Kaupasta pääsee tunnelia pitkin seurakuntaan – Uusi seurakuntakoti rakennettiin mahdollisimman lähelle ihmisiä

0
Uusien tilojen käyttöönottosiunaus veti talon täyteen ihmisiä. Pianon äärellä on kanttori Jouni Maunula.

Ei uskoisi, että tässä tilassa on ollut joskus Alko tai kenkäkauppa. Laitilan uusi seurakuntakoti näyttää siltä kuin tilat olisi suunniteltu juuri tähän käyttöön – ja niinhän ne ovatkin.

Kun seurakunta teki vuokrasopimuksen Osuuskauppa Keulan kanssa Kauppakadulla sijaitsevasta Pitkärivan kiinteistöstä, myymälätilassa alkoi suurremontti. Tilasta purettiin kaikki muu paitsi ulkoseinät ja kantavat pilarit. Sen jälkeen seurakuntakodille rakennettiin tyhjään halliin uudet tilat arkkitehti Marko Arvosen suunnitelman mukaan.

Nyt seurakuntakoti on muuten valmis, vain seinän takana tehdään vielä remonttia. Valmistumassa on vielä käytävä kauppaan.

– Kun käytävä valmistuu, kauppakeskuksesta pääsee suoraan seurakuntakotiin. Olemme siis siellä, missä ihmiset liikkuvat, seurakunnan talouspäällikkö Merja Jusi esittelee yhteystunnelin marketiin.

Tilaratkaisu vastaa siis hyvin kirkon tavoitteeseen viedä seurakuntatyötä sinne, missä ihmiset ovat.

Laitilan uudessa seurakuntakodissa oli keskiviikkona käyttöönottosiunaus ja tiloja esiteltiin myös avointen ovien tilaisuudessa. Useat kävijät tutustuivat tiloihin ensimmäistä kertaa ja vastaanotto oli hyvin myönteinen:

– Viihtyisät ja valoisat tilat, Rebecca Friman arvioi pieni Alex sylissään kasvatustyön tiloissa.

Sirkka-Liisa Nurmi on istahtanut kokoustilaan kahville. Pöydän ympärillä käydään leppoisaa rupattelua.

– Fiksut tilat. Onnistunut ratkaisu, Nurmi kehuu.

Myös diakoniatyöntekijä Liinu-Stina Kunnaala-Voicu on tyytyväinen.

– Saimme kodikkaat tilat. Erityisen tyytyväinen olen pienryhmätilaan, jossa esimerkiksi sururyhmä on kokoontunut, hän kiittelee.

Lopputulos on siis hyvä, vaikka seurakuntakodin rakentaminen vuokratiloihin ei ollut seurakunnan ensimmäinen lähtökohta. Kun vanha seurakuntatalo päätettiin vuonna 2017 purkaa, ajatuksena oli uuden seurakuntakeskuksen rakentaminen. Seurakunta järjesti rakennuksesta suunnittelukilpailunkin, jonka voitti Muuan Oy:n Siivet-ehdotus.

– Kun olimme väistötiloissa, huomasimme, että emme enää suurta seurakuntasalia tarvitsekaan. Meille riittävät pienemmätkin tilat, Jusi kertoo.

Muuan Oy:n suunnitelmasta pystyttiin osa siirtämään nykyisiin tiloihin. Huonetilat ovat pitkälti samat, vain suuri sali puuttuu.

– Tässä seurakuntakodissa kiteytyy ajan muutos. Viime vuosituhannella Laitilassa järjestettiin vielä paljon isoja juhlatilaisuuksia. Nyt tarvetta isojen väkijoukkojen yhteen tulemiselle ei enää ole, kirkkoherra Petri Laitinen totesi käyttöönottosiunauksen puheessaan.

Hän muistutti myös, ettei seurakunnan perustehtäviin kuulu kiinteistöjen omistaminen.

Uudessa seurakuntakodissa on kolme erillistä suurtilaa. Pääovesta ja kauppakäytävältä pääsee yleistiloihin, joissa ovat kirkkoherranvirasto, kokous- ja neuvottelutilat sekä sukututkimushuone. Talon toisessa päädyssä on kasvatustyön tilat ja lasten leikkipiha. Tiloja käyttävät muun muassa perhe- ja lastenkerhot, iltapäiväkerho ja partio.

Talon toinen pääty on rauhoitettu diakoniatyölle, johon on myös oma sisäänkäynti. Nuorisotyön tilat löytyvät yleistilojen vierestä.

Seurakunta on rakennuttanut pienten lasten leikkipihan lisäksi S-marketin parkkipaikan reunalle myös leikkipuiston, joka on kaikkien lapsiperheitten käytössä.

 

Seurakuntatalosta seurakuntakotiin

Seurakuntalaiset jättivät hyvästit Laitilan vanhalle seurakuntatalolle 22.11.2017. Talo purettiin keväällä 2018.

Siitä alkaen seurakunnan toiminta on ollut hajautettuna ympäri kaupunkia.

Ensin suunnitelmissa oli rakentaa uusi seurakuntatalo. Keväällä 2020 seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kuitenkin tehdä Osuuskauppa Keulan kanssa vuokrasopimuksen Pitkärivan kiinteistöstä 25 vuodeksi.

Kirkkoherranvirasto ja diakoniatyö muuttivat uuteen seurakuntakotiin jo keväällä, kasvatustyö siirtyi tiloihin nyt syksyllä.