Huonekasvit ovat kuin perheenjäseniä

0
Mirjami Raula lisää soilikkeja juurruttamalla lehdenpaloja mullassa.

Juhani ja Mirjami Raula rakennuttivat omakotitalon Kylänpäähän 30 vuotta sitten. Rehevän puutarhan ympäröimän talon ikkunoista loistavat läpi vuoden kasvilamput, sillä pariskunta on myös suuri viherkasvien ystävä. Monet kasveista ovat kuin perheenjäseniä, siirtyneet perintönä sukupolvelta toiselle.

Raulojen kotoa löytyvät muun muassa papinkaura, venuksenkenkä, strelizia, kolibrinkukka ja laskuvarjolyhtykukka. Jotkut kasveista ovat alkujaan Mirjamin lapsuuskodista Vaimarosta, jotkut Juhanin äidin peruja, joitakin taas on ostettu paikallisesta kukkakaupasta, jonka vakioasiakkaisiin Raulat kuuluvat.

– Minulla on nyt menossa soilikkivaihe, olen kovin ihastunut niihin. Aikaisemmin kasvatin paljon verenpisaroita. Ne olivat tosi isoja ja säilyivät monta vuotta, talvet ne viettivät varastossa. Nyt niistä on kai tullut vanhoja kun ne eivät enää oikein jaksa, Mirjami kertoo.

Juhanin suosikkeja ovat pelargonit. Kesällä pelargonikokoelma on ulkona joko pihalla tai parvekkeella ja talvella ne pääsevät yläkerran viileänä pidettävään huoneeseen talvehtimaan.

– Ne kukkivat läpi vuoden. Keväällä voin vähän leikata niitä, vaikka en tee sitä mielelläni. Juhani sanoo.

Viherkasveja lannoitetaan joko merileväuutteella tai tavallisella kukkalannoitteella. Kasvit saavat olla rauhassa eikä niitä juuri vaihdella uusiin ruukkuihin. Multaa ei myöskään vaihdeta keväällä, ruukun pinnalle korkeintaan lisätään vähän kukkamultaa jos se näyttää tarpeelliselta. Kasveja suihkutetaan silloin tällöin talvella kun huoneilma on kuivaa. Keväällä monista kasveista voi ottaa pistokkaita.

– Pistokkaat voi laittaa veteen tai suoraan multaan. Jos liottaa pajunoksia vedessä ja lisää sitten sitä vettä pistokkaiden veteen, juuria tulee helpommin. Soilikkeja lisään sillä tavalla, että katkaisen lehden ja laitan multaan. Multa on ainakin osaksi taimimultaa.

Kasviharrastus on Raulojen yhteinen, mutta aina he eivät ole yhtä mieltä kaikesta siihen liittyvästä. Keskustelua syntyy esimerkiksi kasvien hävittämisestä.

– Minun mielestäni välillä on pakko vähentää kasveja kun niitä on liikaa. Juhani taas ei laittaisi koskaan mitään pois, Mirjami kertoo.

Kesän ulkona olleet sisäkasvit tuodaan syksyllä sisälle. Osa pääsee taloon, osa ulkovarastoon, joka tulee ääriään myöten täyteen. Varastossa lämpötila on vähän plussan puolella koko talven.

Sisällä talossa osa kasveista on pian parhaimmillaan. Esimerkiksi joulukaktuksissa on juuri nyt nuppuja.

– Joulukaktukset taitavat olla niitä, joiden alut on otettu jostain jouluasetelmasta. Meillä on muitakin sellaisia kasveja, jotka on kasvatettu ihan pienistä, jossain koristeessa olleista aluista.

Kesäaikaan kasviharrastus keskittyy paljolti ulos, puutarhaan. Rehevän pihan salaisuus on kompostimulta, jota lisätään säännöllisesti kasvualustaan.

– Meillä kompostoidaan kaikki talousjäte. Levitämme kompostimultaa puutarhaan keväällä ja syksyllä. Lisäksi käytämme hyvin palanutta hevosenlantaa, jota ostamme säkeissä.