Yhdessä yhteiseksi hyväksi – Reilan koulun piha-alueen osa muuttui autiosta aktiiviseksi, kun paikalliset yhdistykset ja yritykset löivät hynttyynsä yhteen

0
Reilan koulun uuden kiipeilytelineen vihkimistilaisuus järjestettiin Kodin ja koulun päivän yhteydessä ja sitä oli seuraamassa suuri joukko koululaisten läheisiä.

Reilan kaukalon viereisessä olevan komean kiipeilytelineen ympärille oli perjantaina kiedottu punaista nauhaa. Teline on ollut koululaisten ahkerassa käytössä jo lukuvuoden alusta asti, mutta perjantaina se vihittiin virallisesti käyttöön koulun järjestämänä Kodin ja koulun päivänä.

– En tiedä, moniko teistä on nähnyt alueen aikaisemmin, mutta tämä oli aikamoista kivikkoa ja heinää, hyvinkin ei-kutsuva alue. Nyt tämä on hienosti tasoitettu ja lisätty telineitä ja välineitä. Täällä on yleisurheiluun pituushyppypaikka, kuularinki, tässä pystyy juoksemaan 60 metriä kaksi henkilöä. Lisäksi on tämä kiipeilyteline ja niiden vieressä kuntoilulaite. Tervetuloa liikkumaan kaikki, vauvasta vaariin, koulun johtaja Outi Salo kehotti puheessaan.

Kiipeilytelineiden hankintaa tukeneen Laukola-säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Maikolalla oli koululaisille painavaa asiaa.

– Laukolan elämänohjeena oli, että tehdään töitä ja säästetään. Ja sitä he todellakin noudattivat. Sen ansiosta meillä on mahdollisuus juhlia näitä kiipeilytelineiden avajaisia. Nyky-yhteiskunnassa on vallalla ajatus, että hankitaan ja mietitään vasta sitten rahoittamista. Muistakaa lapset: Tehkää työtä ja säästäkää ja tehkää hankinta vasta sitten. Se on palkitsevaa niinkin, että ensin tavoitellaan jotakin ja sitten säästetään, Maikola neuvoi.

Vihkiminen suoritettiin asiaankuuluvin juhlallisuuksiin. Ryhmä koulun oppilaita soitti nokkahuilulla alkusoiton ja esikoululainen Maija Koivula kävi leikkaamassa nauhan poikki.

Telineiden hankinta ja pystytys oli usean paikallisen toimijan yhteistyön tulos. Laukola-säätiö ja Pyhärannan kunta lahjoittivat jokaiselle kylän koululle saman suuruisen summa. Säätiö lahjoitti 5 000 ja kunta

 

6 000 euroa.

Reilan koulunjohtaja Outi Salo huomasi viime vuonna, että 50 vuotta täyttävä lasten leikkivälineitä valmistava Lappset tarjosi välineitä 50 prosentin alennuksella juhlavuotensa kunniaksi. Hän otti yhteyttä Reilan koulun vanhempainyhdistykseen, josta otettiin yhteyttä puolestaan Reilan Junnukiekkoon.

– Tiedettiin, että telineet tulisivat lähelle kenttää ja he ovat huolehtineet kentän kunnossapidosta niin ajattelimme, että yhdistyksellä on halua kehittää piha-aluetta, vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Wilhelmiina Wilen-Junnila kertoi.

Sekä Reilan Junnukiekko että Reilan koulun vanhempainyhdistys osallistuivat hankkeeseen myös rahallisesti.

Viime keväänä yhdistysten aktiivit alkoivat suunnitella, miten telineet saisi pystytettyä. Yhdistykset päättivät pystyttää telineet ostopalveluna. Toisaalta syynä oli aika, toisaalta aktiivit miettivät myös turvallisuutta.

Urakkaan valittu yritys on pystyttänyt vastaavia telineitä lukuisiin kohteisiin Raumalla.

– Talkoilla telineiden pystytys olisi kestänyt pidempään, vanhempainyhdistyksen hallituksen jäsen Anna Kim kertoi.

Ammattilaisilta työt eivät vieneet kauaa, ja kesäloman jälkeen lapsilla on riittänyt pihalla tekemistä.

– Aikaisemmin, kun lapsia toi kouluun, huomasi, että moni lapsi katseli ennen koulun alkua puhelinta. Nyt kun aamuisin tullaan, koululaiset ovatkin kiipeilemässä ja heittelemässä frisbeetä, Kim kertoi ilahtuneena.

Uusi liikunnallinen pihapiiri ei ole vain päivisin käytössä vaan monet koululaiset niin ala- kuin yläkoulustakin käyvät kiipeilemässä ja liikkumassa myös iltaisin.

– Ja monet perheet tulevat tänne rattaiden kanssa iltaisin ulkoilemaan, koulunjohtaja Outi Salo kertoi.

Salo on kiitollinen paikallisille yhdistyksille ja muille toimijoille, jotka tarttuivat toimeen ja hoitivat telineiden pystyttämisen:

– Heitä ei voi riittävästi kiittää siitä, miten nopeasti telineet saatiin käyttöön.

Salo kertoo myös, ettei ole ensimmäinen kerta kun paikalliset yhdistykset tukevat koululaisten liikuntamahdollisuuksia.

– Reilan Junnukiekko asensi tämän kaukalossa olevan tekonurmen. Lisäksi Junnukiekko pitää huolta, että kenttä jäädytetään aina talvisin, Salo kertoi.

Myös Reilan kyläyhdistys Reidu ry oli mukana ja Pyhärannan Myrsky lahjoitti koulun pihalle kuulanheitto- ja pituushyppypaikat. Lisäksi hankkeen tukijoina toimi paikallisia yrityksiä läheltä ja kauempaa.

– Kaikille aktiiveille kiitokset. Vaikka pystytys tehtiin ostopalveluna niin kyllä tässä töitä riitti, Reilan Junnukiekon puheenjohtaja Timo Viskari kiitteli.

Aikaisemmin käyttämätön osa koulun pihaa onkin yhdistysten yhteistyön tuloksena muuttunut oikeaksi liikunnan ihmemaaksi, jota hyödynnetään sekä välitunnilla että liikuntatunneilla. Siellä voi nimittäin pelata koripalloa ja aiemmin toisaalla ollut palloseinäkin tuotiin alueelle. Myös alueella valmiiksi sijainnut frisbeegolf-rata on uudistusten jälkeen ollut ahkerammassa käytössä.

Ja mikäli kylän puuhanaisia ja -miehiä on uskominen, on mahdollista, ettei tässä ollut vielä kaikki. Viskari kertoo, että palloseinän ja kuulanheittopaikan väliselle alueelle voisi sopia skuutti- ja skeittiramppi. Sellainen on siis jo suunnitteilla.

Uudet telineet välineet eivät ole joutuneet ilkivallan kohteeksi. Pienen kylän etu on sekin, että jos ilkivaltaa ilmenisi niin aika nopeasti tiedettäisiin kuka on ollut asialla.

Kylän hyvä yhteishenki toimii myös lasten kesken.

Reilan Junnukiekon ylläpitämässä kaukalossa pelaavat kaikenikäiset. Kim kertoo huomanneensa, että pienet ovat usein tervetulleita isojen peleihin.

– Samassa pelissä pelaavat isot ja pienet. Pienille syötetään kiekkoa ja kaikki kunnioittavat kaikkia.

Laukolan säätiö

Rohdaisten kylässä asuvilla Matti ja Salme Laukolalla ei ollut kuin yksi lapsi, Markku, joka ei saanut omia lapsia.

Laukolalaiset testamenttasivat omaisuutensa perustettavalle nimeään kantavalle säätiölle.

Säätiö on perustettu 21.12.2012.

Säätiön tarkoitus on muun muassa parantaa pyhärantalaisten henkilöiden opiskelumahdollisuuksia sekä elinolojen ja asumisviihtyvyyden ylläpito ja kohentaminen.

Tähän mennessä säätiö on jakanut apurahoja, avustuksia ja stipendejä yhteensä noin 240 000 euroa.

”Mahtavaa, että saatiin tällaiset”

Koulun ja kodin päivään osallistuneet eskarilainen Nestori Nieminen ja Mari Raitola olivat tutustuneet uuteen telineeseen. Nestori kertoi osaavansa roikkua apinatikkailla ja mennä eteenpäinkin. Pyydettäessä poika pomppasi ylös ja lähti heti näyttämään.

Ensimmäisellä kerralla toimittaja ei ehtinyt kameroineen paikalle, kun poika oli jo tehnyt temppunsa. Onneksi uusinta oli myös mahdollinen, jotta temppu saatiin myös tallennettua kameran muistikortille.

– On kyllä mahtavaa, että saatiin tällaiset. Jätkä tykkää niin paljon kiipeilystä, Mari-äiti kertoi.

Anna-Liisa Vahala, Tauno Nurmi ja 7-vuotias Veikka Nurmi olivat suorittaneet yhdessä annettuja tehtäviä. Myös heitä koulun pihan uusi ilme ilahdutti.

– Alue on nyt niin hieno. Ennen se oli kivikkoinen, Vahala sanoi.

Veikka kertoi, että kiipeilytelineet ovat tulleet tutuiksi sekä hänelle että hänen kavereilleen.