Vaalit taas puolen vuoden päästä

0

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja pelastustoimi siirretään kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023. Sote-uudistusta on väännetty niin pitkään, että kaikki eivät ole jaksaneet seurata, missä nyt mennään.

Aluevaalit järjestetään jo vajaan puolen vuoden päästä, tammikuussa. Vaaleissa valitaan edustajat hyvinvointialueen asioista päättävään aluevaltuustoon. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan erillisinä, mutta vuodesta 2025 ne on tarkoitus järjestää samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

Hullun kukon toripäivässä vierailleen kansanedustaja Vilhelm Junnilan (ps) mielestä aluevaaleja ei pitäisi järjestää vielä lainkaan, vaan valita ensimmäiset edustajat aluevaltuustoon samalla tavalla kuin Suomen ensimmäiset europarlamentaarikot Vuonna 1994 euroedustajat valittiin eduskunnassa, kansalaiset pääsivät valitsemaan meppejä vasta 1996.

Junnilan mielestä aluevaltuustoon olisi voitu valita edustajat kuntien valtuustoissa asukaslukuun suhteutettuna. Nyt vaaleissa äänestysinto saattaa jäädä ennätyksellisen alhaiseksi. Takana on kuntavaalit ja seuraavana vuonna jälleen eduskuntavaalit. Vaaliväsymystä voi olla ilmassa.

Puolueissa ehdokasasettelu on jo käynnistynyt. Tavoitteena tietenkin on, että aluevaltuustossa olisi mahdollisimman tasapuolinen edustus ympäri maakuntaa. Laitilalla on mahdollisuus paikkoihin aluevaltuustossa, mutta se vaatii hyviä ehdokkaita. Ääniä haravoivat parhaiten ehdokkaat, jotka tunnetaan laajemmin Vakka-Suomessa. Myös ehdokkaan persoonalla on suuri merkitys. Kun Turku kuitenkin kahmaisee suurimman osan aluevaltuuston paikoista, täältä on saatava aluevaltuustoon edustajia, jotka tunnetaan ja joita myös kuunnellaan.

Teija Uitto