Kivikiukaasta lempeät löylyt – Viherjälaakson aktiivinen perhe kylpee mielellään pihasaunassa ja pihan palju on etenkin nuorison suosiossa

0
Pihasaunan löylyissä viihdytään lähes joka ilta.

Kivisestä savupiipusta nousee harmaata savua, mikä on merkki siitä, että pihasauna on lämpeämässä.

Taivaalle kohoava savukiehkura ei ole Viherjälaaksojen pihapiirissä mikään harvinainen näky.

– Pihasauna on lisännyt perheemme saunomiskertoja, Katri Viherjälaakso kertoo.

Katrin mukaan pihasaunan valmistuttua talon sisällä oleva sauna on jäänyt käyttämättä ja sieltä on purettu lauteetkin pois. Niiden tilalle laitettiin rivi naulakoita vaatteiden säilytystä varten.

Pihasauna sijaitsee talon pihapiirissä olevassa ulkorakennuksessa. Samassa paikassa on ollut sauna ennenkin, mutta saunatupa ja sauna kokivat kuutisen vuotta sitten täydellisen muodonmuutoksen Mikko Viherjälaakson käsissä. Lauteisiin tarvittavat puutavarat metsäkoneurakoitsijana toimiva Mikko kaatoi itse motollaan eli kaatokoneella.

Löylyhuoneessa uusittiin kaikki kiuasta myöden, ja saunatuvasta tuli tunnelmallinen oleskelutila, joka toimii tarpeen tullen myös vierashuoneena. Tuvan sisustuksessa on hyödynnetty sekä vanhaa että uutta.

– Verhot ovat isomamman lakanoista ommellut, Katri kertoo.

Tuvan tapetin piti alunperin tulla tyttöjen huoneeseen, mutta se löysi lopulta paikkansa saunatuvasta. Hanan malliset naulakot Katri kertoo löytäneensä poistomyyntilaatikosta kauan ennen kuin saunatupaa alettiin remontoida.

Mikko rakensi itse saunaan uuden, mutta vanhanaikaiselta näyttävän oven. Sen viimeisteli 12,5-vuotiaan Oton puutyötunnilla valmistama Sauna-kyltti.

– Myös saunatuvassa oleva jakkara ja paljun juomateline ovat Oton tekemiä, Katri kertoo.

Niin paljun… Kun pihasauna tuli valmiiksi, Katri huomasi yhden puutteen:

– Sanoin Mikolle, ettei tästä puutu kuin palju, hän sanoo.

Sellaista puutetta ei kestänyt kauaa sillä melko nopeasti saunan valmistumisen jälkeen pihalla oli myös palju.

– Kesällä ilmojen ollessa lämpimät siellä ei tule oltua niin usein, mutta nyt kun ilmat viilenevät ja illat pimenevät, tulee siihen oma viehätyksensä, perheen vanhemmatkin toteavat.

Palju on etenkin perheen neljän lapsen ja näiden kavereiden ahkerassa käytössä. Siellä on kylvetty niin pienellä kuin isommallakin porukalla.

Paljun tilavuuskin on testattu reiluksi. Sinne mahtuu lähes koko sählyjoukkue kerralla kylpemään. Nämä joukkueen yhteiset sauna- ja paljuillat ovat jäänyt myös joukkueen silloisen kapteenin mieleen.

– Ne olivat parhaita paljussa vietettyjä iltoja, 14-vuotias Onni Viherjälaakso kertoo.

Urheilu eri muodoissaan on tärkeä juttu Viherjälaakson perheelle. Sen huomaa jo siitä, että haastattelupäivänä heillä kaikille on Laitilan Jyskeen paita päällä ja miksei olisi – vietettiinhän sitä sentään Seurapaitapäivää.

Katri ei itse tunnustaudu ahkeraksi paljussa kylpijäksi, mutta pihasaunassa hän käy mielellään:

– Se on vähän sellainen irti arjesta -juttu, kun pääsee päivän päätteeksi pihan poikki saunaan.

Katri kertoo, että pihasaunassa häntä viehättää puukiukaan lempeä lämpö ja tuoksu.

– Me vanhemmat käymme saunassa joka ilta, samoin pojat. Tytöt saunovat suunnilleen joka toinen ilta, Katri kertoo.

Pihasaunat, paljut ja ulkoporealtaat ovat yleistyneet viime vuosina ja koronapandemia antoi buumille lisävauhtia.

Kun ulkomaille lähteminen ei koronapandemian vuoksi ollut mahdollista, monet käänsivät katseensa kotiin ja investoivat omaan pihaan. Yhä useammalla pihalla lämpeääkin nyt pihasauna, palju tai ulkoporeallas.

Viherjälaaksoilla palju tai pihasauna ei ollut koronavillitys, mutta epidemia on muuttanut jonkin verran perheen kylpytottumuksia.

– Korona ei ole vaikuttanut saunan lämmittämiseen, mutta paljussa käymiseen oli tässä ehkä aiempaa enemmän aikaa, kun harrastukset ja pelireissut olivat jonkin aikaa katkolla.