TS: Laitilaan suunnitellaan jättimäistä kananlannan kierrätyslaitosta

0
Fertilex kertoo, että kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan pelleteiksi. Arkistokuva Timo Jakonen.

Laitilaan suunnitellaan isoa kierrätyslaitosta, joka käsittelisi jo aluksi viidenneksen Suomen kananlannasta. Hankkeen takana ovat Munaxin perustamisessa mukana olleet neljä henkilöä, jotka myivät yrityksenalkuvuonna tanskalaiselle Danæg-konsernille, kertoo perjantain Turun Sanomat.

Suunnitelmissa on hyödyntää sekä Munaxilta että Kanaxilta tulevaa 800 000 munivan kanan lantaa. Se kierrätetään prosessissa pelloille ja puutarhoihin sopivaksi biolannoitteeksi.

Mynämäkeläistä Kanaxia nykyään pyörittävät yrittäjät ovat perustaneet Fertilex-nimisen yrityksen. Se on kokeillut Mynämäessä biolannoitteen valmistamista munivien kanojen lannasta.

Fertiflexin perustajiin kuuluva ja hallituksen jäsen Henrik Lindegrén kertoo lehdelle, että ideana on pienentää maatalouden päästöjä. Kun lannasta tehdään biolannoitetta, keinolannoitteita tarvitse käyttää entiseen tapaan. Samalla kierrätyslaitos vähentäisi maatalouden päästöjä ja Itämeren kuormitusta.

Fertiflex tekee lopullisen päätöksen investoinneista syksyn aikana, kertoo lehti. Yritys on hakenut investointiin Ely-keskukselta tukea ravinnekierrätyksen kokeiluohjelmasta. Laitoksen ympäristölupahakemus on viimeistelyssä.