miettimään tarkkaan, missä on turvallista liikkua. Hän sai jopa tappouhkauksia.

Kokemus kuulostaa hurjalta ja surulliselta. Oikeusministeriön Syrjintä Suomessa 2017–2019 -raportin mukaan syrjintä on Suomessa edelleen merkittävä ongelma, vaikkakin suomalaisten asenteet ovat muuttuneet aiempaa suvaitsemaisemmiksi.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Laitilassa vieraskielisten osuus oli yli kahdeksan prosenttia kaikista laitilalaisista. Pyhärannassa vieraskielisten osuus on huomattavasti pienempi, noin kaksi prosenttia. Joka tapauksessa he ovat me, laitilalaisia tai pyhärantalaisia.

Kotouttaminen vaatii viranomaisilta toimia, jotta maahanmuuttaja kokee itsensä yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi. Hänellä on oltava riittävät tiedot ja taidot siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii, mitä se sallii ja mitä ei. Kaikkein tärkeintä lienee, että paikalliset ottavat uudet asukkaat avoimesti yhteisöön mukaan.

Olen antirasisti -hankkeen tavoitteena on paitsi nostaa esille arkihäirinnän yleisyys, myös saada ihmiset ja organisaatiot tekemään aktiivisia tekoja kuten puuttumaan rasistisiin puheisiin. Rasistinen vitsi on rasistinen, vaikkei paikalla olisi ketään vähemmistöön kuuluvaa.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi