Syystaimipäiviltä löytyi ideoita ja erikoisuuksia

0
Vesa Muurinen (oik.) kierrätti yleisöä puutarhoilla.

Syystaimipäivä innosti puutarhaharrastajat Pyhärantaan 4.9. Vakka-Taimi järjesti Muurilan esittely- ja koepuutarhoilla tapahtuman, jossa yleisöllä oli tilaisuus paitsi tutustua puutarhaan, myös tavata puutarha-alan asiantuntijoita ja keskustella heidän kanssaan. Asiantuntemustaan ja hyviä vinkkejä jakoivat Arno Kasvi, Juha Ujula, Osmo Jussila, Henrik Salenius, Harri Hillilä, Timo Helkiö, Marko Törrönen sekä paikan isäntä Vesa Muurinen, joka esitteli Muurilan puutarhaa ja Muurisen rosariota.

Puutarhaneuvos Arno Kasvin pöydän vetonauloja olivat koristeelliset oratuomen ja dahurianlehtikuusen oksat. Oratuomen marjat ovat kuin jättikokoisia mustikoita, mutta syötäväksi niistä ei oikein ole.

– Näistä saa kuitenkin erinomaista likööriä. Oratuomi menestyisi vallan hyvin myös Laitilan seudulla, Kasvi kertoi.

Dahurianlehtikuusen siemenet Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan entinen ylipuutarhuri on aikoinaan tuonut presidentin kesäasunnolta Kultarannasta. Kuusi kasvaa luonnonvaraisena Siperiassa ja sen pienet kävyt ovat erittäin koristeellisia.

– Kukkakauppiaat vievät nämä oksat käsistä. Dahurianlehtikuusi sopii myös Suomeen ja koska se on aika pieni, sitä voisi käyttää omakotitalojen pihoissa.

Taimipäivän aikana asiantuntijat vastasivat lukemattomiin yleisön esittämiin puutarhakysymyksiin. Kasvi joutui miettimään vastausta muun muassa siihen, mikä olisi puutarhan tärkein syystyö, jos vain yhteen olisi aikaa.

– Keittiötarhan puhdistaminen. Kasvimaalta pitää viedä pois kaikki naatit ja kaalinpäät ja puhdistaa koko alue hyvin ettei tule kasvitauteja. Maa pitää myös kääntää ja ensi vuonna kylvää ja istuttaa kasvit eri kohtiin kuin tänä vuonna. Tietysti myös lannoituksen ja kalkitsemisen täytyy olla kunnossa, ei muuten mikään kasva. Nykyään ihmiset usein lannoittavat liikaa kun se on niin helppoa.

Jyväskyläläiset Pirjo ja Risto Kujala tulivat taimipäiville Orivedellä sijaitsevalta kesämökiltään.

– Varta vasten tulimme, tätä on oikein odotettu. Täällä valikoimat ovat ihan omaa luokkaansa ja löytää erikoisuuksiakin. Olemme täällä nyt toista kertaa, Kujalat kertoivat.

Orivedellä pariskunnalla on kolmen ja puolen hehtaarin tontti josta osa on metsää ja osa hoidettua pihamaata. Taimipäiviltä puutarhaan lähti mukaan ainakin sumakki ja ehkä jotain muutakin.

– Täällä on niin paljon katsottavaa, ettei kaikkea ehdi yhden päivän aikana.