Vakka-opiston johtokunta aloitti kautensa – Syksyn kurssitoiminta käynnistyi lähes normaalisti lähiopetuksena

0
Tomi Kangas palasi Vakka-Opiston rehtoriksi elokuussa. Uusia kasvoja opiston vakituisen henkilöstön joukossa edustavat Uudenkaupungin osaston suunnittelija Sanna Mäkelä, käden taitojen päätoiminen opettaja Marita Karlsson ja päätoiminen liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi.

Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokunta kokoontui uuden valtuustokauden ensimmäiseen kokoukseensa keskiviikkona 22. syyskuuta. Laitilan kaupungintalon valtuustosaliin. Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokuntaan kuuluvat jäseninä osakaskuntien edustajat Kustavista, Laitilasta, Pyhärannasta, Taivassalosta, Uudestakaupungista ja Vehmaalta.

Laitilasta ja Uudestakaupungista valitaan kummastakin kaksi jäsentä, muista kunnista yksi jäsen. Lisäksi johtokunnan kokoukseen osallistuvat puhe- ja läsnäolo-oikeudella Laitilan kaupunginjohtaja, Laitilan sivistysjohtaja, Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä kaupunginhallituksen edustaja.

Uuteen Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokuntaan kuuluvat johtokunnan keskuudestaan puheenjohtajaksi valitsema Matti Ankelo Uudestakaupungista sekä jäsen Johanna Kantonen Uudestakaupungista, varapuheenjohtaja Mika Toivola ja jäsen Jari Sillantie Laitilasta sekä jäsenet Marja Lehtikallio Kustavista, Leena Krook Pyhärannasta, Arja Männistö Taivassalosta ja Simo Virtanen Vehmaalta. Kaupunginhallituksen edustajana toimii Hanna Lahtonen . Johtokunnan esittelijänä ja sihteerinä toimii opiston rehtori Tomi Kangas .

Kansalaisopiston johtokunta myönsi täyttöluvan kansalaisopiston Laitilan suunnittelijan toimeen. Suunnittelijan toimi julistettiin saman tien haettavaksi Kuntarekry-palvelun kautta.

Kansalaisopistoon ilmoittautumisia on alkusyksyllä tullut varsin mukavasti, kokoukseen mennessä yhteensä jo noin 4 700 ilmoittautumista. Opiston syksyn kurssitoiminta on päästy käynnistämään lähes normaalisti lähiopetuksena. Lähiopetuksen lisäksi Vakka-opistolla on tänä syksynä tarjolla erityisiä etäkursseja, jotka on alunperinkin suunniteltu puhtaasti etäopetuksena toteutettavaksi.

Syksylle 2021 opistossa oli suunniteltu yli 9 000 opetustuntia ja lähes 500 kurssia, josta tämän hetken tilanteen mukaan on toteutumassa lähemmäs 8 500 tuntia ja lähes 450 kurssia.

Kevätlukukausi 2021 toteutui koronarajoitusten takia vajaana. Opetustunteja kyettiin järjestämään yhteensä vain hieman yli 5 000 ja kursseja toteutui vain 260, mitkä molemmat luvut ovat vain hieman yli puolet normaalin kevään suoriteluvuista.

Kansalaisopistolla 1,4 miljoonan euron menot


Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokunta hyväksyi opiston talousarvioehdotuksen, jossa toimintamenot ovat reilut 1,4 miljoonaa euroa. Tuloja talousarviossa on yli 665 000 euroa. Talousarvioehdotuksen toimintamenot ovat annetun kehyksen mukaiset, samoin kuin tulot.

Opiston opiskelijoilta perittäviä kurssimaksuja nostettiin syksyn ohjelmassa muutamia prosentteja, indeksikorotuksen verran. Arvion mukaan kurssimaksut kattavat menoista noin 20 prosenttia, loput menot katetaan valtionosuudella ja osakaskuntien maksuosuuksilla.

Tavoitteena on kalenterivuonna 2022 toteuttaa jälleen niin sanottu normaali opetustuntimäärä eli vähintään 17 000 tuntia ja yli 800 kurssia. Eri henkilöitä arvioidaan olevan opiston opiskelijoina noin 5 400 ja kursseille osallistuneita yhteensä 12 700. Opetusta on tarkoitus ensi vuoden aikana järjestää sadassa toimipaikassa.